Når naturen kaller
«Hvis skogen kan oppfattes som «trolsk eller spennende» skal den kunne vernes.»
Omtrent dette står det i forarbeidene til en ny lov for de store naturområdene nord for Oslo som kalles «Marka». Et annet sted i lovens forarbeid brukes begrepet «eventyrskog» om det som skal kunne gis et ekstra sterkt vern. Om du følger dette begrepet til sitt politiske utgangspunkt finner du Naturvernforbundet i Oslo og Akershus sine hjemmesider, som beskriver en eventyrskog med blant annet disse vidløftige linjene:
«Har stedet en egenart, et særpreg, er det originalt; Avviker det fra omgivelsene? Er det noe ved det som pirrer fantasien? Rare figurer, lukkede ”rom”, uoversiktelige kløfter osv. Inspirert av eventyrillustrasjonenes billedverden: Uorden, dunkelhet, veltede trær, naturkreftenes virkning og tidens tann.»
Jeg skal ærlig innrømme at mine evner som naturverner aldri har vært de beste. Sjøl om jeg har brukt, og satt pris på, natur så lenge jeg kan huske, og kan såvel sette og hyppe en anstendig potetåker og tynne et epletre, har jeg alltid slitt litt med ideologiseringen av natur. Kan hende fordi naturromantikken ser ut til å vokse proporsjonalt med inntekt og avstand til den faktiske naturen.
Misforstå meg rett, jeg er for å verne både vidder og fjell, og for den saks skyld kunne jeg ønske at en stor skog blei verna som nasjonalpark i Norge. Men formuleringen som står å lese over, og innføringen av «eventyrskog» i norsk forvaltningsrett, gjør meg pinlig berørt. Det minner meg om da Natur og Ungdom i Bergen tidlig på 90-tallet, forsøkte å ta byen tilbake til naturen ved å plante poteter i kommunens bed. Begge deler kan ved første øyekast synes å være gode miljøgrep, og begge deler faller som stein til jorden om man etterprøver det faktiske innholdet mot logikk istedet for romantikk.
Få steder egner seg dårligere som potetåker enn byer og om man legger den subjektive følelsen av natur til grunn for lovene om vern, blir naturvern til sjuende og sist et reint (over)klassespørsmål.
Opplevelse av natur er kulturbetinga.
Da Vinje dro rundt i Rondane, og ga fjella navn som Rondekongen og Rondeslottet, fortelles det at guiden hans, ei budeie som var vokst opp der, ikke kunne skjønne hva det var han bar seg over. «Runden» var både lite å se til og lite å være i, mente nå hun.
På samme måte må vi kunne anta at en bonde, en skogsarbeider, et aktivt medlem av Turistforeningen og en nytilflytta norsk-pakistaner vil ha høyst forskjellige opplevelser i møte med akkurat den samme naturen.
Det er neppe bonden eller norsk-pakistaneren som beskriver trærne rundt seg som «kittelsenske» eller «trolske» når de går i skogen.
Skal man verne den subjektive naturopplevelsen, må man velge hvem sin opplevelse som er verneverdig.
Det var den engelske overklassen som i sin tid fant opp turisme i norsk natur. Og fortsatt er det deres natursyn som dominerer når naturen tar plass i den offentlige debatten. Kraftutbygging, skiløyper, skateboard og sykkelveier er «stygt», mens nikkers, bål og vandrestav i eventyrskog er fint.
Det dominerende natursynet hos den dannede borgerskap ser mennesket som et fremmedelement. SVere og Høyrefolk enes de om at mennesket er best på besøk i naturen, vi skal skånsomt bevege oss i det som Gud eller Moder Jord har skapt. Denne ideen om at naturen var mest «naturlig» uten mennesker er like konstruert i dag som den var på 1880-tallet.
Norsk natur er ung, naturen blei kultivert fortløpende etterhvert som isen forsvant. Vern av norsk natur handler ofte om vern av samspillet mellom menneske og natur. Den største trusselen mot biomangfoldet på land i Norge er at menneskene slutter å dyrke jorda, med det resultat at villnisset dreper blomster, insekter og planter som var der før. I Sogn og Fjordane sliter turistmyndighetene fordi nedleggelse i landbruk og skogbruk gjør at de tyske campingturistene ikke lenger kan se fjorden fra veien.
Deler av norsk venstreside og «naturvernene» stiller konsekvent til strid mot bonden i konflikter mellom vern og drift av norsk natur. Jeg frykter at det bunner vel så mye i naturromantikk og nedarva bondeforakt som miljøvern. Konsekvensen av bondeforakten kan fort bli at bøndene fordrives og at staten istedet må lønne gartnere og miljøarbeider for å frisere naturen for å skape illusjonen om en «naturlig» natur.
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus