Overenskomst
Risikerer å tape opp mot 150.000 kroner i året på «feil» tariffavtale
I over to år har ansatte på MatvareExpressen kjempet for å få tariffavtale. Nå kan kampen snart være over. De tillitsvalgte er likevel redd for at det ikke vil være noe å feire.
VIL VÆRE I FELLESFORBUNDET: Lukas Slanina (fra venstre) og Krzysztof Kolodziejczyk håper LO vedtar at det er Fellesforbundet som skal organisere de ansatte på MatvareExpressens lager. Det håper leder i Rogaland Transportarbeiderforening, Agi Sivertsen (til høyre) også.
Roy Ervin Solstad
Saken oppsummert
roy@lomedia.no
– De fleste vil melde seg ut av hele LO om vi må inn på Handel og Kontor sin tariffavtale, sier tillitsvalgte Lukas Slanina og Krzysztof Kolodziejczyk i MatvareExpressen.
Mens bedriften vil ha Handelsoverenskomsten med Handel og Kontor, ønsker de ansatte grossistavtalen mellom Fellesforbundet og NHO.
I mars 2023 krevde Fellesforbundet tariffavtale med grossistbedriften Matvareexpressen AS. Siden har det vært en langdryg kamp mot bedriften om å få en avtale.
Til tross for mange grensetvister mellom Fellesforbundet og Handel og Kontor, var det ingen strid mellom de to LO-forbundene i denne saken. HK mente også dette var Fellesforbundets område.
MatvareExpressen var ikke like samarbeidsvillige.
– Bedriften har motsatt seg å inngå tariffavtale fra første dag. Ledelsen har også sagt at de vil kjempe mot en avtale med alle midler, forteller verneombud Krzysztof Kolodziejczyk.
Bakgrunn: Taper 150.000 kroner i året mens de venter på tariffavtale
Truet med å legge ned
Kravet fra Fellesforbundet ble avvist. I oktober 2023 ba Fellesforbundet om bistand fra Riksmekleren for å forsøke å unngå en streik for tariffavtale.
Før det kom så langt, meldte MatvareExpressen seg inn i Hovedorganisasjonen Virke. Dermed måtte Fellesforbundet fremme kravet på nytt. Denne gangen via bedriftens hovedorganisasjon. Men MatvareExpressen sa fremdeles nei.
Nå mente de at grossistoverenskomsten med Virke, var feil tariffavtale.
Før det kom en avklaring på det, valgte bedriften å melde seg ut av Virke igjen, og inn i konkurrenten, NHO.
– Det kan jo tenkes at Virke kan ha fortalt MatvareExpressen at det var grossistoverenskomsten som var den aktuelle for den driften bedriften hadde, og at det var grunnen til at de meldte seg ut, sier Bjørn Anders Jonassen, faglig sekretær i Fellesforbundet.
Han har jobbet med grossistbransjen i årevis, og vanskelige bedrifter er han vant til.
– Vi fikk jo høre fra bedriften at dersom de måtte betale grossistlønn, kunne de like gjerne legge ned. Slike hensyn kan ikke vi ta, sier Jonassen til Magasinet for fagorganiserte.
Kort forklart om tariffstriden
De ansatte ønsker grossistavtalen med NHO, mens bedriften vil ha Handelsoverenskomsten med Handel og Kontor.
Forskjellen på de to avtalene er nesten 150.000 kroner i året for en nyansatt.
Tirsdag 8. april avgjør LOs organisasjonsutvalg hvilket forbund som får organisasjonsretten.
De tillitsvalgte varsler et ras av utmeldinger fra LO, om det blir HKs avtale.
90 prosent vil tape
I NHO fikk MatvareExpressen støtte. Den 26. april 2024 krever Fellesforbundet grossistavtalen som gjeldende for bedriften overfor NHO.
En ukes tid etter kommer avslaget fra NHO. De mener det ikke er grossistavtalen som skal gjelde.
Rett før sommerferien møtes NHO og Fellesforbundet og undertegner en uenighetsprotokoll.
– Deretter skjer det svært lite, før på et møte i februar i år. Der gir NHO plutselig beskjed om at det er Handel og Kontor som skal ha avtalen. Det kom ekstremt overraskende på oss, forteller Bjørn Anders Jonassen.
Avtalen det er snakk om, er Handelsoverenskomsten mellom NHO og Handel og Kontor. Den gir de ansatte en begynnerlønn på 180,30 kroner timen. Det er drøyt 75 kroner i timen under det grossistavtalen mellom NHO og Fellesforbundet ville gitt.
Riktignok stiger timelønna på HK-avtalen betydelig etter fem og seks års ansettelse til et nivå omtrent på Fellesforbundets avtale. Likevel risikerer de ansatte å tape opp mot 150.000 kroner i året dersom de havner på HK-avtalen.
– De fleste har ikke jobbet her så lenge at de vil omfattes av den høyeste satsen på HK-avtalen. Det er kanskje bare ti prosent av de ansatte som ikke vil få langt dårligere lønn med HK sin avtale, forklarer Lukas Slanina.
– Vi er ingen butikk
At det er stor utskifting av ansatte hele tiden, mener han ikke er tilfeldig.
– Det virker som bedriften spekulerer i å ansette ungdommer og østeuropeere som forhåpentligvis ikke kjenner rettighetene sine. Vanlige nordmenn ville ikke jobbet for en slik lønn, sier han.
Han forstår heller ikke hvorfor HK-avtalen skal gjelde for MatvareExpressen.
– Vi driver jo ikke butikk, men grossistlager. Det har vi gjort hele tiden. Alt vi selger er til private bedrifter og offentlige institusjoner som barnehager og skoler, sier Slanina.
MatvareExpressen tilbød for øvrig de tillitsvalgte å møte Magasinet for fagorganiserte på et møterom der bedriftens selgere sitter, noen kilometer fra selve lageret.
– De ville nok ikke vise journalisten hvordan vi jobber på lageret. Da ville man jo sett at dette er et grossistlager og ikke en butikk, smiler Slanina.
– Kun uenige om en ting
Både Slanina og Kolodziejczyk sier de tross kampen om tariffavtale trives på jobben. De skryter av gode kolleger, men skulle gjerne hatt en ledelse som var villige til å betale dem det de mener de er verdt.
– Det er sjefene i selskapet som skal ha den største kritikken. De burde ikke behandle ansatte slik, sier Kolodziejczyk.
Klubbleder Liban Furre, som var forhindret fra å møte Magasinet for fagorganiserte, synes også situasjonen er trist.
– MatvareExpressen er en god arbeidsplass, og vi har egentlig bare en ting vi er uenige om, og det er tariffavtalen. Sammen med Fellesforbundet ønsker vi den tariffavtalen som dekker det arbeidet vi gjør, mens bedriften sammen med NHO og HK velger det som er billigst for MatvareExpressen. At ledelsen mener bedriften vil miste konkurranseevne dersom vi får grossistavtalen, rettferdiggjør ikke å betale oss mindre enn vi fortjener, skriver han i en e-post.
Vil miste mange medlemmer
Tirsdag 8. april skal LOs organisasjonskomité avgjøre om det er Fellesforbundet eller Handel og Kontor som skal ha retten til å organisere de ansatte på MatvareExpressen. Slanina og Kolodziejczyk håper på et positivt resultat for dem.
– De fleste vil melde seg ut av hele LO om vi må inn på HK sin tariffavtale, sier de to.
Det mener de ikke er Fellesforbundets skyld.
– Vi har ingenting å kritisere Fellesforbundet for. De har gjort en kjempejobb for oss. Det er ikke deres skyld at LO risikerer å miste mange medlemmer, sier Kolodziejczyk.
Det er tre ulike tilbakemeldinger de tillitsvalgte har fått fra medlemmene på spørsmål om hva de skal gjøre dersom det er HK som får organisasjonsretten i bedriften.
– Mange av medlemmene snakker om å melde seg ut av LO og gi opp videre kamp. Noen vil finne seg et forbund utenfor LO og ta kampen der, mens en del ønsker at vi skal fortsette kampen som Fellesforbunds-medlemmer, sier Slanina.
MatvareExpressen AS
• Grossist som leverer matvarer til bedriftsmarkedet og private og offentlige institusjoner.
• Ifølge Proff.no har bedriften 163 ansatte.
• Fellesforbundet har totalt 52 medlemmer på lagrene i Stavanger og Bergen.
• Bedriften omsatte for nesten 327 millioner kroner i 2023, mer enn tre ganger så mye som i 2021.
– Kjemp for oss, ikke mot oss
Agi Sivertsen, leder i Rogaland Transportarbeiderforening i Fellesforbundet er oppgitt.
– Av alle meningsløse ting i livet, så er denne situasjonen noe av det verste. Vi har allerede mistet ti medlemmer på grunn av at kampen for tariffavtale har tatt så lang tid, sier han.
Både Lukas Slanina og Krzysztof Kolodziejczyk er forsiktige optimister med tanke på resultatet av det kommende møtet.
– Jeg håper det vil ende vel, men vi får vente å se, sier Lukas Slanina.
Krzysztof Kolodziejczyk er i hvert fall klar på hva han ville sagt, dersom han hadde vært til stede på møtet i organisasjonskomiteen den 8. april.
– Dere må kjempe for oss, ikke mot oss!
Vil ha tariffavtale
Daglig leder i MatvareExpressen AS, Fredrik Engen, sier han ikke kjenner seg igjen i påstandene fra de tillitsvalgte.
– MatvareExpressen er positiv til tariffavtale, og ønsker en tariffavtale med LO/Handel og Kontor velkommen. Vi ønsker, i likhet med tillitsvalgte, en avklaring, og både NHO Service og Handel og NHO har derfor initiert møter med Fellesforbundet og LO for å få en avklaring. Vi venter nå på LOs avklaring, og håper å få etablert Handelsoverenskomsten så snart som mulig, skriver Engen på e-post til Magasinet for fagorganiserte.
Han avviser at bedriften spekulerer i å ansette unge og østeuropeiske ansatte for å spare lønnsutgifter.
– Vi har ikke stor turnover blant ansatte, og ansetter alle våre medarbeidere på like vilkår, med lik lønn for likt arbeid, understreker han.
LO og NHO avgjør
Hva bedriften vil gjøre dersom LO kommer fram til at MatvareExpressen er å regne som en grossistbedrift, og dermed tilhøre Fellesforbundets tariffområde, ønsker han ikke å si noe om før LO tar sin avgjørelse.
– Dette må vi ta når situasjonen er avklart og en beslutning er fattet. Hvilken tariffavtale som skal gjelde for vår virksomhet er ikke opp til Matvareexpressen å avgjøre, men en beslutning som fattes av LO og NHO, påpeker han.
Engen er imidlertid helt klar på hvor han mener de hører hjemme.
– Tilsvarende bedrifter som oss er bundet av handelsoverenskomsten, ikke grossistoverenskomsten. Dette handler blant annet om hvor vi ligger i verdikjeden, hvordan vi er innrettet og arbeider, og hvem som er våre konkurrenter. Ingen av momentene tilsier at vi er en grossist, avslutter Fredrik Engen.
Leder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, skriver på sms til Magasinet for fagorganiserte at han ikke vil kommentere en sak som pågår.

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.