Fikk gjennomslag: Flere arbeidsplasser skal bli dysleksivennlige
Flere tariffavtaler i industrien har fått krav i om at arbeidsplassene skal tilpasses folk med lese- og skrivevansker.
Cay Nordhaug i ledelsen til Forbundet Styrke er fornøyd med at dysleksivennlig arbeidsplass nå kommer inn i fire tariffavtaler til forbundet.
Sissel M. Rasmussen (arkiv)
petter@lomedia.no
For operatører i industrien kan det være en stor utfordring når alle prosedyrer og rapportering betyr mye skriving og lesing. Spesielt om man har lese- og skrivevansker.
Nettopp derfor har Forbundet Styrke, tidligere IE&FLT, jobbet for å gjøre arbeidsplassene her dysleksivennlige.
I årets oppgjør lyktes de med å få det på plass i fire bransjer.
Starta med Roald og Arild
Det starta med at operatørene Roald Sandal og Arild Magnussen ved Nikkelverket i Kristiansand sto fram og fortalte om sine lese- og skrivevansker.
Fra å være et lokalt prosjekt på nikkelverket, gikk det til å bli et større samarbeid mellom partene i arbeidslivet på tvers av ulike bransjer.
Roald endrer arbeidslivet: – Ingen skal måtte gå i mine fotspor
I årets lønnsoppgjør har de første tariffavtalene til LO-forbundet fått på plass et tekstkrav om å gjøre arbeidsplassen dysleksivennlig.
Tariffavtalene det gjelder:
• Elektrokjemisk industri
• Kjemisk-teknisk industri
• Farmasøytisk industri
• Bransjeavtalen
• Fiskemel- og fiskefôrindustri
Operatørene Arild Magnussen (t.v.) og Roald Sandal omfavner hverandre etter å ha deltatt på konferansen om dysleksivennlig arbeidsplass, som ble til i etterkant av at de fortalte om sine vansker.
Petter Pettersen (arkiv)
Flere i industrien med vansker
Forskere anslår at mellom 5 og 7 prosent av nordmenn har spesifikke lese- og skrivevansker.
Cay Nordhaug i forbundsledelsen, som tidligere var hovedtillitsvalgt ved nikkelverket, er svært fornøyd med at partene ser viktigheten av å få dette inn i avtaleverket:
– Vi trenger flere mekanikere, elektrikere og operatører som er dyktige i jobben sin. Og de trenger ikke være den beste til å lese og skrive for å være det, sier han.
Ifølge Nordhaug er andelen litt høyere i industrien, og ved nikkelverket mener de det er rundt 10 prosent som har det.
Pilotprosjektet for dysleksivennlig arbeidsplass
• Følgende bedrifter jobbet med å tilrettelegge arbeidsplassen for ansatte med lese- og skrivevansker; Coor, Technip FMC, Aker Solutions, Linjebygg, Aibel, Ineos, Glencore Nikkelverk, STS-Isonor.
• I en periode på 1,5 år er det høstet erfaringer fra de ulike arbeidsplassene. En rekke industribedrifter som ikke er med i piloten, jobber på egen kjøl for å tilrettelegge sine arbeidsplasser.
• Rapporten konkluderer med at det er viktig at arbeidet er godt forankret i ledelse og representanter for de ansatte. De erfarer også at det er viktig å jobbe med å spre kunnskap om dysleksi, å etablere en åpenhetskultur, å tilgjengeliggjøre viktig informasjon for alle på arbeidsplassen og å ha dialog med dyslektikerne for å få på plass individuell støtte.
• Prosjektet er et samarbeid mellom Industri Energi, Norsk Industri, Dysleksi Norge og IA-bransjeprogrammet til leverandørindustrien til olje- og gassnæringa.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.