JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Color Line-ansatt Hanne er permittert for tredje gang på to år

– Det verste er å miste kontakten med kollegaene, sier hun.
Hanne Larsen er lei av å ikke få jobbe og lengter tilbake til jobben sin i Color Magic. Her på bybrua i Kragerø.

Hanne Larsen er lei av å ikke få jobbe og lengter tilbake til jobben sin i Color Magic. Her på bybrua i Kragerø.

Tri Nguyen Dinh

Hanne Larsen har jobbet i Color Line siden 2010. Hun er ansatt i parfymeavdelingen i Color Magic.

11. desember 2021 var hennes siste arbeidsdag for denne gang.

– Ingen må tro at det er stas å ha «fri» og få utbetalinger fra Nav for ikke å jobbe. For det første har jeg fått betydelig dårligere inntekt, men det verste er å miste kontakten med mennesker og kollegaer, sier Larsen når Maritim Logg møter henne i Kragerø hvor hun bor.

– I permisjon taper jeg rundt 10.000 kroner i måneden. Når alt er betalt av faste utgifter har jeg 2000 kroner igjen å leve for. Det er heller ikke så lett å få en annen jobb under permisjon på grunn av alderen min. Jeg håper de åpner opp igjen snart så jeg får jobbet igjen, jeg trives veldig godt i Color Line, fortsetter Larsen.

4 av 7

Color Line, som er Norges største fergerederi, har en flåte på syv skip, og opererer fire internasjonale linjer mellom syv havner i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Selskapet mistet 70 prosent av passasjerene i 2020. Mange av de ansatte jublet over å få komme tilbake på jobb igjen i fjor sommer, men er nå tilbake i permisjon.

Nok en gang er det reise- og restaurantnæringen som er verst rammet når myndighetene strammer inn på smitteverntiltak som gjeninnføring av avstandskrav, skjenkestopp (som nå er opphevet, red.anm.) og andre kontaktbegrensende tiltak i tillegg til kravene om registrering og testing av alle innreisende til Norge. Det har gått kraftig utover Color Line og deres ansatte.

Ikke bærekraftig

I løpet av desember bestemte rederiet å innstille Kiel-fergene Color Fantasy og Color Magic i slutten av desember og i januar 2022. Dette medførte permittering av 700 ansatte.

– Dessverre har vi ingen mulighet til å opprettholde et bærekraftig passasjertilbud mellom Norge og Tyskland etter at regjeringen innførte nye og strenge koronatiltak, sier konsernsjef Trond Kleivdal.

I samme periode vil Color Line øke frekvensen til transportskipet M/S Color Carrier til tre ukentlige rundturer på ruten mellom Oslo og Kiel, slik at rederiet opprettholder det samfunnskritiske tilbudet til sine fraktkunder, skriver de på sine nettsider.

Color Lines Color Magic ligger til kai i Bjørvika i Oslo. Pandemien har tvunget skipet ut av drift nok en gang.

Color Lines Color Magic ligger til kai i Bjørvika i Oslo. Pandemien har tvunget skipet ut av drift nok en gang.

Tri Nguyen Dinh

Pause for «svenskebåtene»

– Vi har fremdeles M/S Super Speed 1 og M/S Superspeed 2 i ordinær drift, men med hovedfokus på den samfunnskritiske godstransporten. I tillegg går nå ro/ro-skipet Color Carrier med økt frekvens på Oslo-Kiel, sier Erik Brynhildsbakken, konserndirektør kommunikasjon og samfunnskontakt i rederiet.

Rederiet måtte også ta den triste beslutningen om å legge «Svenskebåtene» til kai da svenske myndigheter besluttet at alle utenlandske reisende må fremlegge negativ koronatest ved innreise til Sverige fra og med tirsdag 28. desember som følge av økende smitte og fremveksten av den nye omikronvarianten. Kravet gjelder også fullvaksinerte.

Color line besluttet derfor først å ta Color Viking ut av sin ordinære rute mellom Sandefjord og Strømstad fra 13. desember. 2. januar i år sluttet også Color Hybrid å gå den tradisjonelle ruten.

Mye lest: Robin ble permittert igjen og igjen. Nå er han klar for nytt yrke

Halv drift

Fire utenriksferger ute av passasjerdrift betyr at totalt er det rundt 950 ansatte permitteres.

– Det tilsvarer omtrent halvparten av den totale arbeidsstyrken, som igjen illustrer hvor inngripende det høye tiltaksnivået er for vår virksomhet. Blant disse er alle kategorier ansatte både på sjø og land, men kun et fåtall av dekk- og maskinbesetning har fått permitteringsvarsler. Dette utfra de behov vi har i forhold til skip i drift, karantenebestemmelser og krav til opplagsbemanning, sier Brynhildsbakken.

I pandemiens frontlinje

– Etter snart to år i pandemiens frontlinje, må vi dessverre nok en gang redusere produksjonen og gi permitteringsvarsel til et stort antall av våre ansatte. Kompensasjons- og støtteordningene er lite anvendbare for store arbeidsgivere som Color Line. De mangler forutsigbarhet, er begrenset i omfang og ikke innrettet med tanke på konserner av vår maritime karakter. Vi mener dette fører til en uheldig forskjellsbehandling av ansatte i store selskaper, og vi har ingen signaler om gjenåpning eller lettelser utover uttalelsene som er gitt i media fra ulike hold.

Borte fra familien

Første gang Hanne Larsen ble permittert var 19. mars 2020. Da var hun i permisjon til gjenåpning i juni samme år. Etter bare tre måneder tilbake på jobb bar det ut til en ny og lengre permisjon fram til juli 2021. Denne gangen ble det bare jobb fram til desember 2021.

– Å være borte fra jobben er som å være borte fra familien. Det er mennesker man er sammen med halve året. Vi har det mye moro og tar vare på hverandre. Det er mye spøk og latter, forteller Larsen.

Å være så mye borte hjemmefra har sin pris, men er verdt det, mener Larsen.

– Man forsaker mye, men den gode trivselen på jobb oppveier dette, sier den utadvendte damen som er åpen om at nedstengning og permisjon er ekstra tungt når Kragerø ligger i vinterdvale med lite folk og liv.

– Heldigvis har jeg både barn og barnebarn i nærheten, men det er uansett en rar følelse å være «arbeidsledig». I fjor fikk jeg tilbud om å jobbe 17 dager på Superspeed 2, mellom Larvik og Hirtshals, i jula og midt under permisjonen. Jeg takket selvfølgelig ja, det var så herlig å komme seg på sjøen og på jobb igjen. Jeg håper ikke permisjonen varer så lenge denne gangen, sier Larsen.

Mye delt: Regjeringa vil skrote «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

Ukentlige brev

Hun forteller at konsernledelsen i Color Line ukentlig sender ut informasjon og hilsen for motivasjon til sine ansatte.

– Jeg synes det er fint at de tar seg tid til oss. Vi føler oss sett og at de bryr seg. Selv om det ikke alltid er så mye nytt å komme med er det likevel fint å få et brev fra dem.

Hun vil rette en ekstra takk til de tillitsvalgte i Norsk Sjømannsforbund i rederiet. Deriblant Erina Bryn Kjær og Steinar Gundersen, som hun mener har gjort en bra jobb for medlemmene under pandemien.

– De har for eksempel stått på og kastet lys på permitteringsordningen som kunne føre til oppsigelser dersom den ikke ble utvidet og hjulpet oss med informasjon hele veien. Jeg må særlig trekke fram Erina Bryn Kjær, hun virker tøff og tar tak i ting som er viktig for oss, sier Larsen.

Norsk Sjømannsforbunds tillitsvalgt i Color Line, Erina Bryn Kjær, har hatt en hektisk periode under pandemien. I tillegg til utallige mediehenvendelser fra riksmediene bistår hun medlemmene med informasjon og svar på spørsmål.

Norsk Sjømannsforbunds tillitsvalgt i Color Line, Erina Bryn Kjær, har hatt en hektisk periode under pandemien. I tillegg til utallige mediehenvendelser fra riksmediene bistår hun medlemmene med informasjon og svar på spørsmål.

Tri Nguyen Dinh

Usikker tid i møte

Hovedtillitsvalgt i Color Line for Sjømannsforbundet, Bryn Kjær, har fått mange henvendelser fra medlemmer som er frustrerte og lei seg.

– Det ga ingen god følelse når denne nyheten kom rett før jul, og vi ikke vet hvor lenge det skal vare. Mange har ikke kommet seg helt økonomisk etter forrige permitteringsperiode, og når man i tillegg sliter med høye strømpriser er det mange som går en usikker tid i møte, sier Bryn Kjær.

Denne skaper debatt: Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Fjord Line i samme båt

Også fergerederiet Fjord Line har blitt påvirket av nedstengningen og måtte sende ut permitteringsvarsel i Norge.

«For å imøtekomme konsekvensene av de nye restriksjonene og håndtere den markante nedgangen i reiseaktiviteten må vi tilpasse driften og gjøre midlertidige endringer i tilbudet vårt. Dette innebærer blant annet at vi må justere rutetilbudet og redusere aktivitetsnivået på både sjø og land i en periode fremover», skriver konsernleder Brian Thorsted Hansen i en e-post til Maritim Logg.

 – For våre kollegaer medfører dette dessverre at vi sender ut permitteringsvarsel til 130 ansatte i den norske delen på sjø og land. I Danmark har vi valgt å benytte oss av den danske lønnskompensasjonsordningen, sier Hansen.

Også i Fjord Line er det hotell- og cateringansatte som er hardest rammet, mens styrmenn, kapteiner og maskinister er beholdt for å holde skipene i varmt opplag.

Umulig for Color Line

De siste ukene har tillitsvalgte i Color Line bidratt med å hjelpe kolleger med dagpengesøknader og utregning av lønnspliktperioder.

– Vi har reist rundt på skipsbesøk og hatt møter med de berørte ansatte om bord. Samtidig har de jobbet opp mot myndighetene om bedre kompensasjonsordning og lønnstøtteordning.

Dessverre ble ikke den foreslåtte lønnstøtteordningen god nok, sier Bryn Kjær.

Color Line har ulike typer segmenter innenfor cruise, transport og cargo. Alle ansatte på sjø er ansatt i samme selskap, og det lot seg ikke gjøre å holde alle i arbeid, samtidig som flere skip ligger til kai som følge av skjenkestopp og begrensninger i antall deltakere på arrangementer, opplyser Bryn Kjær.

Hadde innretningen vært annerledes, slik at selskapet kunne fått støtte for å redusere antall permitteringer hadde Color Line benyttet seg av dette. Nå må alle være i jobb for at selskapet skal kunne søke om lønnsstøtte. Dette blir viktig når Stortinget igjen møtes og skal behandle kompensasjonsordninger og lønnstøtteordningen, og jeg håper de kommer med bedre ordninger som gjør at Color Line kan ta flere tilbake i arbeid.

Fikk du med deg denne? 16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig

Håper på direkte dialog

Color Line-ledelsen vurderer situasjonen fortløpende med tanke på å sette skipene tilbake i drift, men kan ikke per i dag indikere når dette vil kunne skje. 

– For et rederi som går i daglig utenriksfart mellom Norge og Sverige, Danmark og Tyskland, så er det ikke bærekraftig på lang sikt med fire av syv skip liggende til kai, og våre ansatte har nå stått i frontlinjen av pandemien i snart to år. Siden vår næring skiller seg fra flere av de øvrige landbaserte bransjene som nå rammes, håper vi på en dialog med myndighetene om hvordan vi kan komme tilbake i drift for å sikre de ansatte og bidra med utenlandske gjester til en presset reiselivsnæring, avslutter Erik Brynhildsbakken.   

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse