Verkstedsoverenskomsten i lønnsoppgjøret:
To LO-forbund krangler om medlemmene. Nå svarer Fellesforbundet på kritikken
Fellesforbundet vil organisere ingeniører som er medlemmer i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT). – Avtalene er overmodne for endring, sier forbundssekretær Knut Øygard.
Fellesforbundet ønsker å organisere ingeniører som er omfattet av Verkstedoverenskomsten. Disse har tradisjonelt tilhørt Forbundet for Ledelse og Teknikk. Fra venstre: FLT-leder Ulf Madssen og Fellesforbundets forbundssekretær Knut Øygard
Torgny Hasås / Erlend Angelo
aslak@lomedia.no
FLT hevder at Fellesforbundet opptrer usolidarisk når de ønsker å organisere ingeniører som er omfattet av Verkstedoverenskomsten. Disse arbeidstakerne har tradisjonelt vært innenfor FLTs organisasjonsområde.
– Skal tariffavtalene våre fortsatt kunne ivareta lønns- og arbeidsvilkårene for ansatte i industrien, er vi nødt til å se på bestemmelsene om hvem som omfattes av avtalene. Innenfor industriene er det klart at dagens avtalestruktur er overmoden for endring, sier forbundssekretær Knut Øygard i Fellesforbundet til FriFagbevegelse.
Les også: Fellesforbundet vil organisere ingeniører i Verkstedoverenskomsten. FLT protesterer kraftig
Reagerer på framgangsmåte
Fra FLT-hold har det kommet reaksjoner på Fellesforbundets framgangsmåte. Vanligvis er det LOs organisasjonskomité som tar seg av spørsmålet om hvilket forbund som skal organisere hvilke arbeidstakergrupper. Dette bryter anerkjente og vedtatte retningslinjer, mener FLT.
– Det er ikke noe nytt at det er diskusjoner om disse bestemmelsene – også mellom forbundene. Vi har flere ganger invitert FLT til et samarbeid om dette. Det er en stående invitasjon, sier Øygard.
Forbundssekretæren i Fellesforbundet mener dagens avtalestruktur innenfor industriene blokkerer for utvikling av ny arbeidsorganisering og kompetanseutvikling.
– Dermed blir det også en hemsko for industriens konkurransekraft. Vårt utgangspunkter at alle arbeidstakere tilknyttet produksjonen bør være omfattet av samme overenskomst, sier han.
50 millioner til etterutdanning
Det er overenskomsten for arbeidsledere og tekniske funksjonærer som er berørt av at Fellesforbundet nå ønsker å organisere arbeidstakere innenfor FLTs medlemsmasse.
Les også kommentar: «En intern kamp mellom Fellesforbundet og FLT vil svekke LOs evne til å rekruttere langtidsutdannete innen tekniske fag»
– I dag er det en helt annen fleksibilitet i ansvar og jobbinnhold enn tidligere. Fellesforbundet jobber aktivt med å sikre våre medlemmer tilbud om etter- og videreutdanning, påpeker Øygard.
– I årets tariffoppgjør fikk vi tilsagn fra regjeringen om 50 millioner kroner til etterutdanning i Industrifagskolen. Da kan vi ikke ha en ordning der våre medlemmer som tar en slik utdanning, presses ut av bedriftsklubben, føyer forbundssekretæren til.
Kritisk til én stor avtale
Det var i årets lønnsoppgjør at Fellesforbundet ønsket å gjøre endringer i Industrioverenskomsten. Overenskomsten består av fire tidligere tariffavtaler. Verkstedsoverenskomsten er en av dem. Ingeniører på bedrifter som er omfattet av denne avtalen, kan nå organiseres hos Fellesforbundet.
FLT og forbundsleder Ulf Madsen har tidligere omtalt Fellesforbundets ønske som «usolidarisk». Han frykter for at Fellesforbundets iver etter ekspansjon vil bidra til å legge press på de fremforhandlede vilkårene som funksjonærer og arbeidsledere i dag har i industrien.
– Vi leverer i dag tariffavtaler og har samtidig fagbevegelsens beste etter- og videreutdanningstilbud til medlemmene. Vi ligger flere tiår foran på disse skreddersydde løsningene. Å kombinere alle stillinger i én stor avtale vil svekke LOs konkurransekraft om disse yrkesgruppene på lønn og vilkår og dermed ramme våre grupper, sier Madsen til FriFagbevegelse.
Avhengig av spilleregler
Om det er mulig å unngå konflikt i denne allerede betente saken, avhenger av om Fellesforbundet følger spillereglene, mener han.
– Vi vil uansett fortsette å rekruttere innenfor vårt avtalte område i LO. Vi heier på at Fellesforbundet oppnår sterkere organisasjonsgrad i den viktige jobben de gjør i operatøryrkene. Vår jobb nummer én er å stå knallhardt på for å ha de beste avtalene for funksjonærer og arbeidsledere, sier Madsen.
– Blir det ikke bedre for LO om industrien samler sine avtaleverk?
– Gode tariffavtaler vokser ikke på trær. Vi har i snart 70 år arbeidet for å gi funksjonærer og arbeidsledere best mulig vilkår i arbeidslivet gjennom tilpassede overenskomster, samtidig som vi har fulgt LOs områdebestemmelser for organisering. Fellesforbundets påstander om at dette trengs for å bevare lønns- og arbeidsvilkår i industrien, er udokumenterte.
Madsen minner om at Fellesforbundet organiserer operatører som er i produksjon og at FLT organiserer funksjonærer som bistår produksjon.
– Vi forventer at Fellesforbundet forholder seg til den områdeorganiseringen vi har blitt enige om i LO. Medlemmene er best tjent med at vi bruker tiden vår på å være konstruktive og solidariske i fagbevegelsen, sier FLTs forbundsleder.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.