Avtalefestet pensjon:
Vil gjøre tidligpensjon sentralt i neste års tariffoppgjør
Fellesforbundet-tillitsvalgte fra hele landet skal drøfte framtidas tidligpensjon på en stor konferanse i Stavanger. Målet er at floken med avtalefestet pensjon kan nærme seg en løsning i tariffoppgjøret 2022.
ØNSKER DEBATT: Ulike perspektiver på en best mulig tidligpensjon og finansieringen av den, trengs for å få fram gode forslag før tariffoppgjøret, mener Steffen Høiland i Fellesforbundet i Nord-Rogaland.
Erlend Angelo
eline@lomedia.no
– Avtalefestet pensjon seiler opp som en av de virkelig store sakene fram mot tariffoppgjøret til våren. Vi ønsker å være tidlig ute med debatt og skolering, slik at det blir mange forslag om AFP som blir sendt inn til hva Fellesforbundet skal prioritere i neste tariffoppgjør.
Det sier avdelingsleder i Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland. Sammen med forbundets distriktskontor arrangerer hans avdeling konferansen med tittelen «Fremtidens AFP. God nok som den er, eller ny ordning?».
Reformert AFP
80 tillitsvalgte fra hele landet skal samles i to dager for å lære om og diskutere avtalefestet pensjon.
Blant annet vil LO og NHOs utredning av en ny, såkalt reformert, AFP, bli presentert. I vår ble utredningen lagt fram, med forslag til hvordan ordningen med avtalefestet pensjon kunne bli mer treffsikker.
Her kan du lese mer om reformert AFP.
Det store, ubesvarte spørsmålet er fortsatt hvem som skal ta regningen for en ordning som vil bli dyrere. Statsminister Erna Solberg har allerede vært på banen og slått fast at staten ikke skal betale noe mer for AFP.
– Jeg tror nok ikke hele denne AFP-floken kan løses i tariffoppgjøret uten at også politikerne kommer på banen med midler, sier Steffen Høiland.
• Disse AFP-fellene må du unngå
Diskutere kostnader
Arrangørene av konferansen vektlegger at både arbeidstakerne og arbeidsgiverne skal komme til orde i debatten, og at alle er villige til å diskutere en helt konkret kostnadsfordeling av tidligpensjonen. Høiland forteller at det har kommet innspill fra medlemmer i forbundet som synes debatten om AFP er skummel, fordi de frykter en dårligere ordning for dem som trenger å gå av med pensjon ved 62 års alder.
– Vi stiller ikke med noe svar. Målet er økt kunnskap og engasjement hos klubber og tillitsvalgte. Det er ikke tilfeldig at konferansen finner sted før fristen for å sende inn forslag til tariffoppgjøret 2022, sier Steffen Høiland.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.