JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Viktigst av alt er at heltid gir en lønn å leve av for de ansatte», skriver Kjell Werner

Mange butikkansatte klarer ikke å leve av lønna si, fordi det bare er deltidsstillinger å få.

Mange butikkansatte klarer ikke å leve av lønna si, fordi det bare er deltidsstillinger å få.

colourbox.com

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Mange bedrifter spekulerer i deltid, fordi det da synes enklest å få kabalen til å gå opp. Men dette er en kortsiktig strategi, skriver Kjell Werner.

kjell.werner@anb.no

Ufrivillige deltidsjobber er utbredt i varehandelen. Det er ikke bare i omsorgsyrkene at dette er et kvinneproblem. To av tre kvinner i butikker jobber deltid. Mange av disse ønsker å jobbe mer, men får ikke den muligheten.

– At man i 2019 ikke kan leve av jobben sin, er uverdig, sier forbundslederen i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, til VG. Hun viser til ferske tall som kan fortelle at 62 prosent av kvinnene i varehandelen jobber deltid. «Bare» 32 prosent av mennene i denne sektoren er i den samme situasjonen.

Sundnes mener at årsaken til spriket mellom kvinner og menn er å finne i det faktum at det er forskjell på faghandel og dagligvarehandel. Det er for eksempel en heltidskultur innen den mannsdominerte byggevarehandelen.

p

Det er et tankekors at den mer kvinnedominerte delen av handelssektoren preges av deltid.

Meny-kjeden er ifølge Sundnes ett av selskapene som har tatt utfordringen og lyktes med å skape flere heltidsjobber. Det viser at det går an å bryte en ukultur, hvis man vil.

Sjefen i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, Ivar Horneland Kristensen, støtter Sundnes og innrømmer at dette er en viktig problemstilling. Men Virke-sjefen kommer samtidig med en formaning om at alle parter må vise fleksibilitet slik at butikken blir bemannet når kundene handler. Han advarer også mot byråkratiske lovkrav.

p

Partisekretær Kjersti Stenseng i Ap er blant dem som vil endre lovverket. Hun mener at bevisbyrden må snus slik at arbeidsgiver må bevise et eventuelt behov for deltid. I dag virker loven motsatt.

I årets kommunevalgkamp var det fokus på behovet for hele, faste stillinger innen kommunenes helse- og omsorgssektor. Men deltid er som vi skjønner også et problem for deler av privat sektor.

p

Varehandelen er ett eksempel. Hoteller og restauranter er et annet. Og det er altså de typiske kvinnedominerte yrkene som i hovedsak er utfordringen.

Virke-sjefen etterlyser fleksibilitet. Det skorter nok mer på vilje. Mange bedrifter spekulerer i deltid, fordi det da synes enklest å få kabalen til å gå opp. Men dette er en kortsiktig strategi. Å satse på heltid gir mindre sykefravær og mindre vikarbruk. Viktigst av alt er imidlertid at heltid gir en lønn å leve av for de ansatte. Det fører igjen til økt trivsel og sikrer mer stabilitet for både ansatte og bedrift.

Så finnes det selvsagt noen som selv ønsker å jobbe deltid, men det er en annen skål. Normalen må være hele, faste stillinger. Ufrivillig deltid er en uting. Dersom arbeidsgiverne ikke er seg sitt ansvar bevisst, må loven endres ved at bevisbyrden snus. Tomt snakk er og blir tomt snakk.

Annonse
Annonse