Kristin Margrethe Johansen
Pressefrihet
Pressefrihet er ikke bare et gode og praktisk redskap for journalister, men er helt nødvendig for et demokratisk samfunn. Bare spør kenyanerne.
jan.erik@lomedia.no
I Norge tar vi pressefriheten for gitt. Sånn er det ikke overalt i verden. I Kenya, som jeg besøkte i uke 38, er situasjonen en helt annen.
Nairobi, landets hovedstad med opp mot seks millioner innbyggere, har flere store dagsaviser som Daily Nation, The People og The Standard. Kenya har også en rekke utenrikskorrespondenter – også fra Norge.
Og sett fra en utenlandsk korrespondents synsvinkel er slett ikke alt bare fryd og gammen. Vestlige journalister holdes ganske konsekvent utenfor invitasjonslister til pressekonferanser og andre viktige møteplasser hvor nyheter om Kenya presenteres.
Problemet har eksistert siden 1990-tallet. Tilliten til vestlige journalister og reportere er lav, særlig fra regjeringsapparatet og politikere. «De skriver jo bare negativt om oss, uansett», er som regel holdningen og begrunnelsen for denne situasjonen.
Siden Kenyas frigjøring fra Storbritannia 12. desember i 1963 har landet hatt fire presidenter. Jomo Kenyatta, Daniel Arap Moi, Mwai Kibaki og Uhuru Kenyatta (den første presidentens sønn). Moi-regimet regnes som det mest repressive – på alle samfunnets områder.
Ingen kritikk av regjeringen var mulig under Moi, heller ikke for pressen. Jeg møtte en journalist i The People som har opplevd å bli arrestert fire ganger som journalist – tre ganger under president Mois periode, en gang under Kibakis. Siste arrestasjon var i 2004. Journalisten skrev om korrupsjon, en av Kenyas største utfordringer – i likhet med mange andre afrikanske land.
I fjor, i 2013, ble Uhuru Kenyatta president i Kenya. En utfordring nå er at journalister ikke kan skrive om lesbiske og homofile. Det kommer ikke protester fra regjeringen, men mer fra folket. Kenya er fortsatt et tradisjonelt og konservativt samfunn. Skriver du som journalist eller forfatter om homoseksualitet, kan du oppleve at du blir trakassert på jobb eller sågar angrepet i ditt eget hjem.
Koigi Wa Wamwere er en kjent radikal politiker, journalist og forfatter i Kenya. Han var i sterk opposisjon til både Kenyatta senior og Moi. Begge presidentene sendte ham i fengsel. Til sammen har han 13 år i fengsel bak seg for opposisjonell virksomhet. Wamwere har også bodd flere år i Norge. Under Kibakis regjering ble han i 2002 assisterende informasjonsminister, en stilling han hadde til 2007.
Sist gang jeg var i Nairobi møtte jeg Wamwere på hans kontor. Den gangen var han lite fornøyd med pressefriheten i Kenya. I dag driver Wamwere en radiostasjon og kan si hva han vil. Ytringsfrihet har Kenya nok av, det er pressefriheten som er problemet. For regjeringen eier nemlig avisene. Moi-regjeringen eide The Standard, Kenyatta junior eier The People.
Det er fortsatt sånn at om journalister skriver noe regjeringen ikke liker, forsvinner de bare en vakker dag. Ingen veit når eller på hvilken måte. Frykten for at det kan skje deg noe, holder deg sjølsagt fra å skrive noe som kan provosere regjeringsapparatet.
Kenya er et samfunn med 42 stammer. Dette har også mye å si for pressefriheten og mulighetene for å avansere til toppstillinger i mediehusene. Det påstås å være sånn at for noen stammer er det umulig å få topposisjoner og sjefsstillinger, også i pressen.
Et moderne samfunn er helt avhengig av full pressefrihet om det skal kunne fungere demokratisk. Ingen pressefrihet, heller ingen troverdig journalistikk.
Ingen kritikk av regjeringen var mulig under Moi, heller ikke for pressen.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Hanna Skotheim
Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Colourbox.com
Sommerferie: Dette har du krav på – og dette bestemmer sjefen
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Brian Cliff Olguin