JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet bekymret for nasjonal kontroll over kraftressursene

Arbeidsutvalget i EL og IT Forbundet innstiller på at forbundsstyret tirsdag sier nei til norsk tilslutning til EUs energimarkedspakke, herunder ACER.
HØRING: Forbundssekretær Karianne Heien Hansen og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, fremførte i formiddag forbundets syn på norsk tilslutning til EUs energiunion.

HØRING: Forbundssekretær Karianne Heien Hansen og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, fremførte i formiddag forbundets syn på norsk tilslutning til EUs energiunion.

Screenshot Stortinget Nett-TV

knut.viggen@lomedia.no

I dag var det høring i Stortingets energi- og miljøkomité i forbindelse med regjeringens forslag om at Norge tilslutter seg EUs tredje energimarkedspakke og EUs samarbeidsorgan for energiregulatorer i Europa - ACER. Tilsutningen betyr også endringer i energiloven og i naturgassloven.

EL og IT Forbundet var en av flere organisasjoner som deltok på høringen for å fremføre sitt syn.

I deler av fagbevegelsen, partiene, blant EU-motstandere og naturvernere er det stor motstand mot regjeringens forslag. Arbeiderpartiet har foreløpig ikke tatt stilling til forslaget, det skjer trolig senere i denne måneden.

For kraftutveksling

Forbundet mener at en norsk tilslutning til EUs tredje energipakke vil bety til dels store endringer i energiloven og naturgassloven.

– En eventuell tilslutning kan få stor påvirkning på norsk energipolitikk og det er stor usikkerhet knyttet konsekvensene, heter det i innstillingen til arbeidsutvalget.

Under høringen fremhevet Andersen at forbundet ikke er i mot kraftutveksling og kraftsamarbeid i Europa. Forbundet har vært og er fortsatt positiv til utenlandskabler så lenge de er eid og driftet av Statnett og dermed under norsk, nasjonal kontroll. Dette punktet skiller EL og IT fra noen av de andre organisasjonene på nei-siden, som i tillegg er negative til utenlandskablene som sådan og som frykter at de skal føre til høyere strømpriser og dermed ramme norsk kraftkrevende industri.

Bekymret for ACER

Når det gjelder deltagelse i ACER er arbeidsutvalget i EL og IT bekymret for at beslutninger tatt av dette organet skal begrense Norges handlingsrom i forvaltningen av landets vann- og energiressurser.

Hovedbegrunnelsen er at ACER legger opp til at vedtakene det fatter skal sendes til en nyopprettet enhet skilt ut fra NVE. Den har foreløpig fått navnet Reguleringsmyndigheten for energi (RME), skal være en uavhengig enhet til tross for at oppgaven til denne myndigheten skal være å omsette vedtakene til norsk politikk.

RME skal nedfelles i en egen bestemmelse i energiloven, som sikrer at enheten ikke kan instrueres av politiske myndigheter.

– Denne ordningen betyr en svekking av nasjonal kontroll over forvaltningen av våre kraftressurser, noe EL og IT Forbundet er imot, heter det i innstillingen.

Krever 3/4 flertall

Arbeidsutvalget mener også at behandlingen av tilslutning til ACER krever tre fjerdedels flertall i Stortinget etter grunnlovens § 115.

EUs energipakke inneholder "forordningen om grensekryssende krafthandel". Det er et forslag som begrenser hvordan Statnett kan bruke sine inntekter. Statnett forvalter Norges sentralnett og kraftkabler til utlandet, og pengene som statsforetaket tjener pløyes tilbake til folket i form av oppgraderinger av nettet og utjevning av nettleien. Arbeidsutvalget ønsker ikke et regelverk som hindrer at dette videreføres.

Forbundsstyret behandler saken i sitt møte 6. februar.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse