Hallvard Skauge
Når forskjellene øker
Da arbeiderbevegelsen vokste og ble sterk kjempet den for å heve levestandarden til majoriteten av folket. Det var de mange fattige mot de få rike og mektige. I dag er bildet motsatt.
sym@lomedia.no
I toppen er det fremdeles noen få ustyrtelig rike, men den store middelklassen har tatt den politiske makten fra det som kan kalles en arbeiderklasse. De fattiges skjebne og demokratiets dilemma, er at flertallet styrer.
Men noe dramatisk er i ferd med å skje. Vi har sett det over mange år i USA og nå i deler av Europa. Den store middelklassen som med sitt forbruk har sikret en jevn økonomisk vekst, er i ferd med å forvitre. Inntektene synker, velferdsordningene strupes og de tidligere så gode middelklassejobbene forsvinner. I takt med dette uthules det godt organiserte arbeidslivet og fagbevegelsen mister medlemmer og innflytelse.
Hverdagen blir ikke noe lystigere av at de mange arbeidsløse ikke har den nødvendige kompetansen for å fylle nye jobber. En ny undersøkelse fra McKinsey, viser at hver tredje virksomhet i EU mangler folk, men får ikke kvalifiserte søkere. Verst er situasjonen i land med stor arbeidsløshet. I Hellas hvor ungdomsledigheten er på over 50 prosent, kan 45 prosent av bedriftene ikke finne kompetente arbeidstakere.
Det er i dårlige tider det virkelig betyr noe at samfunnsmodellen er god og fungerer. Derfor er det så viktig for LO at permitterte arbeidere får dagpenger og ikke må sies opp. Slik sikrer man blant annet at kompetansen beholdes i virksomheten. Dette er bare ett av det store mangfoldet med ordninger som utgjør den norske velferdsmodellen. Strukturen er sårbar. Begynner man å tukle med enkeltdeler vil grunnmuren etter hvert svikte.
Sverige er i dag ett av de landene i vesten hvor forskjellene har økt mest mellom fattig og rik. Sverige har i mange år vært styrt av borgerlige regjeringer som på område etter område har endret det svenske folkehjemmet gjennom mange små skritt kombinert med store skatteletter.
OECD-tall viser at Norge nå er det skandinaviske landet med minst forskjeller. Men også her er en borgerlig regjering i ferd med å gjøre mange små endringer som isolert sett virker udramatiske, men som vil få dramatiske konsekvenser på sikt. Fram mot neste valg er en sterk og samlet fagbevegelse den viktigste kraften for å hindre en utvikling som i Sverige og resten av Europa.
Forhåpentligvis blir ikke LO stående alene.
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie