Utflagging av norsk industri
Norgesplaster fortsetter produksjon i Vennesla – vil kutte årsverk
Styret i Norgesplaster har vedtatt å ikke flagge ut produksjonen i Vennesla, men varsler omstilling.
Klubbleder Anita Thorsen (64) har jobbet nesten 45 år ved Norgesplaster.
Tonje Paulsen Solem
tonje@lomedia.no
Styret i Norgesplaster vedtok tirsdag morgen å videreføre produksjon i Vennesla. Siden i høst har de vurdert å endre produksjonsstrukturen i selskapet. De ansatte i Vennesla ble i september informert om at 40–50 arbeidsplasser kunne forsvinne om produksjonen ble flyttet til Spania.
– Vi har besluttet å videreføre produksjon på begge steder, men vil foreta noen endringer mellom fabrikkene for å utnytte teknologien og kapasiteten vår best mulig, sier administrerende direktør Knut Eckhoff i Norgesplaster i en pressemelding.
Bakgrunn: Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania
Fortsetter med to fabrikker
Orkla har i dag to plasterfabrikker – i Vennesla og i Bigues i Spania.
– Jeg vil berømme de ansatte som gjennom en vanskelig tid har gjort en imponerende jobb med å belyse alle sider ved hvordan vi best kan organisere produksjonen vår. Vi er trygge på at vi har fattet den beslutningen som vil gi oss best konkurransekraft i årene som kommer, sier Eckhoff.
Norgesplasters fabrikk i Vennesla.
Tonje Paulsen Solem
Norgesplaster inngår i Orkla Wound Care, som har ledende posisjoner innen sårpleie og førstehjelpsutstyr i flere europeiske markeder med sterke merkevarer som Cederroth First Aid, Norgesplaster og Salvequick.
Debatt: «Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?», spør Mimir Kristjánsson
Varsler omstilling
Norgesplaster vil flytte over tid flytte noe av produksjonen fra Norge til Spania. Det er snakk om noen medisinsk teip i ulike varianter.
Det medfører at de vil kutte staben i Vennesla med rundt 10 årsverk over tid. Det skal settes ned et prosjekt som skal se på hvordan og når dette skal gjennomføres.
– Vi håper at det kan skje via naturlig avgang, som er mest skånsomt, og at vi kan få opp volumet i produksjonen slik at det blir snakk om å kutte færre årsverk, sier administrerende direktør Knut Eckhoff i Norgesplaster.
Han er klar på at bedriften og de ansatte står overfor omstilling. Norgesplaster skal investere i fabrikken, men også få opp effektiviteten i produksjonen.
– Vi har ambisjoner om å forbedre oss betydelig. Vi skal styrke konkurransekraften og øke produksjonen. Da er det ikke snakk om å få opp svettefaktoren, men å se på rutinene og hvordan vi gjør ting, understreker Eckhoff.
Roser de ansatte
Konsernledelsen la fram avgjørelsen for de ansatte ved Norgesplaster i Vennesla klokken 9 tirsdag 25. januar.
– Ja, det har vært en tøff prosess. Vi gir all honnør til de ansatte som har stått på og jobbet og bidratt, sier Eckhoff.
Kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla understreker at de nå, i tøff konkurranse med utenlandske selskap, skal dyrke ulik spisskompetanse på fabrikken i Norge og i Spania.
– I Orkla har vi gjennom mange tiår bygget arbeidsplasser i Norge. Vi vil fortsatt satse på våre norske bedrifter i årene som kommer, sier han.
Forbundsleder gratulerer
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi har engasjert seg i saken og støtten den lokale klubben på arbeidsplassen.
– I dag har vi gratulert Orkla med beslutningen. Jeg synes det er en god og klok beslutning, sier Alfheim.
Han understreker at fabrikken er en viktig arbeidsplass for de som jobber der og lokalsamfunnet i Vennesla.
Forbundsleder Frode Alfheim gratulerer Orkla med beslutningen.
Jan-Erik Østlie
– Dette viser at engasjement lønner seg. De ansatte har vært med i prosessen og løftet fram viktige perspektiv, sier Alfheim.
Nå skal Industri Energi og medlemmene fortsette å være med på jobben for å bidra til å sikre arbeidsplassene for framtida, melder forbundslederen.
Orkla er notert på Oslo Børs og har hovedkontor i Oslo. Konsernet hadde i 2020 en omsetning på 47,1 milliarder kroner og har cirka 21 500 ansatte.