JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kostnadsforskjellen mellom vindkraft på land og vindkraft til havs er fortsatt betydelig, sier energiminister Kjell-Børge Freiberg

EL og IT vil ha mer havvind, men får ikke noe gehør i den nye rammeplanen for vindkraft som kun gjelder på land.
ENERGIMINISTER: Kjell-Børge Freiberg.

ENERGIMINISTER: Kjell-Børge Freiberg.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

I dag la NVE frem sin for mange etterlengtede «forslag til nasjonal ramme for vindkraft».

I forslaget fremkommer 13 områder der NVE mener det kan være aktuelt med vindkraft-prosjekter når ulike hensyn veies opp mot hverandre.

NVE anser 13 områder som egnet for å opprette vindkraftanlegg i Norge

Nesten ingen ligger helt ute ved kysten eller på høyfjellet, understreker NVE.

EL og IT, derimot, skulle gjerne sett vindmølleprosjekter til havs. Til E24 i på lørdag fortalte forbundsleder Jan Olav Andersen at han er utålmodig på dette punktet.

– Hvis du vil satse på noe som gir en boost også til leverandørindustrien i Norge, så bør du satse på flytende havvind. Store flytere til havs kan gi oss industriell utvikling, sa Andersen til E24.

Havvind dyrt

Det punktet tok energiminister Kjell-Børge Freiberg tak i da han i dag kommenterte NVE-rapporten rett etter lansering.

– Vindkraft til havs er veldig spennende, særlig i et industriperspektiv. Men kostnadsforskjellen mellom vindkraft på land og vindkraft til havs er fortsatt betydelig. Jeg ser ikke for meg vindkraft til havs som et alternativ til norsk kraftforsyning, i alle fall i de kommende årene, sa han i sitt innlegg.

Han tok også tyren ved hornene på et annet punkt som ofte er nevnt i samme sammenheng:

– Vi skal selvfølgelig utvikle og ruste opp eksisterende vannkraftanlegg, for det er viktig å få ut mest mulig energi fra det vi har bygget allerede, men det er ikke like mye å hente som mange kanskje tror, sa han.

God match

Ministeren legger for øvrig til at vannkraft og vindkraft passer godt sammen.

Han understreker at det blir en bred høring på rammeplanen, og erkjenner at det er flere motstridende interesser.

– Utbygging av lønnsom vindkraft skaper verdier og arbeidsplasser og gir inntekter til fellesskapet. I tillegg gir det klimavennlig energi som kan erstatte bruk av fossil energi i flere sektorer. Men vindkraft har som vi vet også negative ringvirkninger når det gjelder miljølandskap, friluftsliv, reindrift, for lokalbefolkning og så videre. Derfor er det viktig å unngå de mest sårbare områdene og der ulempene blir for store for folk, sa han.

Klimaminister Ola Elvestuen fremhever at det gamle systemet for søknader om å bygge vindkraft har fungert for dårlig.

Nyansert debatt

Den «nasjonale rammeplanen» er ikke en bygningsplan, men et faglig grunnlag for avveininger mellom interesser og hensyn i vindkraftpolitikken, understerker både NVE og ministerne.

NVE-sjef Kjetil Lund, som begynte i jobben i dag, 1. april, erkjenner at det har vært et krevende arbeid.

– Norge har gode forutsetninger for å skape vindkraft. På den andre siden er det ikke en eneste prikk på kartet der du kan etablere vindkraftanlegg uten å berøre en eller annen form for interesse. Derfor er dette ikke et sort/hvit-spørsmål. Jeg tror og håper vårt arbeid kan bidra til å virke konfliktdempende med mer kunnskap og ved å bidra til en mer nyansert offentlig debatt, sa han.

KLIMAMINISTER: Ola Elvestuen.

KLIMAMINISTER: Ola Elvestuen.

Leif Martin Kirknes

NY NVE-SJEF: Kjetil Lund.

NY NVE-SJEF: Kjetil Lund.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse