Kristin Margrethe Johansen
Bokas dag
Av ord er du kommet, til ord skal du bli. Av ord skal du igjen oppstå.
jan.erik@lomedia.no
Dette begravelsesritualet kunne vært skrevet om stipendordningene forfattere her til lands nyter godt av fordi vi holder opphavsrettsordningen høyt. Men mer om det senere.
I påsken døde Gabriel García Márquez, en av vår tids betydeligste forfattere. Få forfattere har gjort mer for å bidra til en leveligere hverdag og et håp om en bedre verden for fattigfolk i Sør-Amerika enn nettopp han. Colombia, hans hjemland, svarte med tre dagers landesorg.
Miguel de Cervantes (forfatteren av Don Quijote); William Shakespeare og Garcilaso de la Vega (peruansk forfatter og historiker – ekspert på amerikansk urfolkshistorie) døde samme dag i 1616 – nemlig 23. april, altså i dag for 398 år siden. Visste du det?
Well, never mind, som havet – og vår egen poet Jan Erik Vold – sier.
Men storyen er sånn at blant annet av ovennevnte grunn markerer i dag mer enn hundre land på kloden verdens bok- og opphavsrettsdag, også kalt verdens bokdag. Det er ikke en pussighet boknerder har funnet opp, men ble vedtatt av UNESCOs generalforsamling i 1995. Bokas dag har altså FN-mandat, noe for eksempel flere internasjonale kriger totalt har manglet. God Bless America!
I Norge er bokdagen feiret siden 1997 og markeres på bibliotek, skoler og i bokhandlere. Målet er å markere bokas rolle i samfunnet, intet mindre.
I Norge er vi snille med boka. Skiftende regjeringer stiller seg bak at millioner av kroner på ett eller annet vis går til årlige forfatterstipender. Gjennom opphavsrettsordninger som kopi- og bibliotekvederlaget, penger som forfatterforeningene forvalter på vegne av medlemmene fordi bøkene deres blir kopiert på skoler og i det øvrige offentlige rom og utlånt gratis i landets biblioteker, får hundrevis av norske forfattere penger til å skrive nye bøker.
Dette kretsløpet – forfatterstipendene – som er tuftet på prinsipiell opphavsrettspolitikk og kulturpolitisk kunnskap, bidrar til at det stadig fødes ny litteratur her til lands. Til glede for store og små, til glede for Kong Salomon og Jørgen Hattemaker. Det er snart bare Jo Nesbø og en håndfull andre som klarer seg uten.
Bokas verdi utover den kommersielle er ubestridt. Derfor er det all grunn til å gratulere med dagen. Og vente med nekrologene.
Har du lest «Kimen» av Tarjei Vesaas eller en annen skjellsettende bok i din ungdom, veit du hva jeg snakker om. Da trenger du strengt tatt heller ingen bokas dag. For oss er hver dag en bokas dag, og en dag uten ei bok en meningsløs dag.
Hver bok rommer en hel verden, et unikt univers. Reisen i bøkenes verden kan også være en klassereise, men er oftere rikere enn en flytur til Japan eller Australia.
Márquez er dessverre død – men ikke boka. Dør boka, dør verden! Lenge leve boka!
I Norge er bokdagen feiret siden 1997 og markeres på bibliotek, skoler og i bokhandlere.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.
Helge Rønning Birkelund
Dagpendler Joakim mistet en månedslønn da grensa stengte, men må betale like mye skatt
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Håvard Sæbø
Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken
Erlend Angelo
Bilkonsern gir koronabonus til 4.000 ansatte
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm