JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elektrifisering av norsk sokkel:

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

Lederen for LO-forbundet Industri Energi er uenig. Han mener det ville være forskjellsbehandling.
STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

yngvil@lomedia.no

Nesten 30 prosent av utslippene som skjer i Norge kommer fra olje- og gassutvinning. LO-forbundet Industri Energi, som har titusener av medlemmer som jobber i denne næringa, støtter Støre-regjeringa i at utslippene må ned ved at plattformene kan drives av strøm i stedet for gasskraft, som i dag.

Hvis man skal føre strøm inn til plattformene vil det koste mange milliarder kroner i nye linjer og kabler. Men hvem skal betale den gigantiske regninga?

Olje- og energiministeren til landsmøtet: – Dere er helt avgjørende for at vi skal lykkes med det grønne skiftet

– Oljeselskapene må betale

Kenneth Idsø jobber med fjernstyrte undervannsfarkoster, på ulike oljerigger langs kysten. Han er ikke i tvil om hvem som bør betale for elektrifiseringen på sokkelen og på fastlandet.

Strømnettet på kryss og tvers i hele landet må oppgraderes for å klare fremtidas elektrifiseringsutfordringer, påpeker han.

– Oljeselskapene har penger til å betale for dette selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener han.

Idsø er andre nestleder i Industri Energis klubb i oljeserviceselskapet Oceaneering, som selger ulike tjenester til oljeselskapene. Han påpeker at han uttaler seg som privatperson, ikke som ansatt i Oceaneering eller på vegne av klubben.

Klimaløseren: LO-lederen hyller Roger

IE-lederen: – Det vil være forskjellsbehandling

Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, sier det vil være forskjellsbehandling, dersom bare oljeselskapene skal betale for elektrifiseringen.

– Alle industriselskaper som framtvinger investeringer i strømnettet, både landbasert og offshorebasert, skal være med å betale for det på samme måte. De skal betale det som er rett å betale når man utløser nye investeringer Det kalles «anleggsbidrag», sier Alfheim til FriFagbevegelse.

– Norge har forpliktet seg til å kutte utslippene. For å ikke komme i den situasjon at vi må stenge ned oljeproduserende felt eller forhindre å investere i feltene vi allerede har investert i, så må vi i ytterste konsekvens bruke strøm fra land for å holde liv i de feltene, og investere i nye felt, sier Industri Energi-lederen.

Les denne kronikken: «Stolte oljearbeidere brenner for det grønne skiftet»

– Hvermannen skal ikke betale

Kenneth Idsø er redd vanlige norske menn og kvinner ender opp med å betale sin del av regninga for at oljebransjen skal bli grønnere.

Kenneth Idsø understreker at elektrifiseringen av sokkelen ikke må føre til økt nettleie eller økt fastpris på strøm på fastlandet. Han mener oljeselskapene må bære kostnaden av utbedring og forsterkninger på fastlandet.

– Det er store kostnader også på land forbundet med elektrifisering av norsk sokkel. Private husstander i det ganske land skal ikke bære deler av denne kostnaden, mener han.

– Det er ikke rett at hvermannsen skal betale for så store utbygginger. Det er ingen som vet hvor stor regninga blir. Det er så enormt.

Han viser til eksempler fra utbygging av vindmølleparker på land, der innbyggerne lokalt har fått høyere nettleie som følge av dette.

Ny ledelse: Sjekk hvem som skal sitte i Industri Energis ledelse de neste tre årene

– Ta vare på landindustrien

Industri Energi uttaler i forbindelse med landsmøtet sitt denne uka:

«Vurderinger om utvikling av ressursene på norsk sokkel og gjennomføring av klimatiltak må gjøres ut fra et helhetsperspektiv, der behovet for krafttilgang og konkurransedyktige kraftkostnader er ivaretatt både i den landbaserte og offshorebaserte industrien.»

Uttalelsen fra styret i forbundet sier ikke noe konkret om hvordan den landbaserte industrien skal ivaretas.

– Vagt, mener Idsø.

– Elektrifisering av sokkelen må ikke gå på bekostning av utbygging av fremtidig, og eksisterende industri på land, mener Idsø.

– Det er forventet økt kraftbehov også for landindustrien. Uten sikring av tilgang på nok kraft vil en gå glipp av eksisterende og nye arbeidsplasser for landindustrien, mener han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse