Lønnsoppgjøret
I natt kan det bli streik i Nordsjøen
Oljeansatte krever bedre arbeidsforhold. Blir ikke partene blir enige, er over 100 arbeidere i leverandørbedrifter i streik fra onsdag.
Ojearbeiderne mener arbeidsgiversida viser liten vilje til å se på helseskadelige arbeidstidsordninger. Det er en av årsakene til bruddet som sendte partene til Riksmekleren.
Sissel M. Rasmussen (arkiv)
petter@lomedia.no
Forbundet Styrke, tidligere IE&FLT, og Offshore Norge, er i skrivende stund i tvungen mekling på Riksmeklerens kontor i Oslo.
Der skal mekler Edvard Os forsøke få de til å bli enige om en ny Oljeserviceavtale (OSA).
Hvis de ikke får til det innen fristen, går 113 av LO-forbundets medlemmer på sokkelen ut i streik natt til onsdag.
– I første omgang tar vi ut et begrenset antall medlemmer i en eventuell streik, men vi vil raskt trappe opp, sier forbundsnestleder Lill-Heidi Bakkerud i en pressemelding.
Uttaket vil ikke ramme produksjonen på norsk sokkel, ifølge forbundet.
Mener de har forverra arbeidsforhold
Meklinga, som forrige uke ble utsatt på grunn av sykdom, kommer som en følge av at de ikke klarte bli enige om ny avtale da de møttes til forhandlinger i midten av mai.
Bakgrunn: Oljearbeidere melder om forverra arbeidsforhold
Oljeserviceavtalen (OSA) gjelder for nesten 6000 Styrke-medlemmer som jobber i leverandørbedrifter i olja.
I tillegg er avtalen gjort gjeldende for ytterligere 30 bedrifter med ansatte både offshore, på land og innenfor dykking. Oljeservicebedriftene er leverandører til oljeselskapene.
Da de brøyt forhandlingene, pekte Bakkerud på liten vilje til å se på helseskadelige arbeidstidsordninger som én årsak til at de brøyt:
– Oljeservice har i dag arbeidsordninger, disponibelplaner og hyppige svingskift som skader folks helse. Det må forbedres, men arbeidsgiverne viser ingen vilje til å forhandle om dette.
Forbundets motpart, arbeidsgiverforeninga Offshore Norge, har Elisabeth Brattebø Renne som forhandlingsleder. Hun var mente det var synd de ikke ble enige uten å måtte gå til mekling:
– Særlig fordi vi leverte et tilbud i henhold til frontfagsoppgjøret. Vi ser fram til konstruktive forhandlinger og håper vi kommer fram til en løsning gjennom mekling, skriver hun i en e-post.
Over 100 arbeidere tas ut
Forbundet Styrke har varsla at de i første uttak tar ut 113 medlemmer, som jobber i Halliburton, Baker Hughes, SLB, Oceaneering og Weatherford.
I tillegg har de varsla plassoppsigelse for alle 5186 medlemmer på avtalen og for de 697 medlemmene som er bundet av direkteavtaler med forbundet. Som kan tas ut ved en eventuell opptrapping av en streik.
Venter fortsatt på kompensasjon: Oljeeventyret ødela nervesystemet til Josef
Det er hovedoppgjør i år, som betyr at partene forhandler om både lønna og annen tekst i tariffavtalene.
Samtidig som meklinga om OSA-avtalen til Styrke, mekler YS-forbundet SAFE om sin likelydende avtale, Brønnserviceavtalen. Den gjelder for 1200 medlemmer, ifølge SAFE.
Ifølge forbundet selv tar de i første omgang ut 24 borevæskeingeniører i SLB, som heller ikke vil ramme produksjonen på sokkelen.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.