JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Latvisk fisker utsatt for sosial dumping: Får etterbetalt 300.000 kroner

Den latviske krabbefiskeren jobbet for litt over 100 kroner per time. Nå får han økonomisk erstatning etter hjelp av Norsk Sjømannsforbund.
SNØKRABBEFISKE: De utenlandske sjøfolkene som har blitt lønnsdiskriminert jobbet om bord på Prowess tilhørende Ocean Venture som driver med snøkrabbefiske.

SNØKRABBEFISKE: De utenlandske sjøfolkene som har blitt lønnsdiskriminert jobbet om bord på Prowess tilhørende Ocean Venture som driver med snøkrabbefiske.

Torgrim Halvari

tri@lomedia.no

Norsk Sjømannsforbund gjorde for flere år siden et skipsbesøk om bord i fartøyet «Prowess» tilhørende Ocean Venture. De avdekket den gang at det foregikk sosial dumping og at noen arbeidstakere fikk halv lønn i forhold til andre med tilsvarende arbeid.

Fikk halvparten

Den første tiden latvieren jobbet om bord fikk han nøyaktig halv lønn i forhold til sine norske kollegaer som gjorde tilsvarende arbeid.

Det siste året har han gått noe opp i lønn til litt over 100 kroner i timen, men dette er fremdeles betydelig mindre enn sine norske kollegaer.

– Forbundet bestemte seg for å bistå fiskeren og saksøke arbeidsgiveren da dette er et av våre medlemmer, sier forbundsleder Johnny Hansen.

Ulovlig diskriminering

Fiskeren ønsker ikke å stå fram med navn og bilde i frykt for å bli «svartelistet» og få problemer med å få seg jobb på andre snøkrabbefartøyer i fremtiden, opplyser forbundet i en pressemelding.

Diskrimineringsnemda har tidligere slått fast at denne typen lønnsdiskriminering er ulovlig, likevel har Ocean Venture tydeligvis fortsatt denne praksisen med ulovlig sosial dumping, sier Hansen.

Medlemmet tok kontakt med Norsk Sjømannsforbund tidligere i høst og ønsket bistand for å få etterbetalt lønn han mente han hadde rett på. Etter gjentatte henvendelser til Ocean Venture AS, som ikke ble besvart, så saksøkte Sjømannsforbundet til slutt rederiet på vegne av sitt medlem.

– Først da søksmålet var et faktum reagerte rederiet, og da ikke ved tilsvar til retten innen fristen, men med en direkte henvendelse til vårt medlem. En slik handling fra rederiets side er ikke bare uryddig, men vitner etter vårt syn om at rederiet fryktet konsekvensene av en rettslig avgjørelse i denne saken, sier leder i Norsk Sjømannsforbund, Johnny Hansen.

VIL STOPPE ULOVLIGHETER: Vi må få slutt på en praksis med lønnsdiskriminering som er ulovlig, mener leder av Norsk Sjømannsforbund Johnny Hansen.

VIL STOPPE ULOVLIGHETER: Vi må få slutt på en praksis med lønnsdiskriminering som er ulovlig, mener leder av Norsk Sjømannsforbund Johnny Hansen.

Tri Nguyen Dinh

Har vunnet tidligere

I to prinsipielle avgjørelser fra Diskrimineringsnemda i 2019 fikk Sjømannsforbundet medhold i at det er ulovlig diskriminering å avlønne to polske fiskere lavere enn norske for samme arbeid. Det var første gang en slik sak har vært prøvd rettslig og det endte med at den ene saksøkeren, Radoslaw Wojtera, fikk 608.000 kroner i erstatning etter bistand fra forbundet.

Forbundet har i ettertid bistått flere utlendinger som har vært diskriminert på lønn.

– Avgjørelsene fra nemda tror jeg var en vekker for enkelte rederier som har drevet useriøst og jeg legger til grunn at denne ulovlige praksisen opphører, sier Hansen.

Han understreker at Norsk Sjømannsforbund vil forfølge tilsvarende saker i fremtiden da sosial dumping er en stor utfordring både for norske og utenlandske sjøfolk.

– Vi må få slutt på en praksis med lønnsdiskriminering som vi vet har foregått i flere rederier. Å behandle kollegaer fra andre land på en slik måte er ikke norsk fiskerinæring verdig. Dette gir næringen et omdømmeproblem og stiller oss i et svært uheldig lys internasjonalt dersom det ikke blir slutt på slik praksis, sier Hansen.

Rederiet er ikke enig i Likestillings- og Diskrimineringsnemndas tidligere vedtak og mener at forskjellig avlønning av utenlandsbosatte besetningsmedlemmer ikke er diskriminering.

– Dette er ikke diskriminering på etnisk grunnlag, men avlønning på lokale vilkår. Den samme praksis finner sted for NIS skipenes vedkommende og Likestillings- og Diskrimineringsloven gjelder uten unntak for NIS skip. Dersom slik avlønning er i strid med loven, er praksisen for NIS skipene også ulovlig, har rederiets, advokat Svend A. Lerring, tidligere uttalt om lønnsforskjellen mellom norske og utenlandske arbeidere.

PS. Maritim Logg har prøvd å nå Ocean Venture på telefon og mail men selskapet har ikke besvart henvendelsen. Vi vil komme tilbake med deres svar straks de lar høre fra seg.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse