Industriarbeider
Terje har jobbet 50 år på syrefabrikken
Med trompetfanfare, kake og taler ble det markert at «Kongen av syra» på Herøya hadde passert 50 år ved Yara-fabrikken.
SØVN: Prosessoperatør Terje Pedersen (69) mener gode sju timer med søvn hver natt er avgjørende for at man skal klare å kopiere ham med 50 år som skiftarbeider.
Petter Pettersen
petter@lomedia.no
Året er 1972. Norges befolkning sier nei til EF-medlemskap, bandet ABBA kunne lyttes til for første gang, dronning Margrethe blir Danmarks regent og prosessoperatør Terje Pedersen har sin første arbeidsdag på Yara Herøya.
Siden den gang har de svenske hitmakerne både lagt opp og gjort comeback, mens Pedersen har holdt seg i samme jobb ved salpetersyre-fabrikken.
Den 7. november i år hadde han jobba der i et halvt århundre.
Har satt tryggheten på topp
Da forbundet snakket med Pedersen i forbindelse med hans 45 år ved bedriften kunne han ikke garantere at han ville ta fem år til. For det er ikke veldig vanlig å runde såpass mange år på samme arbeidssted, spesielt med så mange år som skiftarbeider.
– Du må være et vanedyr og føle deg trygg i bedriften du jobber. Jeg har satt tryggheten øverst på lista, forklarer Pedersen når vi spør hvordan han har holdt ut så lenge.
– Åra går fort når man har det bra, sier Pedersen.
Gode kollegaer man trives og kommer overens med har gjort det lettere å bli værende. At han spilte fotball med 3–4 treninger i uka gjennom mange år, har nok også vært viktig for å holde formen oppe.
– Så jeg har gjort litt for å holde helsa i orden. Jeg har aldri røyka og har ikke tenkt å begynne med det heller, humrer Pedersen.
FANFARE: Kollega Jostein Braaten fra Yara YTP sørget for trompetfanfare som innledning til kakemarkeringa.
Petter Pettersen
I baris uten hjelm
Hvis han tenker tilbake til 1972 har det vært mange endringer. Før var det mange flere ansatte, og så har det skjedd en enorm utvikling og vært store forandringer når det kommer til sikkerhet og bruk av verneutstyr.
Pedersen har jobba hele sitt arbeidsliv ute i fabrikken, med en periode innom kontrollrommet. Den gang han startet i forbrenninga var det ikke påbudt med hjelm eller vernedrakter – det hendte også at de jobba i bar overkropp når det var varmt.
– Hvis fabrikken ble slått ut av tordenvær, måtte vi få det i gang igjen. På sommeren var det varmt i seg selv, men da hadde vi 15 ovnsgrupper inne med en strålevarme uten like. Vi unge på noen og tjue år gikk da i bar overkropp og uten hjelm for å få det i gang igjen, forteller 69-åringen.
I dag er han glad for at HMS og sikkerhet er mye høyere prioritert på Yara-fabrikken og andre steder i industrien i Norge.
SYRA: Det er ingen andre som har lenger fartstid enn Terje Pedersen ved fabrikken, og tituleres med «verdensrekord i syre» av kollegaene.
Petter Pettersen
Viktig med seniortiltak
Selv om Pedersen kunne ane at det ville bli kake og markering av jubileet, kom trompetfanfaren og talene som en overraskelse. Blant talerne var leder Tor Morten Thorsen av Herøya Arbeiderforening, som mener det er fantastisk at man i dag har medlemmer som har stått i samme jobb så lenge:
– Terje har i tillegg gjort en solid jobb for Herøya Arbeiderforening, som de ansattes representant som verneombud. Han har vært Industri Energi sin mann. Det er bra for Herøya Arbeiderforening, og det er bra for forbundet.
Thorsen legger til at det er veldig viktig at bedrifter legger til rette slik at man beholder folk i jobb så lenge som mulig. Og spesielt med dagens arbeidsmarked som skriker etter fagfolk:
– Vi får ikke tak i nok kompetanse. At det legges til rette for at man kan jobbe lenge er fantastisk smart både for den ansatte selv og for bedriften – det er både business og velferd, sa klubblederen.
STORT: Klubbleder Tor Morten Thorsen i Herøya Arbeiderforening (t.v.) og hovedverneombud Roger Hansen.
Petter Pettersen
Ikke alle bedrifter er like gode på seniorpolitikk, erkjenner klubblederen. Yara Herøya er en IA-bedrift, som vil si at de skal jobbe for å nå målsettingene om et inkluderende arbeidsliv. Det innebærer en innsats for å få ned sykefravær og få ned frafallet fra arbeidslivet.
Terje Pedersen mener bedriften legger til rette for ham og andre over 60 år ved at de er et team på skiftet som hjelper hverandre.
– Så lenge vi er et team, er det ikke så farlig å bli eldre i Yara i den jobben her, fordi vi kan hjelpe hverandre og utveksle kunnskap og kompetanse. Det går begge veier, og det er veldig verdifullt, sier han.
«Kongen av syra»
Flesteparten av de som var til stede på kakemarkeringa var ikke engang var født da Pedersen startet sitt yrkesliv. Én av kollegaene hans er faktisk barnebarnet til en tidligere kollega, påpeker veteranen.
Kollega Benjamin Bjåland kan fortelle at for han og de andre lærlingene ved fabrikken er Pedersen «kongen av syra».
19. januar fyller han 70 år. Da får han lov til å jobbe ut den måneden før han må gå av med pensjon.
31. januar 2023 blir derfor hans siste arbeidsdag ved fabrikken.
JUBILANT: På novembers siste dag ble prosessoperatør Terje Pedersen overrasket med kake, fanfare, blomst og gode ord for sine 50 år i syrefabrikken til Yara på Herøya. Til venstre står klubbleder Tor Morten Thorsen.
Petter Pettersen
Det ser prosessoperatøren fram til og han gleder seg til å bestemme over dagene selv. Selv om han ikke tror det vil være naturlig for dagens lærlinger å bli samme sted i 50 år, deler han med glede sitt beste råd for å holde ut så lenge:
– Hvis de har tenkt til å kopiere meg og være her lenge, er det ett stikkord; søvn. Klarer du å sørge for god søvn på minst sju timer, da er det håp for alle, forteller han, før han legger til:
– Hvis de vil da; Det er det aller viktigste.