JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesdykker

Tapte i retten: LO-forbund får ikke organisere innaskjærsdykkerne

Retten mener at dykkerne innen havbruk skal regnes som sjøfolk, til tross for LO-forbundet IE & FLTs motargumenter.
Nesten seks av ti innaskjærsdykkere oppga i en undersøkelse i 2018 at de har vært i farlige situasjoner hvor de har fryktet for liv og helse. IE&FLT, tidligere Industri Energi, ønsker å organisere dem, men får ikke medhold i retten.

Nesten seks av ti innaskjærsdykkere oppga i en undersøkelse i 2018 at de har vært i farlige situasjoner hvor de har fryktet for liv og helse. IE&FLT, tidligere Industri Energi, ønsker å organisere dem, men får ikke medhold i retten.

Arkivfoto: Sissel M. Rasmussen

petter@lomedia.no

I flere år har IE & FLT, tidligere Industri Energi, jobbet for å få på plass en tariffavtale for dykkere innen havbruksnæringen. I november møttes IE & FLT og Sjømat Norge i Arbeidsretten for å avklare hvem som skulle få organisere dykkerne innen havbruk.

Retten skulle vurdere om yrkesdykking i Norge er såkalt tariff-tomt rom.

Dommerne var enstemmige i sin dom, som ga Sjømat Norge medhold.

– Dessverre nådde vi ikke fram med vår påstand, sier nestleder Ommund Stokka i IE & FLT på forbundets nettsider.

Bakgrunn: De har et av Norges farligste yrker – nå prøver de igjen å få tariffavtale

Klare for avtale i 2018

I 2018 var LO-forbundet og Sjømat Norge klare til å etablere en overenskomst for yrkesdykkere i Norge, og en intensjonsavtale ble signert 19. april samme år.

Der står det at de ser for seg å jobbe fram en ny overenskomst for dykkere og dykkeselskaper med utgangspunkt i havbruksnæringen. Målet var å få den på plass i løpet av 2019, men prosessen stoppet opp og saken endte derfor til slutt i retten.

Siden det ble dykking i offshoreindustrien har IE & FLT organisert nordsjødykkerne, mens det i denne saken er det snakk om dykkere innaskjærs, hovedsakelig innenfor oppdrettsnæringen.

De fleste innaskjærs yrkesdykkere i Norge driver med redningsdykk, anleggsdykk, akvakultur og kamskjellsanking. Det er også dykkere tilknyttet forskning, instruktører innen fritidsdykking, guider og undervannsfotografer.

Dykker eller sjøfolk?

Ankepunktet i sakene handler om de som jobber på servicefartøy, hvor de også utfører dykking, skal regnes som dykkere eller som sjøfolk.

Hvis de regnes som sjøfolk, er de dekket av tariffavtalen til LO-forbundet Sjømannsforbundet.

Sjømannsforbundet har tidligere sagt at de organiserer ansatte som har dykking som en del av sin maritime stilling, og det synes de at er naturlig at videreføres.

Disse arbeidstakerne omtales ofte som kombidykkere eller dykkermatroser.

Nestleder Ommund Stokka i IE&FLT er skuffet over dommen i saken og yrkesdykkere innaskjærs og organisering av dem.

Nestleder Ommund Stokka i IE&FLT er skuffet over dommen i saken og yrkesdykkere innaskjærs og organisering av dem.

Arkivfoto: Jan-Erik Østlie

IE & FLT skriver på sine sider at de fortsatt er forbundet for dykkerne i Norge og i LO og at de har organisasjonsretten for innaskjærs arbeidsdykking.

– Sjømat Norge hevder at dykkerne er sjøfolk, dekket av tariffavtalen til Sjømannsforbundet. Det vant de dessverre også fram med i Arbeidsretten, sier forbundsnestleder Stokka.

Fornøyd med dommen

For arbeidsgiverorganisasjonen Sjømat Norge var dommen i tråd med det de mente. Hilde Flåten, som er fagsjef maritim og arbeidsliv og advokat i Sjømat Norge, sier dette en viktig og gledelig avklaring for deres rederimedlemmer med servicefartøy der det utføres dykking.

Hun sier videre at retten fastslår at maritimt personell som utfører dykking i havbruksnæringen er omfatta av overenskomst for service og flerbruksfartøy mellom sjømannsorganisasjonene og Sjømat Norge. Og at omfanget av dykkervirksomheten er uten betydning, sier hun, og legger til at dommen er enstemmig og endelig.

– Dette er en prinsipielt viktig seier for oss. Den bekrefter vår oppfatning av overenskomsten på virkeområdet, og at de som jobber på servicefartøy er sjøfolk selv om de har dykkerkompetanse.

Ifølge Flåten vil de ha et tett og godt forhold til alle sine tariffparter. På området med fartøy er det sjømannsorganisasjonene. Mens det på fiskemel og fiskefor er IE & FLT.

– Vi deler rettens oppfatning om at forskrift om dykking fra skip fra 2020, som gjelder «den som har sitt arbeid om bord» innebærer at sikkerhetsreguleringen for dykking fra fartøy er den samme som forskriftsreguleringen av annen yrkesdykking, avslutter fagsjef Flåten.

Ble tatt ut av arbeidsretten

Det ble en spesiell og uvanlig avslutning på arbeidsrettssaken. En av dommerne som var utnevnt av arbeidstakersida ble inhabil på grunn av et jobbskifte.

Dermed ble partene enige om å heve den fra Arbeidsretten og heller avgjøre den ved en voldgiftsrettssak. I stedet for å kjøre hele rettssaken på nytt.

Voldgift er ifølge FriFagbevegelses tariffleksikon «en prosess for å avgjøre en rettslig tvist hvis partene ikke kommer til enighet ved forhandlinger og ikke bringer tvisten inn for en domstol».

Partene overlater dermed avgjørelsen til en annen part, som de mener kan felle en objektiv dom. Det er ikke uvanlig i norsk arbeidsliv, blant annet er lønnsnemnd en form for voldgift.

Men for saker som omhandler tariffomfang, er ikke voldgift en vanlig måte å felle dom.

Partene ble enige om også å fjerne en dommer fra arbeidsgiversida, og at dommen her ville ha samme utfall og binde like mye. Dermed ble det fem dommere som avga en enstemmig dom til fordel for Sjømat Norge.

Dommen kan leses her.

Fikk seier i Stortinget

Sikkerhet har vært et viktig poeng for LO-forbundet og deres medlemmer som er yrkesdykkerne i arbeidet med å få på plass en tariffavtale.

Industri Energi gjennomførte i 2018 en undersøkelse hvor nesten seks av ti innaskjærsdykkere oppga at de har vært i farlige situasjoner hvor de har fryktet for liv og helse.

Yrkesdykking innaskjærs ble i 2019 kalt «et av de mest risikoutsatte yrkene i Norge» av en seniorrådgiver i Arbeidstilsynet, i forbindelse med tilsyn mot dykkerbedrifter.

Leif Morten Rasch (til venstre) ser på det som en viktig seier at det nå er flertall på Stortinget for at yrkesdykkere som jobber innaskjærs, skal vernes av Arbeidsmiljøloven. Her sammen dykker Nicolas Fares Hammer under behandlingen i Stortinget.

Leif Morten Rasch (til venstre) ser på det som en viktig seier at det nå er flertall på Stortinget for at yrkesdykkere som jobber innaskjærs, skal vernes av Arbeidsmiljøloven. Her sammen dykker Nicolas Fares Hammer under behandlingen i Stortinget.

Arkivfoto: Leif Martin Kirknes

Parallelt med saken i retten har forbundet jobbet opp mot Stortinget for å bedre sikkerheten:

– Under vårt arbeid for å forbedre vilkårene for innaskjærsdykkerne har bidratt til at en annen særdeles viktig sak for dykkerne er vunnet, sier Stokka, og viser til at de fikk gjennomslag der i høst.

Fra nyåret omfattes nemlig all innaskjærs arbeidsdykking av arbeidsmiljøloven. Noe tidligere nordsjødykker Leif Morten Rasch var på Stortinget og fulgte med på fra sidelinja.

– Det har vært en lang kamp. Det var med stor takknemlighet til de politikerne som har tatt denne saken å få være til stede under Stortingets behandling, sa han da.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse