JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ove Guttormsen i Nelfo:

– Elektrikere må gjøre ting nettselskapene tradisjonelt gjør

Folk kommer til å produsere energi og putte batteribanker i kjelleren. Foreløpig har elektrikerbransjen begrenset kunnskap erkjenner Nelfo.
INNLEDER: Ove Guttormsen fra Nelfo ser at utviklingen går unna.

INNLEDER: Ove Guttormsen fra Nelfo ser at utviklingen går unna.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Det pågår en rivende utvikling som vil kreve ny kunnskap, fastslår Nelfos administrerende direktør Ove Guttormsen på Nelfos egen opplæringskonferanse.

Blant annet må elektrikere gå inn i det som tradisjonelt er nettselskapenes rolle, etter hvert som forbrukere får utstyr for lokal kraftproduksjon hjemme i huset sitt.

– Det kommer mye mer kraftproduksjon fra vind og sol. Og så begynner folk å stappe batterier ned i kjelleren. Tidligere kunne man si at dette er noe nettselskapene holder på med. Men nå kommer det altså inn i stua til folk. Og det kommer veldig fort, sier Guttormsen.

– Energiproduksjon og lagring vokser fort, og vi har begrenset kunnskap, fastslår han.

Ivrige politikere sugne på strøm

Politikerne har sagt at vi skal få mindre utslipp. I Norge er dette tøffere enn andre land, ettersom all den grønne kraftproduksjonen som allerede er et faktum gjør at det må spares utslipp på andre områder.

– Politikerne skjønner at strøm er noe du må bruke for å nå det grønne skiftet, sier Guttormsen og snakker om ting som elbil, elferger og ikke minst Oslo kommunes splitter ferske lovnad om opptil 10.000 kroner i pengestøtte til kjøp av elsykler med lasteplan.

– Det viser litt hvor ivrige våre politikere er på å bruke strøm for å kutte CO2-utslipp. Vi er midt i der man skal være, sier Guttormsen.

Enkle one-stop-shops på vei

Av andre utviklingstrekk som er i tiden fremhever han smarte bygg og smartbyer, og eksemplifiserer med hvordan Smestad-tunellen har gått fra å være en hule med lys i taket til å bli en hule styrt av avansert teknologi.

– Med tanke på hvordan vi bruker strømmen er vi i en helt annen situasjon enn for 20 år siden, sier han, og trekker frem ting som digitalisering og automatisering som nødvendigheter i voksende befolkninger i byene.

Han mener også forventningene fra kunder som kjøper elektrikertjenester endrer seg kraftig, og peker som eksempel på bestillingsmodellen Schneider tester ut i blant annet Sverige, Wiseup.se. Der bestiller kunder hva de vil ha i en egen nettbutikk, to stikkontaker og en lysbryter for eksempel. Prisen kalkuleres inklusive arbeid, utstyr og ROT-fradrag, du setter av en tid i kalenderen og vipps får du sertifisert elektriker som har tid på det tidspunktet på besøk.

Generasjonsvariasjoner

Ikke minst blir vi alle eldre, så velferdsteknologi er også noe som elektrikeren bør ha kompetanse på. Apropos det:

– Om fem år vil Norge ha fem generasjoner gående samtidig. Det byr på en del utfordringer, sier Guttormsen og ramser opp de vidt forskjellige generasjonene som på ulike måter vokser opp nå.

Generasjon Y («why»), som kanskje forstår, men som likevel alltid spør «hvorfor skal jeg gjøre dette?`» Det er Z-generasjonen i 15-25-åra som kjapt zapper fra et sted til et annet – det er vanskelig å holde på oppmerksomheten her.

– Mange her har barn i den alderen. Det er greit å ha dem som barn, men å ha dem som ansatte er en helt annen sak, sier Guttormsen til latter fra salen.

Det siste er dem som er nærmere starten av livet nå, som har en helt annen måte å jobbe på.

– De får helt andre referanser enn oss og vokser opp som heldigitale. De får ekstrem kompetanse og deler villig på alt ved seg selv. Måten vi lærer opp endrer seg enormt, sier Guttormsen.

Han varsler at bransjen må kjempe hardt om oppmerksomheten til de kommende generasjoner.

– Elektrofagopplæringen er populær, og vi må bevare den slik også inn i ny tilbudsstruktur, sier Guttormsen, som mener det også er viktig å fremheve kvinnelige rollemodeller for å øke andelen kvinner i faget.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse