JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HMS

6 av 10 dykkebedrifter har for dårlig sikkerhet. Nå skal de straffes hardere

Arbeidstilsynet vil øke gebyrer og vurdere flere anmeldelser når dykkevirksomheter slurver med sikkerheten.
Dykking er et yrke med høy risiko for skader og ulykker.

Dykking er et yrke med høy risiko for skader og ulykker.

Sissel M. Rasmussen

tonje@lomedia.no

Arbeidstilsynet har etter over 100 tilsyn med yrkesdykking avdekket svikt i sikkerhetsarbeidet hos seks av ti kontrollerte virksomheter. Tilsynene ble gjort i perioden januar 2019 til september 2023.

– Vi strammer nå inn reaksjonsbruken og vil i større grad vurdere overtredelsesgebyr og anmeldelse ved alvorlige brudd på regelverket, sier fungerende avdelingsdirektør Rosmari Johnsen i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

– Ikke overraskende

Rådgiver Leif Morten Rasch i LO-forbundet IE&FLT er tidligere yrkesdykker og har de siste årene jobben mye med sikkerhet for yrkesdykkere.

– Tallene som tilsynet kommer med nå, er ikke overraskende for oss med bakgrunn i det våre medlemmer forteller, sier han.

Rådgiver Leif Morten Rasch i LO-forbundet IE&FLT

Rådgiver Leif Morten Rasch i LO-forbundet IE&FLT

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Rasch mener Arbeidstilsynets tall viser at det er viktig å fortsette jobben med å rydde opp i sikkerheten i bransjen.

– Ministeren har ønsket en større bruk av overtredelsesgebyrer, og det er det vi ser kommer nå. Vi mener det er viktig at gebyrene har preventiv effekt, sier Rasch.

Han mener det er viktig at myndighetene fortsetter å jobbe for yrkesdykkerne, og at funnene viser viktigheten av å ha en kompetent tilsynsmyndighet.

Stortinget har bestemt at all yrkesdykking nå skal underlegges arbeidsmiljøloven, med Arbeidstilsynet som tilsynsmyndighet. Endringen skal etter planen skje fra 1. juli i år.

Yrke med høy risiko

Yrkesdykking finnes innenfor mange næringer, og dykkerne gjør svært mange ulike oppgaver. Dykkere utfører alt fra sveising og betongarbeid til inspeksjon og reparasjon av oppdrettsmerder, film- og fotodykking og opplæring av sports- yrkesdykkere. 

Arbeidstilsynet påpeker at arbeid under vann er risikoutsatt grunnet flere forhold; omgivelsene arbeidet utføres under, farer forbundet med å arbeide under vann, for eksempel trykk, tilføring av pusteluft, arbeidsutstyr, og begrensede muligheter for på forhånd å kartlegge arbeidet og sette inn tiltak.

– Yrkesdykking er risikofylt arbeid med høy ulykkesfrekvens, og vi ser svært alvorlig på bruddene, sier Johnsen i pressemeldingen.

I desember 2018 ble det vedtatt endringer i 23 bestemmelser i regelverket som gjelder ved yrkesdykking.

– Men nå har endringene i regelverket vært gjeldende så lenge at vi må kunne forvente at både virksomhetene som utfører dykking i egen regi og kjøpere av dykketjenester har gjort seg kjent med de nye kravene og følger dem, sier Johnsen.

Anmeldte dykkeselskap

De siste to årene har Arbeidstilsynet vedtatt overtredelsesgebyr etter fire tilsyn innen dykking. Gebyrene har vært på mellom 200.000 og 450.000 kroner.

Bruddene som ble avdekket her, gjaldt helt sentrale bestemmelser som skal sørge for nødvendig sikkerhet ved dykkeoperasjoner.

Et av bruddene var at det ikke var ferdig kledd beredskapsdykker til stede. Dette kravet skal sikre rask hjelp ved en nødssituasjon.

I løpet av toårsperioden har også Arbeidstilsynet levert én anmeldelse til politiet, tre ganger stanset arbeid på grunn av fare for liv og helse og vedtatt tvangsmulkt som pressmiddel etter to tilsyn.

LO-forbundet IE&FLT har i mange år jobbet for bedre sikkerhet for yrkesdykkere. De har forsøkt å gå rettens vei for å få etablert en egen tariffavtale for yrkesdykkere innaskjærs, men tapte.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse