JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

RelyOnNutec i Bergen

Sikkerhetskursene for oljearbeidere er i gang igjen: – Livsviktig

– Vi er på sikkerhetskurs for å lære og luke ut feil. Det kan vise seg å være livsviktig at vi er drillet hvis en alvorlig situasjon skulle oppstå på sokkelen, sier Frode Døssland, offshoreoperatør i OSM Maritime.
Frode Døssland, OSM Maritime, har 20 års fartstid på sokkelen. Her trenes det inne i livbåten.

Frode Døssland, OSM Maritime, har 20 års fartstid på sokkelen. Her trenes det inne i livbåten.

Silje Katrine Robinson

trond.elstad@lomedia.no

Han har arbeidet offshore i 20 år og er på repetisjonskurs for en dag hos RelyOnNutec i Bergen onsdag 20. mai. Til vanlig arbeider han på lagerskipet Heidrun Bravo hos OSM Maritime, som tar imot olje fra Heidrun-feltet.

– Vi har repetisjonskurs hvert andre år på livbåtførerkurs. Selv om jeg har lang erfaring på sokkelen, synes jeg det er nyttig å få en oppdatering. Nå har vi jevnlig øvelser også ute på sokkelen, og det er betryggende. Sikkerheten må alltid komme først, sier han, som for øvrig er medlem i fagforbundet Industri Energi.

Repetisjonskurs for de fleste offshoreansatte er bare hvert fjerde år.

• Les også: Oljearbeider Gonzalo har knapt sett barna sine siden mars: – Du blir nedtrykt

Enorm lettelse

Kim Bjørnestad, senior instruktør og tillitsvalgt i RelyOnNutec, sier han er enormt lettet over at sikkerhetskursene er startet opp igjen.

– Bekymringen var stor en periode da koronarestriksjonene veltet inn over bransjen. Dette har jo en økonomisk side både for RelyOnNutec, og vi som er ansatte, som har gått permittert. Vi lever av offshoreselskaper sender sine ansatte på sikkerhetskurs.

Han retter en stor takk til forbundssekretær HMS Henrik Solvorn Fjeldsbø i Industri Energi.

– Da nedstengning kom i mars, ble vi forespeilet at vi ikke kunne komme i gang med kurs før 1. juli. Henrik og forbundet argumenterte i møter med Norsk Olje og Gass for at man ikke skulle sette en dato, og vedtaket ble at sikkerhetskursene «utsettes inntil videre». Forbundet og Henrik sto på i denne saken.

• Les også: Gunnar tar sluttpakke for at de yngste skal beholde jobben: – Å sende ut en 20-åring ble for trasig

På ballen

– Vi var i kontakt med ham tidlig under nedstengningen, og han var på ballen med en gang. Vi er en liten del av Industri Energi, men det er viktig for meg å påpeke at vi trengte hjelp, og det fikk vi, sier Bjørnestad.

Henrik Solvorn Fjeldsbø sier at det har vært utfordrende å få på plass oppstart på kursene.

– Det skal koordineres med to bransjeorganisasjoner og fire ulike selskaper. Vi er tilfreds med at Norsk Olje og Gass kom oss i møte med tidligere oppstart enn det som opprinnelig var planlagt. Det er viktig at alle forholdsregler angående smitteverns-regler følges opp. For Industri Energi er sikkerhet høyeste prioritet, og med oppstart nå håper vi å unngå for stort etterslep av offshoreansatte som skal gjennomføre kurs, sier han.

– Kim. Er du nervøs for at korona-smitte kan oppstå på kursene?

– Vi er nervøse for mulig smitte, og har brukt AMU aktivt i kartlegging av risiko for oppstart og kursgjennomføring. I tillegg har vi benyttet en smittelege via BHT for å analysere reelt potensial for koronasmitte og laget prosedyrer og retningslinjer for gjennomføring av kurs sammen med hovedverneombud og de lokale verneombudene på hvert senter (Stavanger, Bergen, Trondheim, Kristiansund og Oslo)

(Saken forsetter under bildet)

Senior instruktør og tillitsvalgt for Industri Energi, Kim Bjørnestad i RelyOnNutec

Senior instruktør og tillitsvalgt for Industri Energi, Kim Bjørnestad i RelyOnNutec

Silje Katrine Robinson

Sjekker feberen

Nå lukter det Antibac over hele RelyOnNutec, og alle besøkende og kursdeltakere får et termometer i panna. Undertegnede fikk målt 36,6, og dermed klarsignal for å komme inn fra senterleder Ann-Elen Sævareid.

–Tidligere var det fy-fy om man luktet sprit på arbeidsplassen. Nå er det positivt. Tidene har endret seg, sier hun og humrer godt.

RelyOnNutec merker at påmeldingene er i ferd med å ta seg opp til sikkerhetskursene, sier Sævareid.

Hun har fått den store ære av at en av livbåtene heter Ann-Elen. Flere av båtene er oppkalt etter tidligere kvinnelige instruktører. Det er jo en maritim tradisjon å oppkalle skip og båter etter kvinner.

– Det er klart det var både overraskende og en stor ære, sier hun.

Overordnet operasjonssjef i RelyOnNutec, Frode Loftesnes, er lettet over at de har kommet i gang igjen.

– Det økonomiske er selvsagt av stor betydning. Vi er avhengig av stabile inntekter for å drive kursene, og en åpning nå er av største viktighet for oss, sier han.

Frode viser oss inn i kursets koordinerende rom, hvor det simuleres kritiske situasjoner.

– Kursdeltakerne får øve på realistiske situasjoner som kan oppstå, for eksempel en ulykke. Stresset kan være betydelig, og derfor er øving hvor du får testet hvordan man takler at mye skjer på en gang veldig viktig, sier han.

Godt system

Målfrid Rønnevik, fagsjef kompetanse i Norsk Olje og Gass sier at RelyOnNutec har etablert et godt system for smitteverntiltak, og det er bra at kursene nå starter opp igjen.

– Vi må få samfunnet i gang på en så normal måte som mulig, og med den forsiktige oppstart som foregår nå, håper vi det går bra. Smitteverntiltakene er jo omfattende, og slik må det være. Det er jo flere selskaper som driver med sikkerhets- og beredskapskurs som også har kommet i gang nå. Det aller viktigste for selskaper på sokkelen og operatørene er at vi unngår korona-smitte offshore, sier hun.

Sigurd Robert Jacobsen i Petroleumstilsynet (Ptil) sier at det er positivt at sikkerhetskursene er i gang med de smitteverntiltakene som gjennomføres.

– Det er en fornuftig måte å starte med en begrenset gruppe. Sikkerhetskursene har en svært viktig funksjon for å opprettholde operatørenes kompetanse for sikkerhet og beredskap. Vi er i god dialog med alle parter, både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, samt myndighetene. Det videre arbeidet blir fulgt opp i Forum for sikkerhets- og beredskapsopplæring på torsdag 28. mai, hvor blant annet Industri Energi også er med, sier Sigurd Robert Jacobsen.

Deltakerne på kurset inne i livbåten i full fart ned mot vannet.

Deltakerne på kurset inne i livbåten i full fart ned mot vannet.

Silje Katrine Robinson

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse