JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AFP-ordningen:

Venstresida stenger ikke døra for flere skattekroner til AFP

Dagens regjering har sagt nei til å bidra mer til AFP. Spørsmålet nå er om et regjeringsskifte vil gi mer penger til pensjonsordningen.
Ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) er finansiert fra tre kanter: arbeidsgiverne, arbeidstakerne og staten.

Ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) er finansiert fra tre kanter: arbeidsgiverne, arbeidstakerne og staten.

Colourbox

torgny@lomedia.no

LO og NHO er i siste runde med utredningen om AFP. På tirsdagens representantskapsmøte la LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fram de foreløpige resultatene av utredningen.

Den viser at det er umulig å forene alle målsettingene som ble avtalt ved oppgjøret i 2018. Modellen som er foreslått er at alle som har jobbet i en AFP-bedrift skal opptjene rettigheter i AFP-ordningen. Dette vil føre til at ordningen omfatter tre ganger så mange personer som dagens ordning. Det er ventet at utredningen blir endelig ferdig i løpet av februar.

Kommentar: «En ny og forbedret AFP blir som et kinderegg»

Ikke villige til å gi mer

AFP-ordningen er finansiert fra tre kanter: arbeidsgiverne, arbeidstakerne og staten. Dagens regjering har sagt at de ikke vil bidra, men hvordan er det med de rødgrønne. Vil de åpne statskassa for at pensjonsordningen skal kunne videreføres til mange flere?

– Vi har i Stortinget sagt at vi ikke har vært villig til å gi mer til AFP-ordningen, at staten ikke bør finansiere mer enn vi allerede gjør, sier Senterpartiets arbeidspolitiske talsperson, Per Olaf Lundteigen.

Han mener staten allerede i dag bidrar med mer til AFP-ordningen enn det som var forutsetningen.

– Da AFP-ordningen ble etablert, var det en ordning for sliterne. Nå har det blitt noe helt annet, sier Lundteigen. Men hvis Senterpartiet kommer i regjering må en grundig vurdere finansieringen og hele ordningen.

Mye lest: LOs krav til årets lønnsoppgjør. Her er hele oversikten

For tidlig å love noe mer

– Arbeiderpartiet er opptatt av at flere får rett til AFP, og at svakheter i ordningen rettes opp slik at færre mister pensjonsrettigheter. Om Arbeiderpartiet kommer i regjering, vil vi sette oss ned med partene i arbeidslivet for å rette opp svakheter i pensjonssystemet, sier arbeidspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Rigmor Aaserud til FriFagbevegelse.

Hun synes det er tidlig å love noe mer, så lenge ikke en gang LOs utredning er ferdig.

Mye delt: Pensjon fra første krone vil ikke gjelde for fullt før i 2026

Må ha nytt flertall

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, skriver i en e-post til FriFagbevegelse at det ikke er overraskende at arbeidsgiverne vil spare penger, samt at regjeringa sier nei til å bruke mer på sliterne i arbeidslivet.

– Men det kan vi få gjort noe med, med et nytt politisk flertall. Gitt at man får til vesentlige forbedringer sånn at flere får rett på AFP og vi får retta opp i det som skal til for at færre mister sine pensjonsrettigheter, så er Rødt villige til å se på om staten burde øke sitt bidrag til ordninga, skriver Rødts nestleder.

Fått med deg denne? 15 spørsmål og svar om ny pensjonskonto

Staten må bidra

SVs programforslag sier at staten skal delta aktivt for å få på plass gode ordninger for AFP.

– SV mener det er helt nødvendig at staten skal delta for å få på plass finansieringen av AFP i samarbeid med partene i arbeidslivet, skriver nestleder i SV, Kirsti Bersgtø, i et svar til FriFagbevegelse.

Hun viser til at arbeidslivet blir stadig hardere og mer brutalt, og det er mange som opplever at helsa ikke holder til ordinær pensjonsalder.

– AFP er sliternes mulighet til en verdig avgang fra yrkeslivet. NHO har et tydelig ansvar her. Vi forventer at også NHO ser verdien av å sikre AFP som ordning i det organiserte arbeidslivet, og bidrar til å tette finansieringsgapet, skriver Bergstø.

Viktig seier: Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse