Lønnsoppgjøret:
Schenker-ansatte bytter tariffavtale fra nyttår. Minstelønna øker kraftig
Fellesforbundet ville ha tariffavtalen for lager- og sjåføransatte i Schenker nærmere den vanlige speditøroverenskomsten. Nå får de i stedet den samme avtalen.
BYTTER AVTALE: Fra nyttår går lager og sjåføransatte i Schenker over til speditøroverenskomsten. Da opphører Schenker-overenskomsten.
Håvard Sæbø
roy@lomedia.no
Da forhandlingene mellom partene ble brutt for et par uker siden, mente Fellesforbundet at NHO Transport og Schenker ikke viste nok vilje til å diskutere en tetting av gapet mellom de to tariffavtalene innen spedisjonsbransjen.
– Et lite sjokk
Det var også utgangspunktet da partene møttes til mekling torsdag. Nesten fem og en halv time før fristen for meklingen, kunne imidlertid partene signere meklingsprotokollen. Der står det ikke at Schenker-overenskomsten lønnsmessig skal få et løft for å nærme seg speditøroverenskomsten. I stedet står det at hele Schenker-overenskomsten opphører fra nyttår, og samtlige lager og sjåfør-ansatte i Schenker overføres til speditøroverenskomsten.
Les også: Fellesforbundet ber alle bussjåfører forberede seg på streik
Det betyr blant annet at minstelønna til de Schenker-ansatte øker med 21 kroner og 50 øre. At partene skulle ende opp med denne løsningen innrømmer Fellesforbundets forhandlingsleder, Bjørn Anders Jonassen, var overraskende.
– Det kom som et lite sjokk på oss, men vi har hatt en god tone og en felles forståelse for tingenes tilstand. Schenker har nok innsett at de før eller siden måtte over på speditøroverenskomsten, og da kunne de like gjerne gå over nå, sier Jonassen.
(Saken fortsetter under bildet)
GODT FORNØYD: Fellesforbundets forhandlingsleder, Bjørn Anders Jonassen, er glad for at hele spedisjonsbransjen nå skal gå på samme tariffavtale.
Roy Ervin Solstad
Økte forskjeller
Nå speiler imidlertid ikke minstelønna i Schenker- og speditøroverenskomsten den gjengse lønnsforskjellen mellom de to avtalene. Blant annet har arbeidende formenn tjent bedre i Schenker-overenskomsten, og med topp ansiennitet har det kun skilt omtrent fem kroner på timelønna.
Likevel har en minstelønnsgaranti i spedisjonsoverenskomsten gjort at tariffavtalen har blitt bedre og bedre sammenlignet med Schenker-overenskomsten siden 2014.
Ingen går ned i lønn
Leder for landsutvalget i Schenker, Sten Rune Wold, fortalte nylig til Magasinet for fagorganiserte at omtrent 70 ansatte i Schenker tjente bedre enn de ville gjort på speditøroverenskomsten. De trenger ikke å bekymre seg for den nye tariffavtalen.
– Ingen kommer til å gå ned i lønn, men disse får fryst sin lønn til de blir tatt igjen av speditøroverenskomsten. Det er den vanlige måten å gjøre slikt på, sier Bjørn Anders Jonassen.
Han er veldig godt fornøyd med resultatet.
– Vi har sett de samme utfordringene, så dette er en god enighet, sier han.
(Saken fortsetter under bildet)
GI OG TA: – Begge parter har måttet gi og ta for at vi skulle komme fram til en løsning, sier Are Kjensli, administrerende direktør i NHO Logistikk og Transport.
Roy Ervin Solstad
Bra med én avtale
Are Kjensli, administrerende direktør i NHO Logistikk og Transport, er godt fornøyd med at Schenker-avtalen opphører.
– Fram til nå har vi hatt en bransjeavtale og en bedriftsavtale i spedisjon. Når Schenker-overenskomsten opphører fra 1. januar 2021 får vi kun en bransjeavtale. Det gjør at vi får samlet alle bedriftene på en avtale, og det er bra for begge parter, sier Kjensli.
– Dette har ikke vært noen ensidig mekling der vi har gitt og Fellesforbundet har fått. Som vanlig har vi begge måttet gi og ta noe. Vi er litt fornøyd og litt misfornøyd, og da er det vel slik det skal være, avslutter Are Kjensli.
Les også: Fire streiker som forandret norsk arbeidsliv
415 unngikk streik
Enigheten betyr også et generelt tillegg på 4,61 kroner fra 1. april, mens begynnerlønnen i Schenker heves fra 191,08 kroner til 212,76 kroner fra 15. september.
Oppgjøret omfatter totalt 466 lager- og sjåføransatte i Schenker, der 415 av dem er medlemmer i Fellesforbundet. Disse var klare til å gå ut i streik dersom partene ikke hadde blitt enige i meklingen.
Det ble de, og dermed skal alle møte på jobb som vanlig.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.