JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

DSB tydeliggjør ansvar:

– Solcelleinstallasjoner skal utføres av en registrert installatør

I siste utgave av bladet Elsikkerhet fastslår Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at elektroinstallasjonsarbeid på et solcelleanlegg skal utføres av en registrert installatør.
AVKLARING: Det har vært stor usikkerhet knyttet til kvalifikasjonskravene rundt bygging av solcelleanlegg. Nå har DSB kommet med en avklaring.

AVKLARING: Det har vært stor usikkerhet knyttet til kvalifikasjonskravene rundt bygging av solcelleanlegg. Nå har DSB kommet med en avklaring.

Knut Viggen

– Det betyr at solcelleselskap som ikke er registrert i Elvirksomhetsregisteret må overlate dette arbeidet til registrerte elinstallatører, sier teknisk direktør Jon Steinar Hanstad i Nelfo og forbundssekretær Are Solli i EL og IT Forbundet.

I siste utgave av Elmagasinet forteller adm. direktør Tommy Skauen i Infratek Elsikkerhet at solenergibransjen er for dårlig informert om kompetansekravene som gjelder.

– Med den sterke veksten på dette området i Norge er det mange selskaper som ser muligheter til å tjene penger. Ikke alle er like seriøse, sier han. Skauen fastslår at mange anlegg blir installert av aktører som ikke er registrert i Elvirksomhetsregisteret med en faglig ansvarlig.

Hanstad og Solli sier at det har vært stor usikkerhet knyttet til kvalifikasjonskravene rundt bygging av solcelleanlegg.

Ventet på klargjøring

– Bransjen har ventet på en klargjøring fra DSB. Det er ikke lenger noen tvil om hvem som er ansvarlig for elektroinstallasjonen. Dette må alle aktørene i solenergibransjen merke seg, sier Hanstad og Solli.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Are Solli.

Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Are Solli.

Knut Viggen

Med elektroinstallasjonsarbeid menes alt som kan påvirke elsikkerheten. Eksempler på dette er utjevningsforbindelser til metalliske konstruksjoner, montasje og sammenkobling av kontakter mellom solcellepaneler og til inverter, etablering/montering av kabelstiger/kabelkanaler/røranlegg (føringsveier), forlegning/trekking av kabler i/på føringsveier og montering av sikkerhetsbrytere, invertere og lignende.

Kravene definert i FEK

Hanstad og Solli understreker at kravene til den som kan utføre en elektrisk installasjon er definert i ”Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr”, FEK.

– Det samme gjelder hvem som har lov til å arbeide med elektriske installasjonen underlagt en elinstallatør.

– Til enkelte oppgaver kan elinstallatører bruke ufaglært arbeidskraft. Dette krever at vedkommende har rett opplæring, følges opp direkte av en elektriker og er underlagt internkontrollsystemet i bedriften, sier Hanstad og Solli.

Bør bli hovedentreprenør

Hanstad fastslår at den elektriske installasjonen er en sentral del av et solcelleanlegg.

– Derfor burde elinstallatørene ta på seg oppgaven som hovedentreprenør. Her må de ta grep for å ligge i front. Som hovedentreprenør må de oppfylle de bygningstekniske kravene. Dette krever kompetanse på flere områder. Eksempelvis må taket være tett. Det må også tas høyde for at panelene ofte blir montert høyt over bakken, samtidig som vindforhold og snølast må beregnes, sier han.

– Dette er kompetanse mange elinstallatører ikke har. Denne må kjøpes hos andre aktører.

– Nelfo har et godt samarbeid med Solklyngen og Solenergiforeningen. Målsettingen er å sikre en bærekraftig og sikker utbygging av solkraft i Norge.

Solcellekurs

– Utviklingen med stadig mer installert soleffekt i Norge fortsetter med økende styrke. I rapporten ”Strømforbruk i Norge mot 2035”, anslår NVE at kraftproduksjonen fra solceller i Norge vil øke fra 0,2 TWh i fjor til 1,9 TWh i 2035. Her er det et stort markedspotensial for elinstallatørene, sier markedssjef Jermund Hovde i Nelfo.

– Vi skal hjelpe medlemsbedriftene med å holde seg oppdatert både på løsninger og regelverk, blant annet med kurs. På kursene blir deltakerne både kjent med komponentene i en solcelleinstallasjon, og hva de må være spesielt oppmerksomme på.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse