JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet:

– Fagbevegelsen må organisere og bistå i kampen for personvern i arbeidslivet

I forrige uke satte Datatilsynet foten ned for overvåkning av 400 ansatte i Telenor Kundeservice. – Kan en ansatt følges i sanntid i løpet av en arbeidsdag, så vil det finnes en mellomleder som gjør det, sier Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.
FIKK MEDHOLD: – Heldigvis var Datatilsynet enige med oss i at dette var et litt for stort angrep på personvernet, sier leder i forhandlingsavdelingen i EL og It Forbundet, Bjørn Fornes. I forrige uke bestemte tilsynet at Telenors overvåkning av ansatte på kundeservice var et for stort angrep på personvernet.

FIKK MEDHOLD: – Heldigvis var Datatilsynet enige med oss i at dette var et litt for stort angrep på personvernet, sier leder i forhandlingsavdelingen i EL og It Forbundet, Bjørn Fornes. I forrige uke bestemte tilsynet at Telenors overvåkning av ansatte på kundeservice var et for stort angrep på personvernet.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Fornes leder forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet og sier saken ikke er unik for Telenor og at fagbevegelsen må være forberedt på å bistå i flere slike saker fremover.

Les: Telenor stanser elektronisk overvåkning av ansatte.

Onsdag var Fornes en av paneldeltagerne under en debatt om fagbevegelsen i møte med digitalt arbeidsliv på Kommunal 2018 på Gardermoen, en konferanse arrangert av LO Kommune, som omfatter LO-forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes Landsforbund, Creo (tidligere Musikernes Fellesorganisasjon, MFO red. anm.) og EL og IT Forbundet.

Ikke bruk og kast

Fornes steppet inn på kort varsel for en syk forbundsleder, Jan Olav Andersen, men har gjennom snart fire år som forhandlingsleder i forbundet sett endringene som har skjedd innenfor ikke minst IKT-bransjen.

– Vi er opptatt av at våre ansatte, våre medlemmer, skal kunne omstille seg når det skjer en digital endring, og ikke bli utsatt for det vi opplever alt for ofte, dessverre, nemlig en bruk og kast-mentalitet der de eldste arbeidstakerne blir skyfla ut fordi det skjer et teknologiskifte, sier Fornes.

– I det ligger det også en kamp som jeg tror hele fagbevegelsen er med oss i og det er kampen for å ha en trygg, fast ansettelse, den må ligge i bunn, forklarer forhandlingslederen.

Personvern viktig

EL og IT Forbundet har gjennom en årrekke engasjert seg i spørsmål om personvern i arbeidslivet, enten det har dreid seg om flåtestyring av og kjørebok for elektrikere og heismontører eller andre former for kontroll av ansatte, bevisst eller ubevisst. Noe av behovet for kontroll av ansatte har vært begrunnet i sikkerhet for de ansatte, andre tiltak har vært mindre grunngitt. EL og IT Forbundet har pekt på at kontrolltiltakene går ut over både ansattes personvern, autonomi, trivsel og arbeidsglede og at de i tillegg har vist seg å være lite produktive og hensiktsmessige for virksomhetene.

Overvåket Telenor-ansatte

Telenor Kundeservice har over tid overvåket de ansatte gjennom kontrolltiltaket Transaction Monitoring Remote (TMR), som innebærer tilfeldig (randomized) lyd- og skjermopptak av arbeidet til rundt 400 ansatte på kundeservice. I perioder blir alt som skjer på pc-skjermen til de ansatte tatt opp, og det samme gjelder telefonsamtaler.

Begge partene ba tidligere i år om Datatilsynets vurdering, og konklusjonen, som kom i forrige uke, er at overvåkningen bryter med e-postforskriften og reglene for personvern. Telenor har nå stanset overvåkningen.

– Heldigvis var Datatilsynet enige med oss i at dette var et litt for stort angrep på personvernet. Men vi har en saying i bransjen vår som er elektro, energi og IT, at kan en ansatt følges i sanntid i løpet av en arbeidsdag, så vil det finnes en mellomleder som gjør det, kommenterer Bjørn Fornes.

Teknologiglad forbund

Forbundet opplever i dag i noen tilfeller at spesielt store kunder som skal gjøre noen ting ender opp med å sette jobbene ut av landet fordi at denne teknologien ikke finnes i Norge.

– Det er en misforstått bruk av IT-teknologi, sier Fornes, som vektlegger at EL og IT Forbundet i utgangspunktet er et veldig teknologiglad LO-forbund.

– Vi har alt fra nerder til folk som aldri skulle tro at de noen gang skulle komme til å skru på en computer gjennom arbeidsdagen sin som medlemmer, men vi opplever en stor positivitet rundt det å ta i bruk ny teknologi, understreker han.

Skal ha arbeidpslasser

Men for at medlemmene skal kunne ta i bruk den teknologien som finnes, må de ha kompetanse på å ta den i bruk. Og kompetanse betyr etter- og videreutdanning.

– Det skal være en mening med det, samtidig tror vi at ny teknologi vil skape nye arbeidsplasser, sier Fornes.

– Og det er vi som skal ha de arbeidsplassene, avslutter han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse