JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny organisering av SAS:

SAS-pilotene får støtte fra industriarbeidere

SAS har i mange år vært Industri Energi sitt foretrukne flyselskap. Det kan endre seg, ifølge en sammenslutning av tillitsvalgte.
OPPGITT: Cay Nordhaug leder Industri Energis samarbeidskomiteen for elektrokjemisk industri. Komiteen er svært oppgitt over måten SAS har behandlet sine piloter.

OPPGITT: Cay Nordhaug leder Industri Energis samarbeidskomiteen for elektrokjemisk industri. Komiteen er svært oppgitt over måten SAS har behandlet sine piloter.

Jan-Erik Østlie

tonje@lomedia.no

Omstruktureringen i SAS har skapt røre i og utenfor selskapet. Nå protesterer industriarbeidere.

– I den siste tiden er det vært flere saker i media der det kommer fram at SAS prøver å komme seg unna en avtale som sikrer oppsagte piloter rett til gjeninnsettelse. De oppretter underselskaper og lager vilkår som gjør at de ansatte ikke lenger er kvalifiserte for å søke på stillingene som lyses ut, uten å ta en etterutdanning til flere hundre tusen som de må betale av egen lomme. Som om ikke det var nok så fratas de opptjente pensjonsrettigheter og ansiennitet, heter det i en uttalelse fra Industri Energis samarbeidskomité for elektrokjemisk industri.

Les også: Flygerforbundet sender SAS-striden til LO-advokatene

I forrige uke møttes Industri Energi-tillitsvalgte innenfor elektrokjemisk industri og samlet seg om støtteerklæringen til pilotene i SAS. De tillitsvalgte jobber for industribedrifter som Elkem, Eramet og Glencore.

SAS har i mange år vært Industri Energis foretrukne flyselskap på grunn av ryddige behandling av sine ansatte. Dette er de nå i ferd med å rote bort, ifølge uttalelsen.

Oppsagte piloter raser: – SAS har brukt alle skitne grep det er mulig å benytte seg av

Elektrokjemisk samarbeidskomité mener det er behov for et norsk flyselskap med gode lønns- og arbeidsvilkår som verdsetter sine ansatte høyt, og krever derfor at SAS snur og gir sine gamle ansatte jobben tilbake.

Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, bekrefter overfor FriFagbevegelse at omstruktureringen til SAS vil bli gjenstand for en juridisk vurdering av LO-advokatene.

Debatt: «SAS og Norwegian driver en avansert form for fagforeningsknusing»

Bakgrunnen er at SAS blant annet kan ha brutt hovedavtalens punkt om organisasjonsretten. «Et sentralt prinsipp i nasjonal og internasjonal rett på arbeidsrettens område er retten for arbeidstakere og arbeidsgivere til å organisere seg og gjennom kollektive avtaler ivareta sine interesser», heter det blant annet i paragraf 2–1.

Kommunikasjonssjef i SAS Norge, John Eckhoff, avviser overfor FriFagbevegelse at Hovedavtalen kan være brutt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse