Lønnsoppgjøret 2021:
Prosessoperatør Stures mellomoppgjør er ferdig – nå skal bedriftene forhandle lokalt
Lønnssatsen i tariffavtalen for industriarbeidere i elektrokjemisk industri økes med 3,1 prosent – nå går forhandlingene videre på hver enkelt bedrift.
NY LØNN: Ansatte på elektrokjemisk tariffavtale i blant annet Yara får ny lønn. Her ser du prosessoperatøren Sture Rasmus Olsen ved Yara Porsgrunn.
Arkivfoto: Sissel M. Rasmussen
petter@lomedia.no
– Nå er vi i mål med de sentrale forhandlingene for elektrokjemisk, men det viktigste forhandlingsarbeidet på denne avtalen foregår lokalt når det er mellomoppgjør, og de kan nå starte, sier forbundsleder Frode Alfheim i en pressemelding.
Fredag møtte Industri Energi, med Alfheim som forhandlingsleder, Norsk Industri til forhandlinger om lønna til industriarbeidere som jobber under elektrokjemisk tariffavtale.
Lønnssatsene i avtalen økes med 3,1 prosent med en virkning fra 1. april i år. De andre satsene i tariffavtalen økes også med den samme prosentandelen.
Mye lest: Dette er den nye lønna til oljearbeiderne
Fortsetter med forhandlinger på bedriftene
På grunn av koronasituasjonen møttes ikke forbundet og Norsk Industri fysisk. De to forhandlingsdelegasjonene satt hver for seg, og forhandlet via et digitalt møte.
– Vi ser det som positivt at partene ble enige om justering av lønnssatser i overenskomsten. Partene vil i fellesskap gå gjennom statistikkgrunnlaget, sier Norsk Industri-advokat Hans-Martin Møllhausen til FriFagbevegelse
Tariffavtalen for elektrokjemisk industri gjelder i overkant av 7500 Industri Energi-medlemmer. De jobber blant annet i de store industrikonsernene Hydro, Elkem, Yara, Eramet, Glencore, Bilfinger og Alcoa.
Det sentrale oppgjøret mellom NHO og LO/YS ga en økonomisk ramme på 2,7 prosent. De ble enige om et generelt tillegg på 2,25 kroner, og et lavlønnstillegg for på 1 krone i timen.
Lønnsoppgjøret forklart: Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent?
Dette tillegget er inkludert i den nye lønnsøkningen på 3,1 prosent. Industri Energi og Norsk Industri er også enige om at arbeidet med å omforenes om statistikkgrunnlaget skal være sluttført innen hovedoppgjøret neste år.
Alfheim sier tariffavtalen er en veldig spennende avtale med mange muligheter i framtida.
– Det skjer mye på området som avtalen dekker, som kan gi flere arbeidsplasser og medlemmer til forbundet i framtida. Så det er en veldig spennende avtale å følge, sier forbundslederen.
(Saken fortsetter under bildet)
Tariffavtalen for elektrokjemisk industri gjelder i overkant av 7500 Industri Energi-medlemmer. (Illustrasjonsfoto)
Arkivfoto: Ole Palmstrøm
Elektrokjemisk tariffavtale er en minstelønnsavtale med lokale forhandlinger. Det betyr at nå som protokollforhandlingene for hele avtalen mellom Industri Energi og Norsk Industri er over, fortsetter forhandlingene på den enkelte bedrift.
– I de lokale forhandlingene skal de forholde seg til de fire kriterier – bedriftens økonomi, produktivitet, framtidsutsikter og konkurranseevne. Hvordan det har gått med bedriften vil styre hvordan de klarer å dra ut en del av overskuddet fra 2020 inn i mellomoppgjøret, har Asle Reime i Industri Energis valgte ledelse tidligere uttalt.
Siden det er et mellomoppgjør, der det kun er lønnssatser som justeres og ikke noe annet som forhandles, er det heller ingen streikerett.
UTVALG: Forhandlingsutvalget til Industri Energi var samlet i forbundets lokaler. F.v.: Asle Reime, Frode Alfheim, Cay Nordhaug, Ørjan Normann, Ronny Kristoffersen.
Johnny Håvik/Industri Energi