Rockwool produserer steinull med verdens største elektriske smelteovn
80 prosent reduksjon av CO2 og 99 prosent gjenvinning av eget avfall. Det skjer midt i Moss sentrum. Ved jernbanestasjonen ligger steinullprodusenten Rockwool som har investert i en splitter ny ovn til 450 millioner kroner.
NY OVN: Tillitsvalgt Snorre Leiros i Industri Energi foran den nye smelteovnen til 450 millioner kroner i Rockwool i Moss.
Martin Guttormsen Slørdal
trond@lomedia.no
Dette er det endelige farvel til fyring med koks i Moss. Rockwools gjennombrudd har fått stor oppmerksomhet, og politikere og miljøorganisasjoner har stått i kø for å rose bedriften.
I 2019 ble Rockwool tildelt Næringslivets klimapris i Norge av miljøstiftelsen Zero. Og i år, nærmere bestemt 9. februar, fikk fabrikken utdelt Mosseregionens næringslivspris for 2020.
– Snakker vi om et nytt industrieventyr i selveste sentrum av Moss?
– Ja, det kan man nok si. Vi gjør som myndighetene vil, bygger ny, klimavennlig industri på skuldrene av industri med eldre og mer forurensende teknologi, sier Snorre Leiros tillitsvalgt i Industri Energi på Rockwool.
Og han synes det er fortjent. Den nye ovnen produserer med elektrisitet fra fornybar energi som fører til 15 prosent reduksjon av karbonutslipp i hele kommunen.
– Derfor har vi folk og politikere i Moss med oss, sier han.
(Saken fortsetter under bildet)
MIDT I SENTRUM: Pipa til Rockwool er et kjent landemerke i Moss.
Martin Guttormsen Slørdal
Trygge arbeidsplasser
Rockwool er verdens største produsent av steinull til isolasjon i private og offentlige bygg. Det er store volumer det er snakk om. De fleste av oss har sett et vogntog med navnet Rockwool på siden rulle av gårde på vei til å levere isolasjon rundt omkring i moderlandet.
– Det viktigste er at vi får sikret våre i overkant av 130 arbeidsplasser i Moss. Alle har gjort en stor innsats for å komme i mål med dette prosjektet, sier Leiros.
Rockwool har også en produsent av steinull i Trondheim som fortsatt bruker koks. Fabrikksjef Erik Ølstad i Moss forklarer at den nye smelteteknologien de har utviklet i Moss nå også kan tas i bruk på øvrige Rockwool fabrikker i konsernet. Det skal vurderes hvilke fabrikker som gir størst avkastning i form av CO2 reduksjoner i forhold til investeringskostnad.
– Det er jo opp til våre danske eiere å bestemme tempoet i omlegging av produksjonen ved andre anlegg. Vi har nå gått foran og vist at vi kan få det til, og jeg er mektig stolt av våre ansatte som har bidratt med sin unike kompetanse. Det er klart at de erfaringene vi nå skaffer oss hos Rockwool Moss vil ha stor betydning for eventuell videre implementering av teknologien på andre enheter i Rockwool-konsernet, sier han.
(Saken fortsetter under bildet)
FABRIKKSJEF: Erik Ølstad er mektig stolt av sine ansatte som har utviklet teknologien til den nye smelteovnen.
Martin Guttormsen Slørdal
Ny smelteteknologi
Det var høsten 2018 det ble gitt klarsignal til å satse på splitter ny elektrisk smelteteknologi i Moss. Enova har vært en viktig bidragsyter i prosjektet, og har skutt inn hele 101,5 millioner kroner.
– Enova har vært en uvurderlig samarbeidspartner i prosjektet vårt. For norsk industri generelt har Enova bidratt sterkt til omlegging til miljøvennlig produksjon med sine tilskudd mange industristeder i Norge de siste årene, sier han.
Ølstad sier at deres leverandører tvilte på at det kunne være mulig å levere kapasiteten de etterspurte med én elektrisk ovn.
– «OK, da fikser vi det selv», forteller prosjektleder Kenneth Ramsing.
Og dermed satte Rockwool sine ingeniører i gang med å utvikle verdens største ovn til produksjon av steinullisolasjon. Planleggingen og installeringen av ovnen har tatt over to år. Fabrikken stengte i juni mens installeringen pågikk, og fabrikken gjenåpnet nylig.
(Saken fortsetter under bildet)
FRA KOKS TIL ELEKTRISITET: Kontrollrommet er bedriftens hjerne hos Rockwool i Moss.
Martin Guttormsen Slørdal
Konstant energi
Kjemiprosessoperatør Kristoffer Jarl begynte som lærling på fabrikken i Moss for seks år siden. Siden prosjektet med utviklingen av den nye elektriske ovnen begynte, har 24-åringen vært ti ganger i Frankrike for å lære seg den nye smeltemetoden. Han blir sentral i driften av den nye elektriske ovnen i Moss.
– Jeg ser fram til å ta i bruk den nye prosessen. Den nye teknologien gir en konstant energi som gjør prosessen mer forutsigbar, sier Jarl.
Han mener det er svært positivt at arbeidsplassen tar en lederposisjon på utvikling av ny, og mer bærekraftig produksjon.
– Det er veldig interessant og utfordrende å få arbeide i dette prosjektet. Jeg har lært mye og ser fram mot å lære enda mer. Denne produksjonsteknologien er fremtiden. Derfor er det ekstra spennende å få ta del i dette arbeidet på fabrikken i Moss, forteller Kristoffer Jarl.
Fabrikksjef Erik Ølstad mener investeringen i de ansatte, som Kristoffer Jarl, er viktig for at bedriften skal utvikle seg.
– De ansatte på fabrikken er våre viktigste ressurser. Å gi dem muligheten til videreutdanning, slik at de kan tilegne seg verdifull kompetanse, er selvfølgelig positivt. Det gir motiverte ansatte og gjør oss også bedre rustet til fremtiden, sier Ølstad.
(Saken fortsetter under bildet)
FÅTT OPPLÆRING: Kristoffer Jarl, kjemiprosessoperatør og medlem i Indu stri Energi, har vært på opplæring i den nye smeltemetoden.
Rockwool Moss
Historikk
Tillitsvalgt Snorre Leiros forteller at man til enhver tid har 3–5 lærlinger ved bedriften.
– Det er svært viktig med tanke på rekruttering av nye prosessoperatører. Det blir stadig viktigere å ha ansatte med fagbrev, sier han. Rockwool Moss har 100 aktive medlemmer, og 30 pensjonister.
Siden den første steinulldotten så dagens lys i Moss i 1948, har produksjonen vært drevet av kupol-
ovn som fyrer med koks. Det har gjennom årene blitt foretatt flere miljøinvesteringer i Rockwool Moss, men det er med den nye ovnen det store gjennombruddet har kommet for framtidas produksjon.
FANE: Tillitsvalgt i Industri Energi, Snorre Leiros, har fagforeningsfanen trygt plantet på kontoret.
Martin Guttormsen Slørdal
Det blir stadig viktigere å ha ansatte med fagbrev.
Snorre Leiros, tillitsvalgt