JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STATSSEKRETÆR: Rebecca Borsch (V) ble utnevnt til Statssekretær i Kunnskapsdepartementet i januar.

STATSSEKRETÆR: Rebecca Borsch (V) ble utnevnt til Statssekretær i Kunnskapsdepartementet i januar.

Leif Martin Kirknes

Sterk økning i søknader til IT-studier:

– Vi prøver så godt vi kan å finne midler til enda flere studieplasser og å stimulere til at disse raskt blir realisert

Venstres statssekretær for høyere utdanning Rebecca Borsch jubler over søknadsbonanza for IT-studier, men vil ikke lene seg tilbake.25.04.2018
10:27
25.04.2018 10:50

leif.kirknes@lomedia.no

Statssekretær for høyere utdanning i Kunnskapsdepartementet Rebecca Borsch (V), sier seg fornøyd med at tallene fra samordna opptak viser en økning i antallet som ønsker å studere IKT-fag. Det var blant hennes budskap til deltakerne på IKT-Norges årskonferanse mandag denne uka.

Der sa hun også at det de siste årene har kommet på plass flere IKT-studieplasser. Når studieplassene det har blitt bevilget til i 2018 er realisert, vil det totalt ha kommet 6.000 nye studieplasser som kapasitet hos universiteter og høgskoler de siste 3,5 årene, ifølge tallene fra statssekretæren (se konkrete tall i undersak, journ anm.).

Borsch legger til at det er opp til studiestedene å forme innholdet i fagene, om det er rene IT-fag eller om det er knyttet opp til andre fag.

Ting tar tid

Til Nettverk forteller hun til at departementet ikke lener seg tilbake og hviler av den grunn.

– Vi kan ikke lene oss tilbake og si at vi er i mål. Det må være en kontinuerlig opptrapping i årene som kommer, og en vedvarende prosess der man alltid orienterer seg etter terrenget og vurderer hva som skjer av utvikling innen det digitale som gjør det nødvendig med flere og andre type innretninger på IT-studieplasser.

– Nå som det er så mange som søker seg til IT, er det ikke bare «å slå på krana» og «bare kjøre på» så enda flere kommer inn på IT-studier?

– Vi prøver så godt vi kan å finne midler til enda flere studieplasser og å stimulere til at disse raskt blir realisert så man kan søke seg dit og studere. Men en utfordring er at når vi har bevilget midler til IKT-studieplasser, må studiestedene finne folk som kan undervise, opprette plassene fysisk og så må noen søke seg dit. Derfor tar det litt tid fra det er bevilget til det er realisert, sier Borsch.

Les også: EL og IT vil ha mer IT-sikkerhetsutdanning

– Men med det vi har skapt nå kan vi se de neste årene hvordan dette fungerer og om behovet er i nærheten av å være dekket eller om det vokser raskere. Slike ting vet man ikke innen et felt der utviklingen går så raskt som her. Det er bare å henge med - vi er ikke ferdige.

Utålmodig, men optimistisk

IKT Norges administrerende direktør Heidi Austlid sier hun er utålmodig.

– Departementet må ta det hintet det er at 20.000 ungdom har IT-studier som førstevalg mens det er 9.000 plasser totalt sett, sier Austlid, som legger til at det er dyrere å finansiere teknologi-studieplasser og at det derfor trengs politisk vilje.

(Saken fortsetter under bildet)

KONFERANSE: IKT-Norges administrerende direktør Heidi Austlid.

KONFERANSE: IKT-Norges administrerende direktør Heidi Austlid.

Leif Martin Kirknes

Samtidig fyller holdningen fra statssekretæren Austlid med optimisme.

– Det som er veldig bra er at departementet virker veldig framoverlente. Venstre var den beste ambassadøren for å faktisk få de 1.000 nye IT-studieplassene som kom dette studieåret, så at venstre nå er statsråd for høyere utdanning er veldig bra, sier hun.

Les også: Slik mottar el- og IT-bransjen regjeringserklæringen med Venstre

Opptakstallene

Tallene fra Samordna Opptak kom like før helga og viser at IKT-utdanningene har størst vekst i antall søkere. Innen rene informasjonsteknologifag er det 5892 søkere på førstevalg, 21,6 prosent flere enn i fjor, og med kvinneandel på 24,2 prosent. I tillegg er det oppgang innen førstevalg for nesten alle øvrige teknologi-fag (siv.ing. etc), der totalen er nesten 14.000.

– Alle pilene peker oppover. Det er et stort kompetansebehov. Digitaliseringstakten øker. Ungdommen vil studere teknologi, sier Heidi Austlid fra IKT-Norge.

Les også: Her er de 50 fremste kvinnene i norsk teknologibransje

Videreutdanning

I tillegg til å sørge for god nok kapasitet innen IT-studier, mener hun vi også må gjøre en innsats på etter- og videreutdanning.

– Vi er nødt til å endre utdanningssystemet vårt mot en annen måt enn i dag. I dag tar du en bachelor eller master, og så er du ferdig utdannet. Det kommer ikke til å fungere lenger. Vi må etablere en kompetansepolitikk som sørger for at du kan gå inn og ut av utdanning for kompetansefyll antakelig hele livet, sier Austlid.

– Jeg vil gjerne gå sammen med fagforeningene for å få på plass en god politikk for dette. Vi starter en jobb med det nå, på hvordan vi som næring kan bidra til å heve den digitale forståelsen og foreta løftene som skal gjøres.

Les også: Livslang læring blir livsviktig for bedrifter, tror Silvija Seres

Abelia skeptisk til studieplass-telling

NHO-foreningen Abelia mener regjeringen teller kreativt, men Kunnskapsdepartementet mener Abelia bruker Samordna Opptaks tall feil.

ABELIA: Håkon Haugli. (Arkivfoto)

ABELIA: Håkon Haugli. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter mener regjeringen teller på en vel kreativ måte. Foreningen har sjekket sifrene i Samordna Opptaks tall gjennom egne øyne og telt seg frem til 363 reelt nye IT-studieplasser.

Abelia, som har hatt 1250 nye studieplasser på sin ønskeliste, mener «1000 nye studieplasser» må innebære 1000 nye kandidater med IKT-kompetanse etter fire år. Mens regjeringen sier de bevilger penger til 500 flere IKT-studieplasser hvert år i fire år og summerer det til 2000 studieplasser, som innebærer at hver student blir regnet som fire studieplasser, resonnerer Abelia.

– Opptrappingen av IKT-studieplasser går altfor sakte. I tilgang på digital kompetanse henger Norge langt etter land det er naturlig at vi sammenligner oss med, og Stortinget har gitt tydelig beskjed om at de har høyere ambisjoner, uttalte administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia i en pressemelding forrige uke.

Les også: Stor mangel på IKT-sikkerhetseksperter

Ifølge Kunnskapsdepartementet går det ikke an å bruke Samordna Opptaks tall til å ettergå øremerkede tildelinger over statsbudsjettet, blant annet fordi en del opptak, som på masternivå, foregår lokalt og ikke gjennom Samordna Opptak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLINDERN: To hutrende studiner går forbi to store matematikere; Sophus Lies auditorium (det lave) og Niels Henrik Abels hus (det høye) til høyre i bildet.  Førstnevnte bygg er godt kjent for dem som har lært objektorientert programmering på UiO. (Arkiv/illustrasjonsfoto)

BLINDERN: To hutrende studiner går forbi to store matematikere; Sophus Lies auditorium (det lave) og Niels Henrik Abels hus (det høye) til høyre i bildet. Førstnevnte bygg er godt kjent for dem som har lært objektorientert programmering på UiO. (Arkiv/illustrasjonsfoto)

Ole Palmstrøm

Nettverk har, for å få klarhet i de mange tall som benyttes i debattene om IT-studieplasser, bedt departementet om en konkret oversikt over antall IT-studieplasser de senere år og hvor mange utdanna IT-folk det vil gi frem mot 2021.

Vi har også bedt om informasjon rundt hvor vidt slike tall teller rene informatikk-utdanninger eller også IT-fag som inngår i andre studielinjer og grader, for eksempel samfunnsvitenskapelige linjer. Når det gjelder tall, vil effekten av siste årenes budsjetter og reviderte budsjetter i 2021 bety 5.902 nye studieplasser, ifølge tallmaterialet.

Departementet bekrefter at de nye IKT-studieplassene kan benyttes til informasjonsteknologi, sivilingeniør og ingeniør-utdanninger, andre typer utdanninger relatert til data, samt tverrfaglige IKT-tilbud som eksempelvis IKT og økonomi eller IKT og helse.

Her er totaloversikten over studieplasser i Statsbudsjett 2016-2018:

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Denne tabellen viser økningen i antall studieplasser ved opptrapping til fire år (studieplasser til studenter som gradvis er inne i første, andre, tredje eller fjerde året):

Kilde: Kunnskapsdepartementet

For noen av 2016-plassene ble det tildelt med to og tre års varighet (øremerket bachelor, 3 år, og master, 2 år, i informatikk), ifølge departementet.

25.04.2018
10:27
25.04.2018 10:50Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene


Flere saker