STATSRÅD OG SVARTE BILER: Det var et storfint besøk for Håvard Vedvik da han tok i mot statsråd Trygve Slagsvold Vedum.
Tri Nguyen Dinh
Strømprisen og sjømannsskatten
Håvard fikk finansministeren på døra etter å ha skrevet Facebook-innlegg
Trygve Slagsvold Vedum tok turen til Skien. Han ville ha en skikkelig prat med sjømannen Håvard Vedvik.
tri@lomedia.no
– Jeg sto opp tidlig og har brukt dagen på å vaske og rydde. Dette er vel første, og kanskje siste gang jeg får en statsråd på besøk hjemme i stua, ler Vedvik.
I det åpne leserinnlegget, som er årsaken til Vedums besøk, går Vedvik langt i å kritisere statsråden og den sittende regjeringen, som han mener har mye av skylden for at vanlige arbeidsfolk har fått en trangere økonomi.
Vedvik etterlyste ærlighet, handling og forutsigbarhet og fokuserte blant annet på strømprisen – som han mener enkelt kan kontrolleres av politikere.
Se innlegget nederst i saken.
Inspirerende
– Det er både gøy og inspirerende å se at det hjelper å engasjere seg. Jeg er veldig takknemlig for at finansministeren tar seg tid til å lytte til oss arbeidere, sier Vedvik som til daglig jobber som skipsmotormekaniker i Redningsselskapet.
Ovenfor Vedum påpeker Vedvik at folk ikke trenger midlertidig strømstøtte, men forutsigbarhet og stabile strømpriser over tid.
Løsningen på det er, etter hans mening, at staten ikke skal ha himmelhøye inntekter på strømmen, for så å gi strømstøtte. Han vil heller at statens strøminntekter skal være lavere og gi lavere strømpriser til folk.
Rundt familien Vedviks kjøkkenbord var Vedum tydelig på at strømstøtten vil bestå, så lenge han sitter i posisjon og at det gir forutsigbarhet.
Hør hele historien: Håvard og kona tjener 1,2 millioner. Likevel sliter familien
Blottet familieøkonomien
Vedvik og kona har tre barn. Han har tidligere vært åpen om familieøkonomiens utfordringer når renteutgifter, høyere strøm og-matvarepriser har økt.
I flere nyhetsreportasjer, leserinnlegg og to ganger på NRK Debatten, har han engasjert seg og påpekt det mange vanlige folk sliter med.
Da er det ekstra stas at selveste finansministeren tar seg tid til et hjemmebesøk for å lytte til en «helt vanlig arbeidskar», mener Vedvik.
– Jeg er veldig glad for at jeg fikk komme hjem til Håvard. Det viktigste med dette møtet er å fange opp ting og lære hva det er som opptar folk. Håvard Vedviks økonomi representerer den jevne nordmannen, som har en inntekt mellom 400 og 700.000 kroner, så det er fint å få et innblikk i hvordan politikken påvirker folk, sier Vedum, som kom med en god nyhet:
Regjeringen har nemlig gjort et konkret grep som har gjort økonomien til Vedvik bedre. Det såkalte brakkefradraget, som i Vedviks tilfelle gir mulighet for 32.000 i avskriving på skatten, gir 7000 kroner rett tilbake i lommeboka.
Det var en lyttende statsråd på hjemmebesøk, og Vedvik fikk påpekt at distansekravet i sjømannsskatten må bort.
Tri Nguyen Dinh
Fem år etter at den forrige regjeringa strammet inn på ordningen for pendlere som bor på brakke, gir Støre-regjeringa en skattelette til arbeidsfolk som er mye borte fra hjemmet.
Fra og med i år kan arbeidere som bor i såkalte brakker med kokemuligheter, slik som Vedvik, få igjen skattepenger.
– Dette er gode nyheter for meg og andre sjøfolk som bor på denne måten. Det er riktig at vi får en kompensasjon for å være så mye borte fra familie og venner. Det er prisverdig at Vedum tar grep, sier Vedvik.
Mye lest: Dette er den vanligste lønna i Norge
Direkte effekt
– Dette skattegrepet er målretta og det er ålreit å se hvordan dette brakkefradraget helt konkret har betydning for folk. Ordningen skal gjøre det litt gunstigere for arbeidsfolk som må pendle og være mye borte hjemmefra. Det er en ekstra utfordring å bo på en brakke i så lange perioder, sier Slagsvold Vedum.
– Jeg er veldig fornøyd. Jeg ser at målrettet arbeid gir en direkte effekt for sjøfolk som meg. Dette brakkefradraget kan også hjelpe på rekrutteringen til RS som ikke er lønnsledende med innsamlede midler. Da er det viktig at kjøpekraften vår økes der den kan økes, mener Vedvik.
Distansekravet må bort
Han benyttet det storfine besøket til å gjøre finansminister Vedum oppmerksom på en annen kampsak for sjøfolk; Nemlig distansekravet som ligger i dagens sjømannskatt.
Norske fartøy har i dag et distansekrav på 30 nautiske mil for at de ansatte kan motta sjømannsfradrag. Dette kravet vil Vedvik ha bort, slik at mange sjøfolk som jobber langs kysten, slike som han selv, får en gunstigere skatteavtale.
– Distansekravet skal vi se nærmere på før vi konkluderer. Vi har først og fremst vært opptatt av å ta vare på sjømannsfradraget og sikre det, og sikre norsk maritim næring, svarer Vedum.
– Jeg håper så inderlig at han får gjort noe med dette, og det fikk jeg adressert i dag. Og jeg skal presse på der jeg kan for å holde saken varm. Hvis dette kravet endrer seg til neste år, så skal jeg, i all ydmykhet, ta min del av æren for det, smiler Vedvik med et glimt i øyet.
Her er Vedviks Facebook-innlegg (Klikk på lenka for å lese hele teksten)
Facebook-innlegget til Håvard Vedvik.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø