JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energi raser mot bedriftseiere

Koronastøtte fra staten går til utbytte for eierne: – Utrolig uklokt

Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, kjempet for oljepakken for å sikre arbeidsfolk. Ikke for store utbytter til eierne.
Forbundsleder Frode Alfheim kjempet for oljepakken, men ikke for at selskap skal ta milliard-utbytte.

Forbundsleder Frode Alfheim kjempet for oljepakken, men ikke for at selskap skal ta milliard-utbytte.

Tri N. Dinh

helge@lomedia.no

Først skrev Dagens Næringsliv om Lundin, som øker utbyttet med hele 80 prosent til cirka 4,4 milliarder kroner.

Tirsdag kunne Klassekampen melde at Dyreparken i Kristiansand tok ut 10 millioner i utbytte fra parken for å redde andre selskaper i konsernet. Dette til tross for en statsstøtte i forbindelse med Koronapandemien på 11,8 millioner kroner.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, jobbet selv beinhardt for at den såkalte oljepakka kom på plass. Det gjorde han for å sikre arbeidsplassene.

Han reagerer sterkt på at oljeselskapet Lundin øker utbyttet med hele 80 prosent til over 4 milliarder kroner, til tross for at selskapet fikk store summer i den såkalte oljepakka som ble forhandlet fram i vår.

Reaksjon: Sanner mener det er uakseptabelt å bruke kontantstøtte til utbytte, men vil ikke tvinge bedriftene til å la være

Redde arbeidsplasser

– Dette er på ingen måte hva vi ba om i arbeidet med oljepakka. Da oljeprisen falt og koronaen smalt, sto vi i fare for at tusenvis av arbeidsplasser skulle forsvinne. Da gjorde vi som vi pleier i Norge. Vi brukte den norske modellen, der arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter jobber sammen for å finne løsninger for å sikre folk jobb. Vi jobbet ikke for at eierne skulle bevilge seg selv enorme utbytter, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

– Dette er utrolig uklokt og viser at vi trenger regler for utbyttestopp i forbindelse med korona-støtte, legger han til.

Alfheim påpeker at oljepakken skulle brukes for å hjelpe arbeidsfolk og sikre jobber, ikke milliardutbytter til eierne.

– Forhandlingene var tøffe og mange hadde motvilje mot å gi hjelp til oljebransjen. Vi i fagbevegelsen sto på sammen med arbeidsgiverne. Når et stort selskap som Lundin forvalter denne felles innsatsen så dårlig at de bevilger seg selv utbytter i milliardklassen, forteller det oss nok en gang at når fellesskapet stiller opp med støtteordninger må man samtidig legge inn krav som utbyttestopp, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

– Disse pengene burde Lundin heller brukt til å sikre fortgang i utbyggingen av Alta Gotha-feltet, legger han til.

Mye lest: Venke Berg (51) mistet hotelljobben: – Erna kan gjerne bytte plass med meg et års tid

Toppen av isfjellet

Ap-leder Jonas Gahr Støre frykter dette bare er toppen av isfjellet for utbyttestatistikken. Han krever at Høyre-regjeringen må snu på dette slik at den videre krisehåndteringen kan ha tillit i befolkningen. Senest sist fredag sa han til FriFagbevegelse at det er viktig å hindre utbytte for å styrke tilliten til krisepakkene.

– Arbeiderpartiet har gjennom hele krisen vært opptatt av at fellesskapets midler skal redde arbeidsplasser, ikke kreditorer og aksjonærer. Derfor har vi stilt en lang rekke krav, blant annet for å for å hindre at støttemottakere tar utbytter og bonuser eller går til oppsigelser. Høyresiden har dessverre stemt disse forslagene ned, sier Støre.

– Staten har stilt opp massivt for kapitaleierne under denne krisen. De har tatt risiko. Da må de også tåle den. Det er ikke sunn markedsøkonomi lenger når krisepakker uten utbyttebegrensninger får denne type utslag. Vi gjentok for døve ører hvor viktig det var å stille motkrav på utbytte. Det er ikke nok med hyggelige anmodninger fra Stortinget om å vise moderasjon i utbyttepolitikken i krisetid. Det må krav til for å sikre rettferdighet i krisehåndteringen, mener Ap-lederen.

Mye delt: Alf Åge ble skadet for livet på jobb. 19 år senere kjemper han fortsatt for millionerstatning

Frp sa nei

Allerede da opposisjonen forhandlet om den første krisepakka i mars, krevde de rødgrønne partiene at det skulle legges ned sterke restriksjoner i forhold til å ta utbytte hvis man mottar korona-støtte.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk for en strammere formulering enn regjeringen, mens Rødt og SV ville legge ned forbud mot utbytte i selskap som mottar penger fra krisepakken.

– Når man stiller statlige lån til disposisjon, må vi også være sikre på at pengene ikke går til personlig berikelse, men til å sikre fellesskapets verdier. Dette er ikke tiden for ekstraordinære utbytter, sa Aps Hadia Tajik da partiene på Stortinget presenterte krisepakken i mars.

– Vi kan ikke komme i en situasjon der underskudd blir fellesskapets ansvar, mens overskudd går til personlig berikelse, påpekte hun.

Regjeringen sa nei. Finansminister Jan Tore Sanner (H) sa imidlertid fra Stortingets talerstol at han har vært tydelig på at når staten stiller opp med disse ordningene, forventes det også moderasjon.

Fått med deg denne? 15 spørsmål og svar om ny pensjonskonto

Tydelig forventning

I dag sier statssekretær i Finansdepartementet, Magnus Thue (H), at han ikke kan kommentere enkeltselskapers vurderinger eller beslutninger, men minner om at selskapene kun vil oppnå en skattelettelse dersom de gjennomfører investeringer på norsk sokkel.

– Oljeskattepakken ble vedtatt for å legge til rette for at investeringer på norsk sokkel ble gjennomført i en tid med stor usikkerhet og lav oljepris. Regjeringen har en tydelig forventning til at olje- og gasselskapene nå følger opp og bidrar til å holde aktiviteten oppe, noe mange selskaper også har gjort så langt, sier Magnus Thue til FriFagbevegelse.

I Stortingets spontanspørretime onsdag gikk finansminister Jan Tore Sanner (H) enda lenger.

– Vi forventer at ledere og bedrifter viser moderasjon, både når det gjelder lederlønninger, bonuser, og selvsagt også når det gjelder utbytter. Det er viktig at det er et godt samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene hvis man må nedbemanne, sa Sanner i spontanspørretimen i Stortinget onsdag.

– Jeg er helt enig i at det er uakseptabelt dersom kontantstøtte til bedrifter går til utbytte, sa han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse