Svenn A. Nielsen er skribent og fast bidragsyter i LO-Aktuelts spalte «Signert»
Håvard Sæbø
”I Nord-Troms har vi bare en vei”
Året er 1971. Syv ordførere tar seg fra Fornebu flyplass og inn til Grand hotell i Oslo. De har reist i flokk og følge. Nå er det alvor.
Nå skal statsministeren virkelig får høre et alvorsord. Ordføreren i Skjervøy leder an. John Steffensen er en røslig kar. Den naturlige lederen for flokken.
De syv går hvert til sitt etter å ha formant hverandre om å møte presis neste morgen. Avtalen med statsminister Trygve Bratteli og samferdselsministeren Reiulf Steen er klokka 10, og Trygve Bratteli liker ikke folk som kommer for sent.
Dagen etter er ikke Skjervøy-ordføreren å se noe sted. De seks venter ubesluttsomt i resepsjonen, men må til slutt tusle opp mot regjeringskvartalet i håp om at Steffensen har gått i forveien. De finner ham ikke, og usikre lar de seg vise inn på møterommet. Der sitter statsministeren øverst ved det store, blankpolerte møtebordet. Ved siden av samferdselsministeren.
De seks finner sine beskjedne plasser helt nederst. Etter innledende fraser, er det som de ikke kan komme på noe viktig å si. Ærendet er klart: De vil ha vei rundt Storfjorden. Bilen har for lengst blitt allemannseie, og fergesambandet over Lyngen er et stort drawback for næringsutviklingen i Nord-Troms. Men uten Steffensen er de tafatte og fåmælte.
Etter noen lange minutter melder Steffensen sin ankomst og alle legger merke til at han holder et stort brød under den ene armen. Han ser seg om i rommet. Ser sine kolleger sitte der de sitter. Selv går han rakt frem til statsministeren, hilser, legger brødet fra seg og ser Bratteli rett inn i ansiktet.
Han folder hendene foran seg, og Reiulf Steen skal ha fortalt at han aldri har sett så store hender – det var som om de kom stadig nærmere der ordføreren bøyde seg over møtebordet og tok sats, før han sa:
”I Oslo er det mange veier, men i Nord-Troms har vi bare en.”
Det er som stemningen i møterommet med ett blir lysere. Bratteli smiler og reiser seg henvendt mot sin samferdselsminister:
”Dette ordner du, Reiulf”, sier han og forlater rommet. Veien er vedtatt.
Slik kan det neppe gjøres i dag, og samferdselsminister Ketil Solvik Olsen fra Frp har nettopp sammen med sin regjering gjort landet en stor tjeneste. Han har fjernet avgiftslettelsen på diesel for yrkesbiler og maskiner. Bare ei av maskinene som eventuelt skal være med på å bygge tunnel gjennom det nå rasfarlige Nordnesfjellet slurper i seg 100 liter pr. time. Når dieselen da over natta blir dobbelt så dyr, kan vi tenke oss hvordan det går med kalkulatorene i departementet hans. De går ikke på diesel, de går varme. Hver eneste veimeter stiger i pris raskere enn vannstanden i Glomma under vårflommen.
Og her nord, jeg tror neppe det er likere andre steder, spratt dieselprisen for vanlige forbrukere opp over 16 kroner literen, og det før bilistenes beste venner hadde regjert i 100 dager. Vi kommer til å få mye å takke partiet til nedsettelse av skatter og avgifter for i årene som kommer. Og Siv Jensen? Hun smiler bredere enn noen gang bak det mørke og fredete møblementet i finansdepartementet.
Svenn A. Nielsen,
skribent
”Dette ordner du, Reiulf”, sier han og forlater rommet. Veien er vedtatt.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen