JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk gjennomslag: Flere arbeidsplasser skal bli dysleksivennlige

Flere tariffavtaler i industrien har fått krav i om at arbeidsplassene skal tilpasses folk med lese- og skrivevansker.
Cay Nordhaug i ledelsen til Forbundet Styrke er fornøyd med at dysleksivennlig arbeidsplass nå kommer inn i fire tariffavtaler til forbundet.

Cay Nordhaug i ledelsen til Forbundet Styrke er fornøyd med at dysleksivennlig arbeidsplass nå kommer inn i fire tariffavtaler til forbundet.

Sissel M. Rasmussen (arkiv)

petter@lomedia.no

For operatører i industrien kan det være en stor utfordring når alle prosedyrer og rapportering betyr mye skriving og lesing. Spesielt om man har lese- og skrivevansker.

Nettopp derfor har Forbundet Styrke, tidligere IE&FLT, jobbet for å gjøre arbeidsplassene her dysleksivennlige.

I årets oppgjør lyktes de med å få det på plass i fire bransjer.

Starta med Roald og Arild

Det starta med at operatørene Roald Sandal og Arild Magnussen ved Nikkelverket i Kristiansand sto fram og fortalte om sine lese- og skrivevansker.

Fra å være et lokalt prosjekt på nikkelverket, gikk det til å bli et større samarbeid mellom partene i arbeidslivet på tvers av ulike bransjer.

Roald endrer arbeidslivet: – Ingen skal måtte gå i mine fotspor

I årets lønnsoppgjør har de første tariffavtalene til LO-forbundet fått på plass et tekstkrav om å gjøre arbeidsplassen dysleksivennlig. 

Tariffavtalene det gjelder:

• Elektrokjemisk industri

• Kjemisk-teknisk industri

• Farmasøytisk industri

• Bransjeavtalen

• Fiskemel- og fiskefôrindustri

Operatørene Arild Magnussen (t.v.) og Roald Sandal omfavner hverandre etter å ha deltatt på konferansen om dysleksivennlig arbeidsplass, som ble til i etterkant av at de fortalte om sine vansker.

Operatørene Arild Magnussen (t.v.) og Roald Sandal omfavner hverandre etter å ha deltatt på konferansen om dysleksivennlig arbeidsplass, som ble til i etterkant av at de fortalte om sine vansker.

Petter Pettersen (arkiv)

Flere i industrien med vansker

Forskere anslår at mellom 5 og 7 prosent av nordmenn har spesifikke lese- og skrivevansker. 

Cay Nordhaug i forbundsledelsen, som tidligere var hovedtillitsvalgt ved nikkelverket, er svært fornøyd med at partene ser viktigheten av å få dette inn i avtaleverket:

– Vi trenger flere mekanikere, elektrikere og operatører som er dyktige i jobben sin. Og de trenger ikke være den beste til å lese og skrive for å være det, sier han.

Ifølge Nordhaug er andelen litt høyere i industrien, og ved nikkelverket mener de det er rundt 10 prosent som har det.

Pilotprosjektet for dysleksivennlig arbeidsplass

• Følgende bedrifter jobbet med å tilrettelegge arbeidsplassen for ansatte med lese- og skrivevansker; Coor, Technip FMC, Aker Solutions, Linjebygg, Aibel, Ineos, Glencore Nikkelverk, STS-Isonor.

• I en periode på 1,5 år er det høstet erfaringer fra de ulike arbeidsplassene. En rekke industribedrifter som ikke er med i piloten, jobber på egen kjøl for å tilrettelegge sine arbeidsplasser.

• Rapporten konkluderer med at det er viktig at arbeidet er godt forankret i ledelse og representanter for de ansatte. De erfarer også at det er viktig å jobbe med å spre kunnskap om dysleksi, å etablere en åpenhetskultur, å tilgjengeliggjøre viktig informasjon for alle på arbeidsplassen og å ha dialog med dyslektikerne for å få på plass individuell støtte.

• Prosjektet er et samarbeid mellom Industri Energi, Norsk Industri, Dysleksi Norge og IA-bransjeprogrammet til leverandørindustrien til olje- og gassnæringa.

Warning
Dette er en artikkel fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse