Kristin Margrethe Johansen
Hva vil LO med Amedia?
Bevare mangfoldet eller sørge for avismassedød?
nina.hanssen@lomedia.no
Færre annonsekroner og endrede medievaner gjør at også mediekonsernet Amedia, der LO og flere forbund eier rundt 45 prosent av aksjene, er nødt til å kutte 500 millioner før 2015. Er LO opptatt av å bevare et mediemangfold, bør LO sørge for å beholde de gode journalistene og heller kutte noen direktører.
Amedia er i dag den nest største aviseieren i Norge målt etter omsetning. Konsernet eier 78 lokal- og regionsaviser, driver elektroniske medier og har trykkerier i både Norge og Russland.Men i likhet med de fleste mediehus må også Amedia nå gjennom en tung slankekur.
Tallene som ledelsen la fram denne uka viser at selskapet har tjent 29 millioner mindre enn året før. Nå skal det skjæres til beinet, og ledelsen sier de skal kutte en halv milliard fra og med 2015. Dette kan bety at 700 journalistkolleger mister jobben sin – noe som vil gå utover mangfoldet og også journalistikken Amedia leverer.
Mange forskere i hele verden spår at papiravisa kan være borte i løpet av de neste 10-15 årene. Kurvene peker nedover og mange mediehus jobber nå med en gradvis overgang til digitale medier. Selv om nordmenn har en sterkere kultur for lesning enn mange andre står også norske medier ovenfor de samme utfordringene.
Det som bekymrer meg fra diverse medieoppslag er at det virker som verken ledelsen eller eierne i Amedia har en plan eller visjon om hvor de vil være om 5-10 år.
Er planen å legge ned hele konsernet, så er de godt på vei hvis de nå kvitter seg med selgerne og journalistene. Men hvis eierne LO, Telenor og Fritt Ord har en plan om at mediene skal eksistere på ulike plattformer også i fremtiden, bør de se på andre kuttforslag.
Flåthen og co bør heller på styremøte 15.juni stille spørsmålet om de trenger alle direktørene og mellomlederne som de har i systemet. Og aldri glemme at det er journalistene og selgerne som skaper merverdien i mediebedrifter – det er journalistene som utgjør grunnplanet i en mediebedrift.
De ansatte har nå fått tilbud om sluttpakker avhengig av ansiennitet og alder. De fleste journalistene i Amedia er medlem i Norsk Journalistlag, men mange er også medlem i LO-forbundet APF. Altså må journalistene her forholde seg til LO som medieeier, men også fagforening når de nå står ovenfor et vanskelig valg i yrkeskarrieren.
Burde ikke i stedet eierne bestemme seg hvor de vil. Vil du bevare mediemangfoldet eller bidra til raskere avisdød?
Sammenlignet med aviskonsernene i Akersgata har ikke Amedia kommet særlig langt med å bytte ut papiravisene med digitale versjoner, men hvis dette er planen bør journalister få tilbud om mer kompetanse og ikke sluttpakker. Å kutte journalistene som i gjennomsnitt tjener 535.000 årlig i Amedia virker verken økonomisk lønnsomt eller særlig smart.
Da bør de heller se på de 40-50 direktørene i Amedia som tjener minst tre ganger mer enn journalistene i årslønn. Kanskje står det tomme lokaler rundt i avishus som kunne selges eller leies ut? Kanskje kunne man kutte mellomlederne slik at dialogen mellom de på toppen og grunnplanet ble mer direkte?
Telenor har like stor eierandel som fagbevegelsen, mens Fritt Ord eier tre prosent av aksjene i mediekonsernet. Men akkurat nå er det for meg litt uklart hva disse tre ønsker med Amedia.
I går varslet de to største eierne, LO og Telenor, at de sier fra seg utbytte for 2013 på grunn av den vanskelige situasjonen aviskonsernet er i. Det er en bra start.
Da Amedia for 25 år siden var i økonomisk krise, vedtok LO-kongressen å gå inn med 158 millioner som en del av vedtaket for å etablere Apressen som konsern. Da var det samtidig slutt på årlige bevilgninger fra LO. Engangsbeløpet var begrunnet med at en måtte sikre en motvekt til den borgerlige pressen. Mulig den ideologiske eller politiske begrunnelsen for at LO skal støtte Amedia ikke finnes lenger, men de har fortsatt et eieransvar og har stor innflytelse. Det jobber i dag 3.300 journalister i Amedia. Skal Amedia finne nøkkelen til hvordan de kan få leserne over fra papir til nett må de ikke redusere kvaliteten på journalistikken samtidig. Jeg skulle ønske at LO tok sitt eieransvar og gikk under parolene:
Bevar mediemangfoldet, vern om journalistene og kutt heller i direktørstaben.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen