JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Taushet er gull

Lærerstreikens fronter er sjeldent steile. En av årsakene er KS’ lekkasjer.

Kristin Margrethe Johansen

torgny@lomedia.no

Lærerstreiken har vart siden slutten av juni. I meklingen valgte tre av organisasjonene å bryte direkte. Utdanningsforbundet valgte å anbefale et forslag som ble grundig stemt ned i uravstemningen.

Dette har ført til en langvarig og steil konflikt som har gjort skolestarten særdeles vanskelig for mange skoler. Utdanningsforbundets ledelse mistet mye handlingsrom da de ble grundig nedstemt i uravstemningen. Hvis ledelsen i Utdanningsforbundet blir nedstemt en gang til, vil ikke bare den politiske ledelsen måtte gå. Det vil bringe organisasjonen ut i en dyp krise.

Men heller ikke KS-ledelsen har all verdens spillerom, og det kan de takke seg selv for. FriFagbevegelse skrev om dette 11.august etter at både Per Kristian Sundnes og Hege Mygland hadde referert detaljert fra meklingen.

For oss journalister som dekker lønnsoppgjørene, er taushetsplikten under meklingen noe skikkelig herk. Da går tillitsvalgte og arbeidsgivere som vi til daglig har en åpen tone med, rundt som tause østers.

For å få ut nyheter må noen bryte loven, Arbeidstvistloven. Den inneholder strenge bestemmelser om taushetsplikten under meklingen. De som bryter taushetsplikten og loven kan ilegges bøter. Taushetsplikten om det som foregår under meklingen, er i prinsippet evigvarende.

Riksmekler Nils Dalseide har skrevet kapittelet om mekling i en kommentarutgave til Arbeidstvistloven. Der forklarer han bakgrunnen for bestemmelsen slik:

«Det er avgjørende for muligheten til å nå frem til omforente meklingsløsninger mellom partene at dialogen mellom mekleren og partene, og mellom partene selv, kan finne sted i fortrolighet, at den forblir fortrolig i ettertiden, og at deltakerne kan ha tillit til at det forholder seg slik.»

Det kan diskuteres om opplysningene KS-ledelsen gikk ut med var viktige i forholdet til å løse konflikten, men taushetsbruddet har vakt oppsikt.

– Vi er ikke bare forundret, det er direkte pinlig når en så dreven forhandler som Per Kristian Sundnes bryter taushetsplikten, uttalte 1.nestleder i Skolenes landsforbund, Terje Moen.

Lekkasjen svekker tilliten mellom alle parter i meklingen, inkludert Riksmekleren. Det blir vanskeligere å lansere forslag og se på nye løsninger fordi tilliten til at uforløste ideer forblir i meklingslokalet, er borte.

Utdanningsforbundets ledelse er trengt opp i et hjørne og en KS-styrt lekkasje kan ødelegge mye.

Annonse
Annonse