Dom i Metallco-saken:
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
To personer ble drept og to alvorlig skadd da smelteovnen eksploderte på Metallco. Nå er daglig leder, styreleder og bedriften dømt for dårlig sikkerhetsarbeid.
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
torgny@lomedia.no
Tidlig om morgenen, på slutten av et nattskift, fredag 17. november 2017, eksploderte smelteovnen på Metallcos smelteverk på Eina på Toten.
Eksplosjonen førte til at to arbeidere, Amrit Adhikari og Sverre Aandahl døde. Aandahl var også verneombud. En tredje arbeider på nattskiftet ble kraftig forbrent, men reddet livet. Fjerde mann ble også alvorlig skadet og jobber nå bare halv stilling.
Bøter og fengsel
Fredag 22. januar 2021 avsa Gjøvik tingrett dom i saken mot tidligere daglig leder og styreleder i bedriften. Daglig leder ble dømt til fengsel i ti måneder, mens styreleder ble dømt til å betale 120 000 kroner i bot. Bedriften Metallco Aluminium ble dømt til å betale én million kroner i bot.
Metallco er en bedrift med 20 ansatte som tar imot skrapmetall og smelter det om for å selge det videre til ny produksjon. Når en smelter metall, er det viktig at det ikke kommer fuktighet inn i metallet, da vann kan forårsake eksplosjoner.
Noe av skrapmetallet som Metallco støper om er garnblåser (brukes for å holde fiskegarn flytende i sjøen). Både granskningsrapporten etter ulykken og Gjøvik tingrett mener at vann i skrapmetallet er årsaken til at ovnen eksploderte og drepte de ansatte. Sannsynligvis var det vann i en garnblåse som var årsaken.
Menneskelige feil
Tingretten mener at det både burde vært bedre kontroll med skrapgodset som bedriften tok i mot, og at det også burde vært bedre kontroll med det skrotet som ble fylt opp i smelteovnen. Åge Walter Inderdahl fra Arbeidstilsynet som vitnet i retten, forklarte at mellom 80 og 90 prosent av ulykkene innen industri og transport skjer på grunn av menneskelige feil. Derfor er det viktig at bedriften etablerer barrierer mot at menneskelige feil får fatale følger. Retten mener at det er åpenbart at barrierene ved bedriften ikke var gode nok.
«Begge Metallco Aluminiums barrierer – mottakskontroll og bevissthet rundt hva man puttet i ovnen – var prisgitt menneskelige faktorer, noe som gjorde dem sårbare», skriver retten i dommen.
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Lite gehør hos ledelsen
Retten mener også at daglig leder ikke i tilstrekkelig grad hadde fokus på sikkerhetskulturen i bedriften.
En av de ansatte som vitnet i retten forklarte i politiavhøret at det var stort fokus på å få smeltet mest mulig, og at det var lite gehør hos ledelsen dersom man forsøkte å ta opp sikkerhetsmangler, dårlig skrot eller dårlig vedlikehold.
Det er også tidligere funnet avvik ved bedriften. Vestre Toten kommune gjennomførte brannverntilsyn hos virksomheten et år før ulykken. Det ble gitt anmerkninger på grunn av mangelfulle risikovurderinger. Blant annet heter det at «Risikovurderingen har ingen handlingsplan som beskriver tiltak for å begrense risikoen.» Dette var også bemerket ved tidligere tilsyn.
Denne skaper debatt: Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp om morran og vite at ingen har behov for deg
Grovt uaktsom
Retten sier at Metallco Aluminium ikke hadde tilstrekkelig rutiner hverken for mottakskontroll, opplæring, avvikshåndtering eller oppfølging av at bedriftens rutiner ble fulgt. De mener at daglig leder opptrådde grovt uaktsom når han baserte seg utelukkende på at mennesklig kontroll var tilstrekkelig.
Straffen for daglig leder ble satt til ti måneders ubetinget fengsel. Retten har ikke funnet andre avgjørelser å støtte seg på. Styreleder ble dømt til å betale en bot på 120 000 kroner. Det ble blant annet dokumentert i retten at HMS-arbeid eller sikkerhet ikke hadde blitt behandlet på noe styremøte to år før ulykken.
Daglig leder har ikke bestemt seg for om han vil anke saken eller ikke.