JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.

Jonas Fagereng Jacobsen

Nye innleieregler

Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb

– De har vært gode nok til å leies inn, og da bør de være gode nok til å ansettes.02.10.2023
09:05
04.10.2023 09:23

petter@lomedia.no

jonas.fagereng.jacobsen@lomedia.no

På sensommeren i fjor fikk de ansatte i bemanningsbyrået MDE beskjed om at Equinor forlenga avtalen de hadde om forpleiningstjenester i tre år.

– Det var veldig fint for meg, fordi jeg begynner å bli godt voksen. Jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, forteller 61 år gamle Vendela Fremstad.

Én måned senere kom kontrabeskjeden: Forpleiningsavtalen mellom Equinor og MDE skulle avsluttes. Oljeselskapet skulle ansette folk i forpleininga selv.

Lenge trodde MDE-ansatte likevel at de kunne få fortsette i «sine gamle» jobber i Equinor. Men det stemte ikke for alle.

Derfor går 31 oljearbeidere i dag rettens vei for å få jobbene de mener de har krav på.

Håpet de skulle få jobb videre

Før pandemien overtok bemannings- og rekrutteringsbyrået MDE avtalen om å fylle vikarpoolen i forpleininga til Equinor. Det er de som blant annet jobber med å vaske lugarene og lage maten på plattformene.

Equinor informerte rundt månedsskiftet september-oktober i fjor om at de kom til å avslutte avtalen og heller selv ha faste ansatte i forpleininga. Grunnen var de nye innleiereglene som regjeringa innførte.

82 stykker i MDEs seksjon for forpleiningsansatte ble sagt opp. Men Equinor skulle ansette 85 i forpleininga.

Fremstad og kollega Jarle Quist var noen av de første som ble ansatt i MDE-Personell. De var begge tillitsvalgte i bedriften.

– Vi håpet at det skulle bli oss. I alle fall at de skulle gå etter ansiennitet, sånn at de som hadde vært der lengst skulle bli ansatt, forteller Fremstad.

Noen av de tidligere MDE-ansatte fikk videre jobb, men de to erfarne kokkene var ikke en av dem. Selskapet gikk heller ikke etter ansiennitet.

Forbudet mot innleie skal gi flere fast jobb: Så langt har det ikke gått Aps vei

Mener det er virksomhetsoverdragelse

LO-forbundet Industri Energi støtter de ansatte og mener det er en virksomhetsoverdragelse fordi Equinor har overtatt tjenestene selv.

Det betyr at deres medlemmer i MDA skulle blitt overført til Equinor.

– De har vært gode nok til å leies inn, og da bør de være gode nok til å ansettes. Dette er 31 mennesker som har gode skussmål, de er kompetente, har kurs og erfaring og er godt likt. Vi ser ingen grunn til at Equinor gjør som de gjør nå, sier forbundssekretær Herdis Rosland Eide.

Saken fortsetter etter bildet.

Forbundssekretær Herdis Rosland Eide reagerer på måten Equinor har gått fram i saken.

Forbundssekretær Herdis Rosland Eide reagerer på måten Equinor har gått fram i saken.

Atle Espen Helgesen, Industri Energi

En virksomhetsoverdragelse er når en virksomhet eller del av en virksomhet flyttes fra én arbeidsgiver til en annen. Det innebærer også at de tidligere MDE-ansatte har fortrinnsrett på jobbene hos ny arbeidsgiver. I dette tilfellet Equinor.

– Man kan kalle det hva man vil, men personlig synes jeg det er litt dårlig måten Equinor har håndtert det på. De er et statseid selskap og skal gå foran med et godt eksempel. Jeg setter spørsmålstegn ved at de ikke gikk etter ansienniteten, forklarer Fremstad.

Hun understreker at måten Equinor håndterte situasjonen på sender signaler til andre bedrifter. Hvis de hadde ansatt de tidligere MDE-ansatte, ville det satt en standard for hvordan andre bedrifter kunne håndtere de vikarene de hadde brukt, mener hun.

Uenige om virksomhetsoverdragelse

Equinor mener på sin side dette ikke er en virksomhetsoverdragelse, blant annet fordi de hele veien har hatt ansvaret for utførelsen av oppgavene til de tidligere MDE-ansatte, skriver blant annet Stavanger Aftenblad.

– Saken skal behandles til uken, og vi vil legge fram vårt syn på saken i tingretten, understreker pressetalsperson Rikke Høistad Sjøberg i Equinor til FriFagbevegelse.

Et selskap har som utgangspunkt fri ansettelsesrett, som det kreves en særlig hjemmel for å kunne gjøre inngrep i. Oljeselskapet mener altså vilkårene for dette ikke er oppfylt i denne saken.

Innenfor forpleining har selskapet det siste året ansatt flere fast, noe som gjør behovet for innleide naturlig nok mindre.

Sitter med ny bolig han ikke har råd til

Siden Equinor har brukt disse 31 menneskene i opptil tre år, mener forbundssekretær Eide de har et ansvar for at de sitter uten jobb. For LO-forbundet er den en viktig sak fordi de «ikke kan akseptere bruk og kast av mennesker på denne måten»:

– Formålet med ny innleielov er å sikre flere faste og direkte ansettelser, noe som det også har ført til i Equinor. Men fremgangsmåten i denne saken er mildt sagt umoralsk når mennesker som har hoppet når Equinor har sagt hopp i tre år, blir sittende uten jobb som takk for innsatsen.

52 år gamle Jarle Quist har jobbet som kokk siden han var ferdig utdanna i 1990. Å jobbe i forpleininga ute på sokkelen er drømmejobben.

– Vårt inntrykk var at vi skulle videre inn i faste jobber i Equinor, og jeg så for meg framtida offshore med den rotasjonen det innebærer. I 2021 kjøpte jeg og samboeren en ny bolig i Oslo med den jobbsituasjonen i tankene. Men nå sitter jeg med en bolig jeg egentlig ikke har råd til å eie.

Å miste jobben kom som et sjokk, og han gikk arbeidsledig i nesten fem måneder. Selv om han til slutt fikk fast jobb i Oslo kommune, forteller han om et tøft arbeidsmarked.

– Alle vil ha en kokk med erfaring, men ingen vil ha en gammel kokk. Man søker mye jobber og får mye nei. På det faglige plan hadde jeg drømmejobben. Nå er det faglige helt borte, fordi jeg er eneste kokk og jeg mangler det fagmiljøet som fantes ute.

Se de nye reglene: Her er det fortsatt lov å bruke innleid arbeidskraft

– Jeg er veldig engstelig

For Vendela Fremstad var det ekstra surt å miste jobben i MDE i fjor. Det var kun tre-fire dager før hun hadde jobbet for Equinor i tre år, og dermed hadde hatt rett på fast stilling i selskapet.

Det ville sikret henne de siste årene før pensjonisttilværelsen ble realitet. Nå må hun jakte nye jobber og vikariater for å overleve. Men å få seg en ny jobb når du har bikket 60 er ikke like lett:

– For meg har dette store negative konsekvenser. Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke. Det er ikke meg de ansetter. Du hører ikke noe annet enn at de trenger kokker overalt, men ikke gamle kokker. De er ikke attraktive.

Fremstad har et vikariat på en båt ut året, men ingenting etter det.

– Hva tenker du om framtida hvis dere ikke vinner?

– Jeg er veldig engstelig. Engstelig for å miste huset, som jeg fortsatt har lån på siden jeg ble skilt og måtte starte på nytt. Det er deprimerende, men jeg prøver holde hodet over vannet.

Det siste året har den tidligere optimisten i henne sluknet. For å tenke på noe annet har hun skrevet en barnebok.

– Hadde jeg vært 25, hadde jeg bare rista på skuldrene og gått videre, men jeg kan faktisk ikke gjøre det. Jeg prøver og jeg legger ikke ned og gråter. Men det er ikke mange som ville ansette mora si, for å si det sånn. Når du er over 40 år så er det mye vanskeligere å få seg jobb, rett og slett.

– Jeg er heldig som har jobb og står på i den. Men jeg venter egentlig bare på rettssaken, og har vel i bakhodet at jeg skal ut igjen. Så det venter kanskje en ny nedtur der framme om vi ikke skulle vinne, forteller Quist.

Nå håper de to kokkene og LO-forbundet at de vinner rettssaken og får jobbene i Equinor. Det er satt av seks dager i Sør-Rogaland tingrett til saken.

Oljearbeiderne har vært i streik i seks måneder: LO vil ta ut medlemmer i sympatistreik, men arbeidsgiversiden protesterer

Dette er virksomhetsoverdragelse

• En virksomhetsoverdragelse skjer når en virksomhet eller del av en virksomhet flyttes fra én arbeidsgiver til en annen.

• De ansatte får beholde jobben under den nye arbeidsgiveren.

• Den nye arbeidsgiveren får i utgangspunktet ansvar for å følge avtalene de ansatte hadde med sin tidligere arbeidsgiver, men kan reservere seg mot dette.

Kilde: Lovdata

Nye innleieregler

Det nye lovverket for inneleie fra bemanningsbedrifter ble innført at regjeringa i fjor, hvor målet er å sikre flere hele og faste stillinger.

Dette innebærer blant annet:

• Innstramming i reglene om innleie fra bemanningsforetak ved at adgangen til å leie inn fra bemanningsforetak ved «arbeid av midlertidig karakter» i arbeidsmiljøloven § 14–12 fjernes.

• Innleie av såkalt spisskompetanse skal fortsatt være mulig.

• Innleie fra bemanningsforetak vil først og fremst være aktuelt ved reelle vikariater.

• Å styrke innleides rett til fast ansettelse i innleievirksomheten, ved at innleie etter avtale med tillitsvalgte også skal gi rett til fast ansettelse etter en viss tid.

• Innleie tillates etter avtale med tillitsvalgte dersom virksomheten er bundet av tariffavtale med fagforening med innstillingsrett, gjelder typisk for å ta unna produksjonstopper.

• Innføring av godkjenningsordning for bemanningsforetak.

• Forbud mot innleie fra bemanningsforetak i byggenæringen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.

Kilde: Stavanger Aftenblad, Regjeringen.no

02.10.2023
09:05
04.10.2023 09:23

Dette er virksomhetsoverdragelse

• En virksomhetsoverdragelse skjer når en virksomhet eller del av en virksomhet flyttes fra én arbeidsgiver til en annen.

• De ansatte får beholde jobben under den nye arbeidsgiveren.

• Den nye arbeidsgiveren får i utgangspunktet ansvar for å følge avtalene de ansatte hadde med sin tidligere arbeidsgiver, men kan reservere seg mot dette.

Kilde: Lovdata

Nye innleieregler

Det nye lovverket for inneleie fra bemanningsbedrifter ble innført at regjeringa i fjor, hvor målet er å sikre flere hele og faste stillinger.

Dette innebærer blant annet:

• Innstramming i reglene om innleie fra bemanningsforetak ved at adgangen til å leie inn fra bemanningsforetak ved «arbeid av midlertidig karakter» i arbeidsmiljøloven § 14–12 fjernes.

• Innleie av såkalt spisskompetanse skal fortsatt være mulig.

• Innleie fra bemanningsforetak vil først og fremst være aktuelt ved reelle vikariater.

• Å styrke innleides rett til fast ansettelse i innleievirksomheten, ved at innleie etter avtale med tillitsvalgte også skal gi rett til fast ansettelse etter en viss tid.

• Innleie tillates etter avtale med tillitsvalgte dersom virksomheten er bundet av tariffavtale med fagforening med innstillingsrett, gjelder typisk for å ta unna produksjonstopper.

• Innføring av godkjenningsordning for bemanningsforetak.

• Forbud mot innleie fra bemanningsforetak i byggenæringen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.

Kilde: Stavanger Aftenblad, Regjeringen.no
Mest lest

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Colourbox

Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert

Hanna Skotheim

Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Jan Inge Haga

Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

Jan-Erik Østlie

Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften

Brian Cliff Olguin

Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

Tormod Ytrehus

Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Colourbox

Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Jan-Erik Østlie

Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Ole Palmstrøm

Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

Hanna Skotheim

Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?

Lina Winge

– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Werner Juvik

Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere

Debatt

Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.

Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.

Håvard Sæbø

Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Ylva Lie Bjerke

Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen

NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.

NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.

Berit Baumberger

Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg

Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.

Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.

Hanna Skotheim

Nav får gebyr på 20 millioner kroner: – Saken er svært alvorlig

Debatt

Alf Ragnar Olsen

Full støtte til kampen for tariffavtale på Tesla i Sverige


Flere saker