JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen og sjømannsskatten

Håvard fikk finansministeren på døra etter å ha skrevet Facebook-innlegg

Trygve Slagsvold Vedum tok turen til Skien. Han ville ha en skikkelig prat med sjømannen Håvard Vedvik.
STATSRÅD OG SVARTE BILER: Det var et storfint besøk for Håvard Vedvik da han tok i mot statsråd Trygve Slagsvold Vedum.

STATSRÅD OG SVARTE BILER: Det var et storfint besøk for Håvard Vedvik da han tok i mot statsråd Trygve Slagsvold Vedum.

Tri Nguyen Dinh

tri@lomedia.no

– Jeg sto opp tidlig og har brukt dagen på å vaske og rydde. Dette er vel første, og kanskje siste gang jeg får en statsråd på besøk hjemme i stua, ler Vedvik.

I det åpne leserinnlegget, som er årsaken til Vedums besøk, går Vedvik langt i å kritisere statsråden og den sittende regjeringen, som han mener har mye av skylden for at vanlige arbeidsfolk har fått en trangere økonomi.

Vedvik etterlyste ærlighet, handling og forutsigbarhet og fokuserte blant annet på strømprisen – som han mener enkelt kan kontrolleres av politikere.

Se innlegget nederst i saken.

Inspirerende

– Det er både gøy og inspirerende å se at det hjelper å engasjere seg. Jeg er veldig takknemlig for at finansministeren tar seg tid til å lytte til oss arbeidere, sier Vedvik som til daglig jobber som skipsmotormekaniker i Redningsselskapet.

Ovenfor Vedum påpeker Vedvik at folk ikke trenger midlertidig strømstøtte, men forutsigbarhet og stabile strømpriser over tid.

Løsningen på det er, etter hans mening, at staten ikke skal ha himmelhøye inntekter på strømmen, for så å gi strømstøtte. Han vil heller at statens strøminntekter skal være lavere og gi lavere strømpriser til folk.

Rundt familien Vedviks kjøkkenbord var Vedum tydelig på at strømstøtten vil bestå, så lenge han sitter i posisjon og at det gir forutsigbarhet.

Hør hele historien: Håvard og kona tjener 1,2 millioner. Likevel sliter familien

Blottet familieøkonomien

Vedvik og kona har tre barn. Han har tidligere vært åpen om familieøkonomiens utfordringer når renteutgifter, høyere strøm og-matvarepriser har økt.

I flere nyhetsreportasjer, leserinnlegg og to ganger på NRK Debatten, har han engasjert seg og påpekt det mange vanlige folk sliter med.

Da er det ekstra stas at selveste finansministeren tar seg tid til et hjemmebesøk for å lytte til en «helt vanlig arbeidskar», mener Vedvik.

– Jeg er veldig glad for at jeg fikk komme hjem til Håvard. Det viktigste med dette møtet er å fange opp ting og lære hva det er som opptar folk. Håvard Vedviks økonomi representerer den jevne nordmannen, som har en inntekt mellom 400 og 700.000 kroner, så det er fint å få et innblikk i hvordan politikken påvirker folk, sier Vedum, som kom med en god nyhet:

Regjeringen har nemlig gjort et konkret grep som har gjort økonomien til Vedvik bedre. Det såkalte brakkefradraget, som i Vedviks tilfelle gir mulighet for 32.000 i avskriving på skatten, gir 7000 kroner rett tilbake i lommeboka.

Det var en lyttende statsråd på hjemmebesøk, og Vedvik fikk påpekt at distansekravet i sjømannsskatten må bort.

Det var en lyttende statsråd på hjemmebesøk, og Vedvik fikk påpekt at distansekravet i sjømannsskatten må bort.

Tri Nguyen Dinh

Fem år etter at den forrige regjeringa strammet inn på ordningen for pendlere som bor på brakke, gir Støre-regjeringa en skattelette til arbeidsfolk som er mye borte fra hjemmet.

Fra og med i år kan arbeidere som bor i såkalte brakker med kokemuligheter, slik som Vedvik, få igjen skattepenger.

– Dette er gode nyheter for meg og andre sjøfolk som bor på denne måten. Det er riktig at vi får en kompensasjon for å være så mye borte fra familie og venner. Det er prisverdig at Vedum tar grep, sier Vedvik.

Mye lest: Dette er den vanligste lønna i Norge

Direkte effekt

– Dette skattegrepet er målretta og det er ålreit å se hvordan dette brakkefradraget helt konkret har betydning for folk. Ordningen skal gjøre det litt gunstigere for arbeidsfolk som må pendle og være mye borte hjemmefra. Det er en ekstra utfordring å bo på en brakke i så lange perioder, sier Slagsvold Vedum.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg ser at målrettet arbeid gir en direkte effekt for sjøfolk som meg. Dette brakkefradraget kan også hjelpe på rekrutteringen til RS som ikke er lønnsledende med innsamlede midler. Da er det viktig at kjøpekraften vår økes der den kan økes, mener Vedvik.

Distansekravet må bort

Han benyttet det storfine besøket til å gjøre finansminister Vedum oppmerksom på en annen kampsak for sjøfolk; Nemlig distansekravet som ligger i dagens sjømannskatt.

Norske fartøy har i dag et distansekrav på 30 nautiske mil for at de ansatte kan motta sjømannsfradrag. Dette kravet vil Vedvik ha bort, slik at mange sjøfolk som jobber langs kysten, slike som han selv, får en gunstigere skatteavtale.

– Distansekravet skal vi se nærmere på før vi konkluderer. Vi har først og fremst vært opptatt av å ta vare på sjømannsfradraget og sikre det, og sikre norsk maritim næring, svarer Vedum. 

– Jeg håper så inderlig at han får gjort noe med dette, og det fikk jeg adressert i dag. Og jeg skal presse på der jeg kan for å holde saken varm. Hvis dette kravet endrer seg til neste år, så skal jeg, i all ydmykhet, ta min del av æren for det, smiler Vedvik med et glimt i øyet.

Her er Vedviks Facebook-innlegg (Klikk på lenka for å lese hele teksten)

Facebook-innlegget til Håvard Vedvik.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse