– Mye tyder på at islendingene ikke vil godta Acer
Senterpartiets finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik vil mandag ta opp Acer-saken i Europautvalget på Stortinget.
Ole Palmstrøm
Gjelsvik, som er medlem i både Europautvalget og finanskomiteen og representerer Akershus på Stortinget, viser til at det er voksende motstand mot Acer på Island.
– Mye tyder på at islendingene ikke vil godta suverenitetsavståelse til Acer og dermed kan blokkere at dette inntas i EØS. Dette er nok en grunn til at saken må utsettes i Norge, mener han.
• Ja eller nei til EUs energiunion?
I helgen gjorde det islandske Selvstendighetspartiet vedtak mot tilslutning, og fra før har Framsóknarflokkurinn gjort det samme. Begge partiene sitter i regjering, og det tredje regjeringspartiet er også skeptisk, skriver Sp-politikeren i en epost til NTB.
– Nå må Arbeiderpartiet sørge for at saken utsettes. I stedet må det gjenopptas forhandlinger med EU som gir grunnlag for å videreføre et energisamarbeid i EØS som både det norske og islandske folk kan godta. Da må suverenitetsavståelse til Acer fjernes. Dette kommer jeg til å ta opp i Stortingets Europautvalg mandag, sier Sigbjørn Gjelsvik.
• LO sier nei til EUs energiunion Acer
Akershus og Agder sier nei
I innspurten av striden om Acer, gikk to av Arbeiderpartiets fylkeslag mot norsk tilslutning til EUs energibyrå, mens to vil ha flere forsikringer.
Oslo Ap sa ja på sitt årsmøte søndag, skriver ABC Nyheter, men fylkeslagene i Akershus og Agder gikk klart imot EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer.
Tidligere LO-nestleder Jan Balstad, nå leder i Nesodden Arbeiderparti, mener partiet må si nei, og søndag fikk han gjennomslag for sitt syn under fylkesårsmøtet i Akershus Ap.
Fylkeslaget vedtok også at dersom partiet likevel står fast på en tilslutning, må det avgjøres i Stortinget med tre firedels flertall.
Søndag ble det klart at også fylkeslaget i Agder sier nei til tilslutning med 48 mot 42 stemmer på årsmøtet.
• 65.000 i Facebook-gruppe mot EUs energiunion Acer
Åtte forutsetninger
Det skjer til tross for at partiets landsstyre alt har gitt stortingsgruppa fullmakt til å si ja, men med krav om at den videre utviklingen i EUs regelverk på energiområdet ikke kommer i strid med åtte konkrete og «ufravikelige» forutsetninger.
Telemark Aps årsmøte vil utsette saken.
– Vi ønsker en avklaring hos EU om de åtte kravene fra Arbeiderpartiet står seg, før man tar stilling til en tredje energipakke, sier fylkesleder Terje Lien Aasland.
Fylkesleder Cecilie Terese Myrseth i Troms opplyser at årsmøtet der slutter seg til det LO mener, at spørsmålet om tilslutning til EUs energipakke må utsettes.
Saken som Stortinget behandler nå dreier seg om EUs tredje energipakke, men Unionen er i full gang med å snekre en fjerde pakke. LO mener man må vite mer om denne før man sier ja til å gå videre.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Utsatte beslutningen
Arbeiderpartiets stortingsgruppe bestemte seg for å vente med å ta en beslutning, blant annet for å la fylkesårsmøtene denne helga så uttale seg.
– Dette er jo en refleksjon av at det er ulike syn, sier Espen Barth Eide (Ap), som har ansvar for behandlingen av saken i energi- og miljøkomiteen, til NTB.
Han mener det er mange likhetstrekk mellom vedtakene de ulike fylkene har fattet om Acer.
– Alle er opptatt av at internasjonalt samarbeid er bra, og at eierskap, styring og kontroll skal ligge i Norge, sier han, og mener forutsetningene som landsstyret har vedtatt, tar hensyn til dette.
Barth Eide mener dessuten at mange av bekymringene knyttet til samarbeidet allerede er avklart med EU. Han minner ellers om at det er landsstyret som er partiets høyeste organ mellom landsmøtene.
Stortingsgruppa skal diskutere saken på nytt tirsdag, samme dag som komiteen har frist til å avgi sin innstilling. Stortinget skal etter planen behandle saken torsdag 22. mars.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
MDG sier ja til Acer
MDGs landsstyre besluttet i helgen å stemme for at Norge skal slutte seg til Acer og EUs tredje energimarkedspakke.
– Jeg er glad for at landsstyret stiller seg bak at vi blir med i den europeiske dugnaden for å få Europa over fra fossil til fornybar energi. Det er viktig for klimakampen og solidaritet i praksis, sier MDGs stortingsrepresentant Per Espen Stoknes.
Vedtaket i landsstyret var ikke enstemmig, 15 stemte for og 6 stemte mot etter debatten i MDG under landsstyremøtet lørdag.
MDGs støtte er imidlertid ikke uten betingelser. Partiet krever blant annet at naturhensyn skal gå foran samfunnsøkonomisk lønnsomhet, Norge skal beholde nasjonal kontroll over vannkraftressursene og to tredeler av vannkraften skal være offentlig eid.