Restauranten fjernet tips: Kasim og kollegaene taper tusener av kroner
På Oslo-restauranten Olivia Hegdehaugsveien kan man ikke lenger tipse med kort. Uenighet i lokale forhandlinger er grunnen, ifølge arbeidsgiver.
– For dem som jobber fulltid kan det være snakk om opptil 5000 kroner, forklarer tillitsvalgte Kasim Shah om at tipsen fjernes.
Tormod Ytrehus / Brian Cliff Olguin
etk@lomedia.no
– Helt forferdelig, folk er avhengige av dette.
I fjor sto tillitsvalgte Kasim Shah og kollegaene i streik for tariffavtale i flere måneder.
Nå er det en helt annen grunn til at klubblederen er oppgitt: Olivia-restauranten der han jobber har fjernet muligheten for at kunder kan gi dem tips på terminal. Hvor mye koster det de ansatte, egentlig?
– Jeg jobber 40 prosent og tipsen kan ligge på 1000 kroner i måneden. For dem som jobber fulltid kan det være snakk om opptil 5000 kroner, forklarer Shah.
– Nå mister ansatte gode lønninger, mens alt blir dyrere. Tipsen er veldig viktig for folks levestandard, mener klubblederen.
– Avhengige av at gjestene betaler lønna
– For mange dreier det seg om de får betalt regninger eller ikke, forklarer Merethe Solberg.
Som leder i Fellesforbundets avdeling 10 organiserer hun blant annet ansatte i Oslos hoteller, restauranter og uteliv. Ifølge Solberg sliter mange av dem økonomisk.
– Når våre medlemmer er så avhengige av tipsen, sier det litt om hvor lave lønningene er. Man er avhengige av at gjestene betaler lønna for å overleve, forteller Solberg.
Det er fortsatt tillatt å tipse kontant, opplyser Solberg, men mener «ingen gjør det i 2024.»
Merethe Solberg i Fellesforbundet forteller at mange av hennes medlemmer sliter med å overleve på lave lønninger.
Erlend Angelo
Olivia: «Utrolig trist»
Grunnen til at tips på terminal er blitt fjernet, er uenighet i de lokale forhandlingene om lønn ved restauranten. Olivia mener selv de har strukket seg så langt som mulig for å få på plass en avtale:
«Dette er en utrolig trist situasjon for alle våre ansatte ved Olivia Hegdehaugsveien», skriver Adriano Capoferro, daglig leder for Olivia-kjeden, i en e-post.
Han mener tips er en viktig del av gode betingelser for de ansatte og «derfor beklager vi på det sterkeste at vi ikke har lykkes med å få fremforhandlet en avtale med Fellesforbundet».
Ønsker å gjeninnføre tipsen
Samtlige av Olivias 15 andre restauranter tilbyr fortsatt tips på sine terminaler.
Den daglig lederen skriver at de ønsker å gjeninnføre tips i Hegdehaugsveien så fort som overhodet mulig, men at de er avhengige av å komme til enighet med Fellesforbundet.
Olivia-sjefen sier de allikevel ikke har gitt opp å få til en ny avtale.
Capoferro viser til at de fleste av restaurantens ansatte er organisert i den lokale husforeningen – han hevder samtlige av dem og flere av Fellesforbundets medlemmer er enige om bedriftens forslag.
«Vi kan ikke innføre særordninger ved Olivia Hegdehaugsveien, som øvrige ansatte ikke kan nyte godt av», mener Capoferro.
Bakgrunn: Olivia-streiken startet lønnsbølge: – Alle har tjent på streiken vår
Restauranten Olivia Hegdehaugsveien sliter økonomisk, ifølge daglig leder.
Tormod Ytrehus
Akutt fare for nedbemanning
Bakteppet er røde tall for Olivia, både som kjede og for restauranten i Hegdehaugsveien.
Ifølge daglig leder tapte den ene restauranten reelt rundt 5 millioner kroner i 2023. Capoferro skriver at «det er akutt fare for at det kan bli nødvendig å nedbemanne».
Fellesforbundets klubbleder Kasim Shah er frustrert over situasjonen. Så lenge forhandlingene fortsatt pågår, er han forhindret av taushetsplikt fra å dele de konkrete grunnene til uenigheten.
Allikevel understreker Shah at klubben har gjort det de kan for å hjelpe bedriften:
– Vi strakk ut hånda, fordi vi liker arbeidsplassen vår og ikke vil at den skal gå konkurs, forteller klubblederen.
– Men det er helt forferdelig å miste tipsen nå. Folk er avhengige av dette, fordi det er altfor dårlige lønninger i bransjen.
Kamp om tipsen: Arbeidsgivarar kan ikkje forsyne seg av tipsen. Hotelltilsette vann fram i retten
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.