JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nå har de tatt av silkehanskene

Den nye regjeringen stikker fingrene rett i øynene på fagbevegelsen, mener Hans O. Felix, leder for EL & IT Forbundet.
TØFFERE: Leder i EL & IT Forbundet varsler om tøffere tider med borgerlig regjering og ser stadige angrep mot opparbeidede faglige rettigheter.

TØFFERE: Leder i EL & IT Forbundet varsler om tøffere tider med borgerlig regjering og ser stadige angrep mot opparbeidede faglige rettigheter.

Knut Viggen

Leif.kirknes@lomedia.no

– Norsk og europeisk fagbevegelse står overfor enorme utfordringer. Dagens Høyre- og Frp-regjering har tatt av seg silkehanskene og angriper fagbevegelsens makt og privatiserer offentlige tjenester, konstaterer forbundsleder Hans O. Felix, på EL & ITs landsstyremøteåpning onsdag denne uken.

Han er svært skeptisk til det meste den nye regjeringen har å by på.

– De har sittet åtte–ni måneder og ikke rukket gjøre så mye skade ennå, men for all del – de øver seg. Vi ser helt klart et systemskifte i politikken. Dagens regjering vil overføre enda mer rikdom og makt til de aller rikeste.

Arbeidsminister Robert Erikssons forslag om åpning for økt bruk av midlertidig ansatte, får det til å koke hos forbundslederen.

– Det er som å stikke fingeren rett i øyet på fagbevegelsen, sier Felix, som varsler et innlegg om temaet i løpet av landsstyremøtet.

Gruer seg

Rapporten om organisering av norsk kraftsektor omtaler han som en lissepasning til regjeringen, et «bestillingsverk», som får forbundslederen til å grue seg til konklusjonen fra kommisjonen nedsatt for å komme med produktivitetsforbedrende forslag til norsk arbeidsliv.

– Her regner jeg det vil komme nye angrep på arbeidsrettighetene. Fagbevegelsen må komme med egne forslag til å gi styrket produktivitet, men Felix.

Han kan også tillate seg å være lettere kritisk til egen hovedorganisasjon etter at det ble til forbundsforhandlinger i stedet for fellesoppgjør. EL & IT hadde høye ambisjoner for pensjon i år, og ledelsen i forbundet er egentlig litt skuffet over utfallet.

– Jeg deler ikke oppfatningen til LO-lederen og andre når de sier at det oppnådde resultatet var bra. Mer sier jeg ikke om det, sier Felix.

Skritt tilbake?

Forhandlingsleder Jan Olav Andersen er langt på vei enig.

– Vi hadde forventninger om samordnet oppgjør for å løse det vi anså som et viktig tema, tjenestepensjon i privat sektor. Det er fristende å være direkte, men jeg skal la være, sier han.

Han mener pensjon riktignok ble løftet frem, men ikke verktøyet som var nødvendig for å løse spørsmålet

– Det var ikke det høyeste kravet fra frontfagfolka, men de valgte likevel å ta på seg den trøya på vegne av fellesskapet. Etter mitt syn er ikke resultatet er skritt fremover når det gjelder spørsmålet om pensjon, men kanskje tvert imot. Det vil vise seg, sier Andersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse