Utflagging av norsk industri:
50 kan miste jobben om Norgesplaster flagger ut: På tirsdag får de svar
For fire måneder siden fikk de ansatte beskjed om at Norgesplaster vurderte å flytte produksjonen til Spania. Tirsdag 25. januar skal avgjørelsen tas.
KAN MISTE JOBBEN: Klubbleder Anita Thorsen (64) har jobbet nesten 45 år ved Norgesplaster. Hun er blant de ansatte som ikke har tatt utdanning og som frykter at det blir vanskelig å få ny jobb.
Tonje Paulsen Solem
tonje@lomedia.no
Tillitsvalgt Anita Thorsen i Industri Energi ved fabrikken på Vennesla synes det er veldig bra at saken skal avgjøres nå.
– De ansatte har ventet på avgjørelsen i fire måneder. Tungsinnet tar deg, men i neste øyeblikk tenker du at «dette må jo gå». Det har vært en berg-og-dal-bane, sier hun.
Nå er avgjørelsen tatt: Norgesplaster fortsetter produksjon i Vennesla – sier nei til utflagging
40–50 ansatte kan miste jobben
Beskjeden kom på et allmøte i september i fjor; Orkla-eide Norgesplaster vurderer å flytte produksjonen eller deler av den til Norgesplasters andre fabrikk, som ligger i Bigues utenfor Barcelona i Spania.
Dersom produksjonen blir avviklet i Vennesla, vil mellom 40 og 50 ansatte miste jobben. Tirsdag er det satt opp et styremøte, hvor beslutningen skal tas.
Thorsen forteller at det har vært en tung prosess, men at hun er svært fornøyd med at så mange utenfor fabrikkens vegger har engasjert seg mot utflaggingen.
– Jeg tror det har vært viktig å ha støttespillere. Industri Energi sentralt, politikere og stortingspolitikere har engasjert seg, og mediene har vært veldig interessert, sier hun.
Debatt: «Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?», spør Mimir Kristjánsson
Stort engasjement
Stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen (Ap) er blant dem som har engasjert seg i kampen for å beholde arbeidsplassene i Norge.
– Samtaler med tillitsvalgt og ansatte har gjort stort inntrykk. Det er en bedrift som har gått med overskudd hvert år siden 1938, og ble kjøpt opp av Orkla for under to år siden, sier Kjølmoen.
Kjølmoen var nylig på besøk i fabrikken på Vennesla. Han kommer fra Møre og Romsdal og husker godt da Orkla-eide Ello, som blant annet produserte Solidox og Lano, flagget ut arbeidsplassene til Sverige.
– Denne gangen er jeg ikke bare region- og kommunepolitiker, og det har vært viktig for meg å engasjere meg. Jeg synes vi har hatt et godt fagligpolitisk samarbeid med Industri Energi og fagbevegelsen. Det er viktig for meg som Arbeiderparti-politiker, sier han.
Kjølmoen forteller at han opplevde at de ansatte var spente, men også ganske slitne.
– De ansatte har stått på og jobbet hardt. Om dette ender bra, skal de ha mye av æren, mener han.
Bakgrunn: Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania
Saken fortsetter etter bildet.
TØFF PERIODE: Anna Ellingsen (59) står i fare for å miste jobben sin i Vennesla. Hun har produsert Snøgg-produkter i en årrekke og mottok de mulige planene om utflagging med sjokk og vantro.
Tonje Paulsen Solem
Orkla kjøpte Norgesplaster
Utenfor Barcelona produseres hovedsakelig stripsvarianter og små plastre. På Vennesla produseres blant annet halvfabrikat på rull, sportsteip, sårpakker til bruk i for eksempel ambulanser, plaster til husdyr og medisinsk teip av type legen fester bomullsdotten med etter at du har tatt blodprøve.
Norgesplaster, inkludert merkevarene Snøgg og Scansport, ble kjøpt opp av Orkla i 2020.
– Vi har ønsket å fatte beslutningen allerede i løpet av januar, men vi vil bruke den tiden vi trenger for å gjennomføre en gode analyseprosess, kommenterte kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla i en epost til Magasinet Industri Energi tidligere i januar.
De har fabrikker på to ulike steder, og Stokken sier at de ser på hvordan de best kan organisere produksjonen videre.
Saken fortsetter under bildet.
PRODUKSJON: Norgesplaster har to fabrikker som har litt ulik produksjon. Spørsmålet er om blant annet denne medisinske teipen skal produseres i Spania eller forbli i Vennesla.
Tonje Paulsen Solem
Arbeidskraft og strøm
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi har fulgt saken tett.
– Vi har gjort det vi har kunnet i denne saken, med politisk drahjelp, sier han.
Alfheim er opptatt av at Norge må videreutvikles som industrinasjon og viser til at oljeressursene som gir Norge enorme inntekter, ikke varer evig.
– Vi må ikke bare opprettholde dagens eksportindustri, men vi må øke den betydelig, sier Alfheim.
Forbundslederen poengterer behovet for å satse på faglært arbeidskraft og rimelig og ren strøm til industrien.
– Disse to tingene er de viktigste tingene som vi jobber med for å sikre norske industriarbeidsplasser i framtida, sier Alfheim og legger til at staten også må bidra aktivt for å hjelpe nye industrier å etablere seg i landet.