JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Topptillitsvalgte starter kraftdebatten fram mot landsmøtet i Fellesforbundet

Kraft og strømpriser er ventet å bli den store saken på Fellesforbundets landsmøte til høsten.
INVITERER: Steffen Høiland vil bidra til mer kunnskap om kraft og strømpriser foran landsmøtet i Fellesforbundet.

INVITERER: Steffen Høiland vil bidra til mer kunnskap om kraft og strømpriser foran landsmøtet i Fellesforbundet.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Nå inviterer forbundet i Rogaland og Agder til en storstilt konferanse for å dele kunnskap og komme med forslag til veien videre.

23. og 24. februar samles tillitsvalgte og organiserte for å diskutere og utforme krav. En av dem som planlegger å delta er Roger Myklebust, avdelingsleder i Dalane fagforening.

– Tillitsvalgte og avdelingsledere er helt fortvilte over situasjonen med strømprisene nå. Vi skal ikke møtes for å sitte og klage, men for å utforme politikk. Jeg er sikker på at det vil komme kraftfulle krav til både forbundet, LO og regjeringen fra denne konferansen, sier Myklebust.

Steffen Høiland i Fellesforbundet Nord-Rogaland er blant arrangørene. Han sier at situasjonen ute på bedriftene begynner å bli helt kritisk, og meldinger om nedleggelser kommer stadig hyppigere.

Frykten er at det skal bre om seg, noe som er særlig alvorlig i distriktene.

– En nedlagt bedrift kommer sjelden tilbake, sier Høiland.

Fram mot landsmøtet

Høiland sier hensikten med konferansen er todelt. Det ene er å få spredd kunnskap.

– Fellesforbundet har landsmøte til høsten, og derfor er det spesielt viktig med et godt grunnlag for debatten.

Det andre målet er nettopp å starte debatten og begynne en prosess der avdelingene kan komme med forslag til hva som skal bli forbundets kraftpolitikk de neste fire årene.

– Denne konferansen skal ikke konkludere, men på sikt håper vi den munner ut i gode forslag om hvordan krafta kan komme folk og næringsliv til gode, og ikke ensidig være en kilde til å tjene mest mulig penger, sier Høiland.

Vil ha makspris

Da Magasinet for fagorganiserte spurte medlemmene i Fellesforbundet om de støttet et forslag om makspris, svarte 79 prosent ja, mens 6 prosent svarte nei – resten visste ikke.

Dette var ikke en statistisk representativ undersøkelse, men basert på dem som ønsket å svare på epost.

Medlemsundersøkelsen viste et stort engasjement og utbredt frykt for at de høye strømprisene både kan true arbeidsplasser og husholdningenes økonomi.

Mer om medlemmenes syn på priskrisa finner du her.

Bredt program

Blant programpostene på konferansen i Rogaland er en debatt med forbundsleder Jørn Eggum og Norsk Industris Stein Lier-Hansen om hvordan det norske kraftsystemet bør utformes i framtida for å unngå kriser, og hvordan sikre at kraft er og forblir et konkurransefortrinn for norsk industri.

Les mer om program og påmelding her.

Både den regjeringsoppnevnte energikommisjonen og den alternative energikommisjonen skal legge fram sine funn og forslag.

Få med deg denne: Fellesforbundet-tillitsvalgt: Irriterende å høre på Arbeiderpartiets bortforklaringer

Fellesforbundet har også et eget kraftutvalg som jobber med å utforme politikk. Det er ledet av nestleder Kine Asper Vistnes, men også Steffen Høiland fra Rogaland sitter i utvalget. Forbundets utvalg skal legge fram sin første rapport for forbundsstyret uka etter konferansen i Rogaland.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse