JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronasøksmål i oljebransjen: Arbeidere krever kompensasjon for ulønnet karantene

LO-forbundet Industri Energi går til sak for rundt 650 medlemmer som ble pålagt å sitte i koronakarantene uten lønn på fritiden.
Oljearbeidere brukte fritiden på karantene under pandemien. Nå krever de kompensasjon fra oljeselskapene. (Arkivbilde)

Oljearbeidere brukte fritiden på karantene under pandemien. Nå krever de kompensasjon fra oljeselskapene. (Arkivbilde)

NTB

tonje@lomedia.no

Mandag 20. november startet rettssaken i Stavanger.

Det er det første pilotsøksmålet Industri Energi tar for sine medlemmer som brukte fritiden sin til å sitte i karantene og isolasjon før de kunne dra på arbeidsplassen.

– Industri Energi mener arbeidsgiverne har lønnsplikt når de griper inn i de ansattes opparbeidede fritid, sier advokat Karianne Rettedal i en pressemelding.

Pålagt karantene

Det er satt av en uke til saken i Sør-Rogaland tingrett.

Det første kravet som går for domstolene, gjelder to britiske oljearbeidere som ble pålagt å sitte i karantene før de kunne reise ut på jobb for riggselskapet Transocean.

– Transocean påla arbeidstakerne karantene i friperioden, slik at de av hensyn til virksomhetens drift kunne reise ut på innretningen i den ordinære oppholdsperioden. Arbeidsgivers beslutninger medførte tap av arbeidstakers opparbeidede fritid, sier Rettedal, som leder Industri Energis juridiske avdeling.

Transocean bestrider kravet og viser til at det er den ansattes risiko og ansvar å stille på arbeidsstedet til utreise. Dommen i denne saken vil trolig falle en måned etter saken er avsluttet, ifølge Rettedal.

Stor belastning

Industri Energi organiserer ansatte innen både land- og petroleumsindustri i Norge.

Særlig oljearbeidere som er bosatt i utlandet, hadde under pandemien omfattende, inngripende belastning over lang tid, ifølge forbundet.

Mange utenlandske oljearbeidere jobbet turnus med to uker på jobb etterfulgt av fire uker fri.

Den ulønnede hotellkarantenen og restriksjonene spiste mye fritida de vanligvis har hjemme med familie og venner.

Magasinet Industri Energi intervjuet i 2020 danske Marianne Bertelsen som jobbet som medisinsk ansvarlig, såkalt medic, på boreriggen Maersk Invincible.

Hun beskrev det som en psykisk tung periode og reagerte på at praksis rundt bruk av karantene og kompensasjon spriket veldig mellom de ulike oljeselskapene- også blant ansatte som skulle ut å jobbe på samme rigg eller plattform.

Marianne Bertelsen måtte sitte i ulønnet karantene på et flyplasshotell på Sola før hun kunne reise ut på jobb for Mærsk. FriFagbevegelse har ikke fått bekreftet om Bertelsen er med på søksmålet.

Marianne Bertelsen måtte sitte i ulønnet karantene på et flyplasshotell på Sola før hun kunne reise ut på jobb for Mærsk. FriFagbevegelse har ikke fått bekreftet om Bertelsen er med på søksmålet.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Kartla karantenebruk

Industri Energi sendte i fjor høst ut e-post til alle medlemmer med spørsmål om de hadde blitt pålagt karantene på fritida under koronapandemien.

Forbundet fikk svar fra 3 500 medlemmer som på ulike måter var berørt av karantene i forbindelse med arbeidsforholdet.

Forbundet har gått gjennom alle svarene og utredet det rettslige grunnlaget for å kunne kreve kompensasjon for pålagt karantene som følge av pandemien, ifølge forbundet.

Det er et svært stort sakskompleks, og den enkelte arbeidstaker måtte dokumentere hvilket omfang av karantene de ble rammet av og om de eventuelt fikk noen form for kompensasjon.

Selskapene i oljebransjen hadde ulik praksis rundt karantene.

Industri Energi besluttet å forfølge krav om kompensasjon for karantene i fritida rettslig for nær 650 medlemmer i 90 selskaper.

Industri Energi oppgir at de har forsøkt å finne løsninger via dialog med arbeidsgivere og arbeidsgiverforeninger, men at de nå ser behov for å gå til rettens vei.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse