Ny organisering av SAS:
SAS-pilotene får støtte fra industriarbeidere
SAS har i mange år vært Industri Energi sitt foretrukne flyselskap. Det kan endre seg, ifølge en sammenslutning av tillitsvalgte.
OPPGITT: Cay Nordhaug leder Industri Energis samarbeidskomiteen for elektrokjemisk industri. Komiteen er svært oppgitt over måten SAS har behandlet sine piloter.
Jan-Erik Østlie
tonje@lomedia.no
Omstruktureringen i SAS har skapt røre i og utenfor selskapet. Nå protesterer industriarbeidere.
– I den siste tiden er det vært flere saker i media der det kommer fram at SAS prøver å komme seg unna en avtale som sikrer oppsagte piloter rett til gjeninnsettelse. De oppretter underselskaper og lager vilkår som gjør at de ansatte ikke lenger er kvalifiserte for å søke på stillingene som lyses ut, uten å ta en etterutdanning til flere hundre tusen som de må betale av egen lomme. Som om ikke det var nok så fratas de opptjente pensjonsrettigheter og ansiennitet, heter det i en uttalelse fra Industri Energis samarbeidskomité for elektrokjemisk industri.
Les også: Flygerforbundet sender SAS-striden til LO-advokatene
I forrige uke møttes Industri Energi-tillitsvalgte innenfor elektrokjemisk industri og samlet seg om støtteerklæringen til pilotene i SAS. De tillitsvalgte jobber for industribedrifter som Elkem, Eramet og Glencore.
SAS har i mange år vært Industri Energis foretrukne flyselskap på grunn av ryddige behandling av sine ansatte. Dette er de nå i ferd med å rote bort, ifølge uttalelsen.
Oppsagte piloter raser: – SAS har brukt alle skitne grep det er mulig å benytte seg av
Elektrokjemisk samarbeidskomité mener det er behov for et norsk flyselskap med gode lønns- og arbeidsvilkår som verdsetter sine ansatte høyt, og krever derfor at SAS snur og gir sine gamle ansatte jobben tilbake.
Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, bekrefter overfor FriFagbevegelse at omstruktureringen til SAS vil bli gjenstand for en juridisk vurdering av LO-advokatene.
Debatt: «SAS og Norwegian driver en avansert form for fagforeningsknusing»
Bakgrunnen er at SAS blant annet kan ha brutt hovedavtalens punkt om organisasjonsretten. «Et sentralt prinsipp i nasjonal og internasjonal rett på arbeidsrettens område er retten for arbeidstakere og arbeidsgivere til å organisere seg og gjennom kollektive avtaler ivareta sine interesser», heter det blant annet i paragraf 2–1.
Kommunikasjonssjef i SAS Norge, John Eckhoff, avviser overfor FriFagbevegelse at Hovedavtalen kan være brutt.