Tariffavtale
Olivia-streiken startet lønnsbølge: – Alle har tjent på streiken vår
To måneder i streik ga bedre lønn og forutsigbarhet. Et halvt år senere mener klubblederen at resultatet helt klart var verdt konflikten.
Klubbleder Kasim Shah (i midten) mener streiken på Olivia Hegdehaugsveien helt klart var verdt det. Fellesforbundet feirer seieren med middager på restauranten flere kvelder under landsmøtet i Oslo. (Fra venstre: Henning Jæger, Corazon Villaneza Bråthen, Lillian Knutsen-Freeman, Kasim Shah, Merethe Solberg, Ali Degirmenci, Omaima Amdidach).
Roy Ervin Solstad
etk@lomedia.no
Fra februar til april i år ble de ansattes kamp for tariffavtale og en verdig lønn hos Oslo-restauranten Olivia i Hegdehaugsveien nasjonale nyheter.
Ølkranene og matserveringen stengte mens de ansatte sto i refleksvester ute i all slags vær.
Konflikten mellom Olivia-kjeden og Fellesforbundet førte til trusler om store sympatistreiker, kraftige beskyldninger og ansatte som i over to måneder barrikaderte inngangen.
Til slutt måtte Olivia gi seg og gikk med på tariffavtale.
Les mer: Slik vant de ansatte på restauranten Olivia fram
50 kroner mer i timen
Seks måneder senere opererer restauranten som vanlig, men nå med bedre betingelser for de ansatte. Klubbleder Kasim Shah er ikke i tvil – streiken var helt klart verdt det.
– Det viktigste vi streiket for var lønningene våre. Det har blitt mye bedre: Personlig har jeg cirka 50 kroner mer i timen, ikke minst fordi vi nå har begynt å ta hensyn til ansiennitet, forteller Shah.
28-åringen har jobbet i bransjen siden han var 13.
Kasim Shah fikk applaus fra hele Fellesforbundets landsmøte da leder Jørn Eggum brukte åpningstalen til å hylle de Olivia-ansattes streik.
– Det var litt overveldende, jeg var ikke forberedt på det, sier Shah etterpå.
Alle de snaut 500 deltakerne på Fellesforbundets landsmøte reiste seg og applauderte Kasim Shah, som etterpå var tydelig rørt.
Håvard Sæbø
Forutsigbar arbeidstid
Å gå tilbake til en vanlig arbeidshverdag etter en så lang og betent konflikt med arbeidsgiver, er selvfølgelig ikke bare enkelt. Klubblederen mener at selv om omstillingen til tider har vært vanskelig, går det nå stort sett greit.
Han berømmer blant annet de to lokale lederne for god kommunikasjon. Og dersom ledelsen går over streken, kan Shah tale de ansattes sak.
I tillegg til bedre lønn er den største forskjellen ifølge klubblederen at de ansatte nå har langt mer forutsigbarhet i arbeidstid.
– Alle får stabile arbeidstimer nå. Jeg vet når jeg har fri og kan planlegge helgeturer. Det pleide å være umulig, sier Shah.
– Hvis det var lite å gjøre før, kunne vi bare bli sendt hjem. Nå må de spørre oss og få samtykke, vi blir ikke bare kasta ut.
De ansatte ved Olivia Hegdehaugsveien i Oslo måtte streike i både snøvær og minusgrader for å få tariffavtale.
Brian Cliff Olguin
Bølge av lønnsøkninger
Gjennom hele konflikten sto ledelsen på at deres husavtale var så god at de ansatte ikke trengte tariffavtalen. Olivia-restauranten i Hegdehaugsveien er fortsatt den eneste i kjeden med tariffavtale – men streiken har allikevel startet en bølge av lønnsøkninger.
– Jeg har fått ros fra mange andre Olivia-restauranter, fordi alle har tjent på streiken vår, forteller Shah.
Grunnen er at ledelsen i kjeden svarte på streiken med å forbedre lønna i husavtalen flere ganger, samt å ta hensyn til ansiennitet for første gang. Hundrevis av unge ansatte har derfor fått bedre arbeidsvilkår, men foreløpig er det ingen flere krav om tariffavtaler i Olivia-kjeden.
– Utenfra ser husavtalen ganske bra ut på papiret, den er på mange måter en kopi av tariffen. Men innenfra ser vi både dårlige lønnsforhandlinger og at de ikke har pensjon som oss. Dessuten bruker de verneombud som tillitsvalgte, som er så tett inntil ledelsen at det ikke er en reell maktfordeling, forklarer klubblederen.
I tillegg understreker han at husavtalen kan endres igjen til det verre, i motsetning til tariffavtalen.
Shah gikk selv opp 50 kroner i timeslønn etter streiken og inngåelse av tariffavtale med Fellesforbundet. Her holder han appell under streiken i våres.
Håvard Sæbø
Anbefaler tariff
– Jeg vil anbefale alle som vurderer å søke tariff om å gjøre det. Det er ikke så krevende, egentlig. Så lenge du har tallene og medlemmene på plass, går det utrolig fort, fordi de fleste vil unngå streik. Det var bare vi som hadde litt mye kaos, ler klubblederen.
– Ja, det er skummelt å få kjeft av ledelsen når du skal streike, men det ordner seg til slutt.
Shah er takknemlig for all hjelpen han og klubben har fått, særlig fra Merethe Solberg, Lillian Knutsen og Terje Dahl i Fellesforbundet avdeling 10.
– Det var helt forferdelig å stå ute i nesten ni uker, til tider i 15 minusgrader. Det har jo ikke verdt streik i bransjen på lenge, så jeg tror mange undervurderte oss. De glemte kanskje at fagforeninger er en gjeng med soldater, sier Shah med et smil.
Middagen smakte forhåpentligvis godt for de besøkende fra Fellesforbundet avdeling 10, men seieren i kampen for tariff smaker nok uansett enda bedre.
Roy Ervin Solstad
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.