JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Tillitsvalgte i byggebransjen i opprop mot lavlønnskonkurransen: – Streikeviljen er stor

Forventningene til at lønnsoppgjøret i bygg setter en stopper for lavlønnskonkurransen og sikrer faste ansettelser, er høye blant tillitsvalgte.
VENDEPUNKT: Byggebransjen står ved et vendepunkt, mener de tillitsvalgte som har skrevet under oppropet. De har forventninger til at lønnsoppgjøret skal sikre flere faste ansettelser og sette en stopper for lavlønn og innleie (Illustrasjonsfoto)

VENDEPUNKT: Byggebransjen står ved et vendepunkt, mener de tillitsvalgte som har skrevet under oppropet. De har forventninger til at lønnsoppgjøret skal sikre flere faste ansettelser og sette en stopper for lavlønn og innleie (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

eline@lomedia.no

I et opprop som er signert av tillitsvalgte innenfor byggebransjen fra Kirkenes til Lindesnes, stilles det krav til et lønnsoppgjør som endrer kursen for bransjen. Viljen til å streike for å få det til, er helt klart til stede, varsler de tillitsvalgte.

Oppropet «Stopp lavlønnskonkurransen – sikre faste ansettelser og økt produktivitet i byggebransjen!» kommer ei uke før fristen for enighet i årets lønnsoppgjør går ut.

Flere av underskriverne som Magasinet for fagorganiserte har snakket med, forteller at kampviljen er stor blant organiserte bygningsarbeidere.

En eventuell streik i byggebransjen vil starte tirsdag 5. april.

Bransjen ved et vendepunkt

– Vi opplever stor streikevilje ute i klubbene. Mange sier at byggebransjen står ved et vendepunkt. Enten får vi en helt ny kurs i retning seriøsitet og produktivitet, eller så vil lavlønnskonkurransen fortsette å tvære ut. Det tåler vi ikke, sier Joachim Espe, leder i Bygningsarbeiderne Fagforening i Oslo.

Han sier det er et oppdemmet behov for et skikkelig lønnsoppgjør, både med tanke på en heving av kjøpekrafta og for tiltak som faktisk dytter bransjen i seriøs retning.

Bakgrunn: Les mer om kravene stilte Fellesforbundet stilte da lønnsoppgjøret startet

Stadig flere lavtlønte i bransjen

I oppropet står det blant annet at bakteppet for årets lønnsoppgjør er en bransje med stadig flere lavtlønte og innleide. Derfor er det et veldig viktig krav å få opp minstelønna til i hvert fall 85 prosent av gjengs lønn. I dag er det et gap på rundt 60 kroner mellom den tariffestede minstelønna og snittlønna i bransjen.

– Minstelønna må opp, de som tjener minst må heves. Veldig mange som går på minstelønna er i den uorganiserte delen av bransjen, og får lønna si bestemt av allmenngjøring av tariffavtalen (den statlige tariffnemnda kan vedta at lønna i en tariffavtale skal gjelde hele bransjen, ikke bare organiserte, red.anm.), sier Alexander Hopland Wøien i Tømrer og byggfagforeningen.

Også han forteller om god stemning og kampklare medlemmer:

– Folk synes streikekravene er riktige og viktige. Så ja, de er klare for å ta på streikevestene, sier Wøien.

Brøt forhandlingene: Uenighet om minstelønn og bruk av akkord førte til brudd i byggebransjen

Flere faste jobber

Avdelingsleder i Agder, Christian Justnes, mener også streikeviljen er større enn i et normalår, særlig knyttet opp til det økonomiske resultatet. Men det er også en følelse blant mange i bransjen at de er på et kritisk punkt.

– Det er behov for et skikkelig skippertak for å få på plass flere faste ansettelser, at flere øker grunnbemanningen. Omfanget av innleie må bli betydelig mindre, sier Justnes.

Han peker på at tendensen til at stadig mer av arbeidet «outsources» må bekjempes, og at arbeidsgivere som ønsker å tolke reguleringene av innleie mest mulig «kreativt» må tøyles.

Innleie kan bli forbudt: Her er 13 svar til ansatte i bemanningsbyråer

Entreprise og akkord

Med et forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-området på trappene, er de tillitsvalgte opptatt at av andre smutthull for useriøse selskaper tettes. Et slikt er entreprise, sier avdelingsleder Stig Aimar Hansen i Østfold fagforening.

– I dag ser vi for eksempel at arbeid settes ut på timeentreprise. Hva er egentlig forskjellen fra innleie, unntatt at ved entreprise gjelder heller ikke regler om likebehandling med fast ansatte? Det er viktig å få klargjort hva en reell entreprise faktisk er, for å tette dette hullet, sier Hansen.

Også akkord-tariffene må på plass i årets lønnsoppgjør, krever underskriverne av oppropet. De skriver at «motvekten til lavlønnskonkurranse og lav produktivitet, er akkordarbeid. Partenes eget produktivitetssystem som fremmer selvstendige fagarbeidere, riktig bemanning, kompetanse i alle ledd, og en rettferdig lønn».

– Det er vanskelig å forstå at en del arbeidsgivere heller vil bygge billig og langdrygt enn kjapt, bra og effektivt. Akkord er en sikring av en produktiv og seriøs bransje, sier Hansen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse