#SMP – send mer penger, er budskapet fra Fellesforbundets landsmøte
Fellesforbundets avdelinger rundt i landet vil ha mer av kontingentpengene. Det vil de nok få, men hvem som skal få hvor mye, er det stor uenighet om.
Alle vil ha mer penger til avdelingene, men hvordan de skal få det til er ikke klart. Fra venstre Christian Justnes, Merethe Solberg, Trine Karlsson, Omaima Amdidach og Atle Tranøy.
Erlend Angelo
harald@lomedia.no
eline@lomedia.no
torgny@lomedia.no
OSLO: Lørdag var dagen for indremedisin på Fellesforbundets landsmøte. Den utabloide overskriften «Organisasjon, rekruttering og vedtekter» skjuler de fleste av de punktene som forbundet faktisk bestemmer selv, og om seg selv.
På forhånd var det spådd at tre av dem ville vekke særlig debatt: Fordelingen av forbundets penger mellom organisasjonen sentralt og lokalt, endring av aldersgrensen for hvem som kan stille til valg i forbundet, og hva som skal skje med de styrende organer nå som Transportarbeiderforbundet har kommet inn med 20.000 nye medlemmer. Skal disse utvides eller ikke? Og skal forbundets høyeste organ mellom landsmøtene, representantskapet, velges av landsmøtet som nå, eller av lokalavdelingene rundt i landet?
Her kan du lese om de viktigste sakene på landsmøtet
Kontingent og egenkapital
Dagens modell er at avdelingene rundt i landet får en viss prosent av kontingenten medlemmene betaler inn, samt et tilskudd fra avkastningen av egenkapitalen forbundet har. Og den kapitalen er stor: Ved årsskiftet var den på nesten 2,4 milliarder kroner. 1,7 av disse må forbundet ha for å nå sitt eget mål om å kunne ha alle sine yrkesaktive medlemmer i streik i fire uker.
Christian Justnes
Erlend Angelo
– Men fram til neste landsmøte vil jeg at vi skal ha hatt større vekst i medlemstall enn i egenkapitalen, sa Christian Justnes fra Agder fagforening, som går inn for at dagens finansieringsordning beholdes, men med økte overføringer til avdelingene rundt i landet.
Mye av debatten på åpningsdagen fredag handlet om hvor stor streikekasse det er riktig å ha, satt opp mot økt aktivitet og medlemsverving ute i landet.
Les også: Kampen om EØS-avtalen hardner til på landsmøtet
Kontingent og kontingent
Det som er foreslått fra forbundets representantskap foran landsmøtet, er at egenkapitalen for framtida holdes utenom, mot at avdelingene får beholde mer av medlemmenes kontingentinnbetaling. Der de til nå har fått beholde 0,32 prosent av medlemmenes bruttolønn, skal de få beholde 0,40. Medlemmene betaler 1,5 prosent av lønna i kontingent.
Ragnhild Nyeggen
Erlend Angelo
Men (!) hvordan disse siste 0,08 prosentene av lønna er det uenighet om – så stor uenighet at det er lagt fram to forslag: Ett (modell A) der dette fordeles etter hvor mye kontingent avdelingene får inn, og ett der det fordeles etter antall yrkesaktive medlemmer (modell B). For det er jo stor forskjell på hvor mye forbundets medlemmer tjener, og dermed hvor mye kontingent de betaler. Hotell- og restaurantavdelingen i Oslo og Akershus, for eksempel, med medlemmer i lavlønnsyrker, mange av dem deltidsansatte, vil få mindre penger med modell A.
– Vær så snill og skrot den. Selv om vi har stort gjennomtrekk av medlemmer, blir jo mange av dem organisert andre steder. Så vi rekrutterer for hele fagbevegelsen, sa Ragnhild Nyeggen fra avdelingen.
Mer til avdelingene
En ny ordning blir det nok uansett.
Eller som Trine Karlsson fra Raufoss Jern og Metall sa det:
– Hashtag SMP. Send mer penger!
Avdeling etter avdeling fortalte landsmøtet om tøffe tak i møte med et nytt arbeidsliv, der små bedrifter med svake klubber øker avdelingenes betydning, og arbeidsbyrde.
Omaima Amdidach
Erlend Angelo
– Vi i avdeling 10 skriker etter støtte for å kunne stå støtt og gi medlemmene skikkelig hjelp. Vårt rykte er vårt verktøy, og nå ser vi ofte at det går for treigt og at det er lite hjelp å få med tvister. Jeg vil si: Ikke kødd med medlemmenes tålmodighet, var budskapet fra hotelltillitsvalgt i Oslo, Omaima Amdidach.
– Det hjelper lite å ha en solid streikekasse hvis vi ikke har noen medlemmer som kan streike, avsluttet hun.
Alder og ledelse
I mer enn seks timer ble ulike sider ved organisasjon og vedtekter debattert. En viktig debatt som kan få konsekvenser for hele LO-systemet er aldersgrensen for valgbarhet.
I dag er det ikke mulig å bli valgt til Fellesforbundets ledelse etter fylte 60 år. Dette er foreslått økt til 66, ut fra argumenter om at det blir et paradoks at forbundet skal jobbe for at folk skal kunne stå lenger i jobb – men selv sette grensen lenge før pensjonsalder i folketrygda.
– Men jeg foreslår heller 63, så kan man jobbe fram til pensjonsalder ved 67, sa Rolf Geir Hillestad fra forbundsstyret. Både han og det opprinnelige forslaget fikk motbør fra flere ungdomsrepresentanter som ikke ser noen grunn til å flytte aldersgrensene oppover.
Flere inn i ledelsen?
Og det er ikke bare alderen på den neste forbundsledelsen som debatteres. Det gjør også størrelsen. På grunn av medlemsveksten etter Transportarbeiderforbundets innmarsj, er både forbundsledelse, forbundsstyre og representantskap foreslått utvidet. Det er inne forslag om å øke toppledelsen på Lilletorget med både en og to personer.
Atle Tranøy
Erlend Angelo
–Vi trenger ikke et mer topptungt forbund. Prioriter heller avdelingene, sa Atle Tranøy fra Sunnhordaland.
Han var blant dem som pekte på at størrelsen på ledelsen og andre valgte organer henger direkte sammen med ressursfordelingen mellom forbundet sentralt og lokalt.
Hvem skal velge?
Ikke bare størrelsen på representantskapet, men også måten det skal velges på, ble debattert. En rekke avdelinger støtter forslag om at for å faktisk representere avdelingene, bør representantskapet velges av avdelingene selv. Både ungdomsdelegater og ledelsen advarte mot dette:
Clas Delp
Håvard Sæbø
– Da antar vi at mange velger avdelingslederen. Og blant avdelingslederne er det vært få kvinner, og ingen ungdommer. Så da opprettholder vi ikke målsettingen om mangfold, sa Clas Delp fra forbundsledelsen, som derfor har gått inn for at dette skal velges av landsmøtet som nå.
Så var det også forslag, som seg hør og bør under overskriften «organisering», om at det nå er på tide å begynne på nytt, og gå gjennom organiseringen av hele forbundet.
Onsdag skal alt avgjøres ved avstemning.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.