JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedrifter deler på arbeidskraften under koronakrisen. Det ønsker EL og IT Forbundet seg enda mer av

En av fem Nelfo-bedrifter har leid ut arbeidskraft til andre produksjonsbedrifter gjennom koronaåret, fremfor å permittere.
POSITIVT: Forbundsleder Jan Olav Andersen synes det er positivt at bedrifter velger å leie ut arbeidsfolk til andre produksjonsbedrifter fremfor å permittere og synes enda flere burde benytte seg av muligheten.

POSITIVT: Forbundsleder Jan Olav Andersen synes det er positivt at bedrifter velger å leie ut arbeidsfolk til andre produksjonsbedrifter fremfor å permittere og synes enda flere burde benytte seg av muligheten.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Dette er noe vi har pekt på som en mulighet i mange år, sier EL og IT-leder Jan Olav Andersen.

Ferske tall fra NHOs medlemsundersøkelse for februar viser at 25 prosent av Nelfo-bedriftene, som utgjør hovedtyngden av arbeidsgiverne i installasjonsbransjen, har valgt å leie inn fra andre. 18 prosent av bedriftene har leid ut arbeidskraft til andre produksjonsbedrifter når det har vært rom for det.

– Det er interessante tall og viser at det finnes et godt alternativ til bemanningsbyråene. På denne måten beholder bedriftene kompetansen. Vi har pekt på inn- og utleie mellom installasjonsbedriftene som et alternativ i en årrekke, sier forbundslederen.

– Samtidig viser tallene at det er et stort uutnyttet potensial. Det er fortsatt et mindretall av bedriftene som velger å gjøre det på denne måten.

Nelfo-sjef Ove Guttormsen mener medlemsbedriftene er flinke til å hjelpe hverandre, selv om de har vært gjennom et tøft år.

– Dette er en styrke for vår bransje. Nå er ikke vi de som er hardest rammet av koronakrisen så langt, men vi stiller sterkt fordi vi greier å veksle på hverandres overskudd av arbeidskraft og kompetanse, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Lang tradisjon

Nelfo-bedriftene har lang tradisjon i å leie inn personell fra andre bedrifter. Gjennom koronaåret 2020 ble bedriftene rammet ulikt, men hovedregelen om at man leier inn fra hverandre fremfor å permittere har stått seg, mener arbeidsgiverforeningen.

Faglig ansvarlig i Forenede Montører Kongsberg, Jarle Popperud, sier de har leid ut ti-femten prosent av arbeidsstokken til selskaper med bemanningsbehov.

– På denne måten har vi unngått permitteringer, og holdt alle våre 80 ansatte i arbeid, sier Popperud.

En annen bedrift som heller leide ut fremfor å permittere er Krøderen Elektro.

– Det har vært full sysselsetting hele året, i tillegg til noe utleie da service-, bolig- og hyttemarkedet skjøt fart igjen på høsten. Det har også vært godt å ha en litt romslig bemanning i perioder, da mange ansatte måtte være hjemme på grunn av stengte skoler og barnehager, sier daglig leder Vegard Jelstad.

Denne skaper debatt: Ett ord i tariffavtalen kan koste de ansatte 100.000 kroner i året

Vil leie ut

Morten Mjeldheim er regionsjef for Nelfo Bergen og omegn og bekrefter at mange medlemsbedrifter setter pris på å heller leie ut enn å permittere.

– Aktiviteten har vært tilnærmet normal i koronaåret, men noen bedrifter som tidligere helst leide inn elektrikere, måtte i fjor leie ut arbeidskraft, sier han.

En bedrift som har lei ut arbeidskraft fremfor å permittere er Ingeniør Pettersen i Drammen.

– Vi har omrokkert en del mellom avdelingene for å unngå permitteringer. Likevel har vi ikke hatt arbeid til alle i egen bedrift gjennom hele året. Med å leie ut ansatte i perioder har alle ansatte hatt arbeid, sier administrerende direktør Geir Ivar Pettersen.

Fått med deg denne? Arbeidstilsynet sladder fortsatt lønna i saker der det er mistanke om sosial dumping

Spent på 2021

I NHOs medlemsundersøkelse for februar svarte 43 prosent av Nelfo-bedriftene at ordrereserven er lavere sammenlignet med samme periode i fjor. På samme spørsmål i desember svarte 37 prosent at ordrereserven var lavere.

– Vi er spente på hvordan dette året blir. I fjor var det servicemarkedet som først ble rammet, men heldigvis tok markedet seg opp. Med utbruddet av den engelske koronavarianten kan vi få en stopp i servicemarkedet igjen. Jeg er også spent på hvordan det vil gå i prosjektmarkedet. Vi vet at det kommer en dipp, men spørsmålet blir hvor dyp og langvarig denne dippen blir, sier Ove Guttormsen.

Ny rapport: Populært skattefradrag skaper verken flere jobber eller motvirker svart arbeid

Betydelig usikkerhet

Også hos EL og IT Forbundet merkes usikkerheten for fremtiden.

– Vi hadde et møte forrige uke med alle distriktene våre. Det er bra med arbeid, god sysselsetting, men en betydelig usikkerhet. Flere steder diskuteres permitteringer. Det henger sammen med smittesituasjonen, sier Andersen og viser til at det nylig var en diskusjon i Bergen om å stenge alle byggeplasser i forbindelse med utbrudd av mutert virus.

– Å stenge byggeplasser vil ramme våre medlemmer veldig hardt, sier Andersen.

Foreløpig er permitteringstallene i elektro, energi og IKT relativt lave.

– Vi har per i dag 244 permitterte, noe som ikke er så langt unna en normalsituasjon. I dette tallet er det også utenlandske permitterte, sier Andersen.

Mye lest: Det er stor mangel på arbeidskraft i byggebransjen. Fagforeningene har to svar på problemet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse