JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettssak

Bjarne måtte gå på dagen etter svindelanklager. Nå er han endelig renvasket

Etter at Bjarne Nyeland ble avskjediget på ugyldig grunnlag, har han fått støtte fra tidligere kollegaer og Nettavisen-kommentator Elin Ørjasæter.
Den tidligere oljearbeideren er glad for at dommen og omtalen av den har renvaska hans navn og rykte etter over 25 år i bransjen.

Den tidligere oljearbeideren er glad for at dommen og omtalen av den har renvaska hans navn og rykte etter over 25 år i bransjen.

Privat

petter@lomedia.no

Da Bjarne Nyeland (65) ble avskjediget fra jobben sin som oljearbeider i Nordsjøen, var det ettermælet han var mest redd for.

Men da han i retten vant mot sin tidligere arbeidsgiver, oljeselskapet Repsol, følte han at navnet var renvaska.

Etter at Magasinet Styrke fortalte hans historie tidligere i sommer, har det blitt enda bedre:

– Jeg føler navnet mitt er blitt ytterligere renvaska, og det har kun vært positive reaksjoner fra mine tidligere kollegaer, forteller han.

Bakgrunn: En feil fra reisebyrået gjorde at Bjarne ble avskjediget. Nå har han fått erstatning.

Måtte gå på dagen etter 17 år i bransjen

I 17 år jobbet han som koordinator for logistikk på norsk sokkel for flere oljeselskaper. I 2021 overtok oljeselskapet Repsol driften av riggen Nyeland jobbet på, og også de rundt 60 ansatte.

Ny arbeidsgiver betød ny tariffavtale og at de ikke lenger fikk dekka reiser fra hjemlandet til Norge. Reisene til Norge skulle bestilles gjennom et reisebyrå. Nyeland la derfor inn sitt eget kort da han hadde første jobbreise.

Men rett før han skulle pensjonere seg, ble han avskjediget på dagen.

Grunnen var at de seks neste jobbreisene til Norge var blitt trukket fra arbeidsgiveren sitt kort, og ikke hans eget.

– Jeg fikk ikke snakket med eller sagt adjø til kollegene mine, jeg ble bare bortvist. Det var veldig vondt, har 65-åringen tidligere fortalt.

Å bli avskjediget betyr øyeblikkelig fratreden fra arbeidet, samtidig som lønnsutbetalingen stanses. Det er mye strengere enn en vanlig oppsigelse.

Uaktsomt fra begge parter

Sør-Rogaland Tingrett mente Nyeland hadde vist mangel på aktsomhet ved at han ikke oppdaga feilen, men understreket at dette ikke automatisk betyr svindelforsøk.

I tillegg pekte retten på at det på samme måte er vanskelig å forstå hvorfor ingen i bedriften reagerte.

Dermed fikk Nyeland medhold i at reaksjonen ikke var riktig, og fikk tilkjent en oppreisning på til 441.929 kroner og fikk dekket saksomkostningene på 229.000 kroner.

– Selve pengene og erstatninga jeg har fått var absolutt ikke det som betydde noe. Det var å få renvasket mitt navn etter 25 år i bransjen, slik at jeg ikke skulle få det ryktet på meg, sa han til Magasinet Styrke i forrige sak.

Pensjonsalderen i Danmark er 67, og i dag jobber han deltid 18–20 timer i uken ved en bedrift som lager prosesslinjer til legemiddelindustrien.

– Takk og pris for at de tapte rettssaken

Også kommentator Elin Ørjasæter i Nettavisen har fått med seg saken, og omtalte den tidligere oljearbeiderens historie i en kommentar i etterkant av at Magasinet Styrke skrev om ham.

«Hvem av oss har ikke opplevd dårlige rutiner på jobben?», spør Ørjasæter, før hun gir Nyeland sin fulle støtte i saken:

– De fleste av oss gir arbeidsgiver litt «slack» når de kommer med IT-systemer fra helvete og urimelige frister, vi snakker sammen om saken og det går seg til. Men ikke hos Repsol, nei. Der ga de en kreftsyk mann med 13 års ansiennitet sparken på dagen for antatt underslag. Takk og pris for at de tapte rettssaken.

Arbeidsgiveren Repsol har tidligere uttalt at de ikke ønsker å gi noen kommentar til saken.

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse