Overtid
Arbeidsretten sa nei til betalte pauser under overtid
Vaskeriansatte ville ha betalt for pausene de tok da de måtte jobbe overtid flere lørdager. Arbeidsretten ga arbeidsgiveren deres rett.
Arbeidsretten ga ikke vaskeriansatte medhold i kravet deres om å få dekka pausen hvis de kommer inn og jobber overtid en fridag. Her fra Sentralvaskeriet for Østlandet.
Petter Pettersen / Arkiv
petter@lomedia.no
De ansatte ved vaskeriet Storvask AS i Lensvik i Trøndelag ble trukket for halvtimene de tok pause, da de jobba overtid flere lørdager.
Det mente de ikke var riktig, og saksøkte arbeidsgiveren.
– De jobba mer enn to timer overtid, som er kravet i loven for å få betalt pause. Det blir meningsløst å ikke regne alle timene de er til stede på arbeidsplassen som arbeidstid, har Harald Hageland i Forbundet Styrke sagt tidligere.
Nå har Arbeidsretten konkludert og gitt Storvask rett til å trekke dem for pausene.
Mange bestillinger
De ansatte ved vaskeriet har normalt sett vanlig dagarbeidstid. Altså 7,5 timer per dag, mandag til fredag.
Men sommeren 2021 jobbet de overtid tre lørdager fra 8-14, på grunn av mange bestillinger og stor etterspørsel. Trykket fortsatte og de jobba ytterligere noen lørdager utover høsten.
Da overtidsbetalinga kom, var de trukket for halvtimene de hadde tatt pause. Det mente de ikke var riktig, og fikk hjelp fra LO og Forbundet Styrke med å saksøke arbeidsgiveren.
Bakgrunn: Jobbet på lørdager – fikk trekk for pausene
Ulike tolkninger
Konflikten på vaskeriet handler om hvordan du tolker tariffavtalen til de ansatte, og det arbeidsmiljøloven sier om pauser. Tariffavtalen viser blant annet til § 10–9 i lovverket, som sier følgende:
«Når arbeidstaker arbeider mer enn to timer etter at den alminnelige arbeidstid er avviklet, skal arbeidstaker gis en pause på minst en halv time. Pausen regnes som en del av arbeidstiden».
Derfor mener vaskeriarbeiderne og Forbundet Styrke de skulle hatt betalt pause i overtida, fordi deres normalarbeidstid er ukedager og på lørdager har de allerede jobba de timene de skal den uka.
Det mente NHO og Storvask ikke er riktig tolkning.
De mener loven må forstås slik at du kun har rett på betalt pause hvis overtida skjer rett i etterkant av vanlig arbeidstid. Og da ikke hvis du kommer inn for å jobbe ekstra en fridag.
Frem til 2020 praktiserte Storvask betalte pauser under arbeid på fridager. Men argumenterte for at praksis i bransjen i dag, er at ingen betaler for dette.
Frifinner Storvask
Arbeidsretten har enstemmig sagt seg enige med sistnevnte tolkning og frifunnet Storvask AS.
Hele dommen fra Arbeidsretten kan leses her.
De skriver at «reglene for overtid bygger på at slikt arbeid er belastende». Og de mener det er mer belastende å forlenge en arbeidsdag, enn det er å komme inn en dag ekstra.
– Selv om det også er belastende å bli kalt ut til arbeid på en fridag, er dette en situasjon hvor den ansatte har hatt en arbeidsfri periode før arbeidet begynner. Det er en annen ulempe enn den lovgiver har dekket ved regel §10-9 andre ledd, står det i dommen.
Det har ikke lykkes FriFagbevegelse å få en kommentar til saken fra LO-advokat Nina Kroken. NHOs advokat Marie Blix Werner har ingen kommentar til dommen.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.