JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

El og IT vil stoppe sosial dumping i borettslag over hele landet

Forbundssekretær i EL og IT, Jan Henrik Larsen, vil slå et slag mot sosial dumping i det private bygg- og vedlikeholdsmarkedet. I første rekke gjennom å appellere til LO-medlemmer som selv bor i borettslag.
Boligbyggelagene rundt om i landet rehabiliterer og bygger om for flere milliarder årlig  (borettslaget på bildet har ingen forbindelse med saken)

Boligbyggelagene rundt om i landet rehabiliterer og bygger om for flere milliarder årlig (borettslaget på bildet har ingen forbindelse med saken)

illustrasjonsfoto - Creative Commons via Wikipedia

knut.viggen@lomedia.no

– Flertallet av LO-medlemmene bor i borettslag. Nå er det på tide at vi feier for vår egen dør, mener Larsen.

Årlig omsettes det for et sted mellom 65 til 70 milliarder i rehabilitering-, ombygging og tilbyggsmarkedet (ROT). Av dette går ca. 30 milliarder til utførelse av arbeid, resten er byggevarer.

Boligbyggelagene rundt om i landet innestår for flere milliarder av ROT-markedet og beslutningen om hvem som skal være hovedentreprenør eller hvilken bedrift som skal levere elektro- og håndtverkstjenester tas av styrene i borettslagene.

– Det er de som er byggherre ved prosjekter i borettslaget, men passer de på at det ikke forekommer sosial dumping og annen arbeidslivskrimninalitet? Spør Larsen.

STOPP: Forbundssekretær i EL og IT, Jan Henrik Larsen, vil stoppe sosial dumping også i privatmarkedet og starter med boligbyggelagene der han vet at det finnes flest LO-medlemmer.

STOPP: Forbundssekretær i EL og IT, Jan Henrik Larsen, vil stoppe sosial dumping også i privatmarkedet og starter med boligbyggelagene der han vet at det finnes flest LO-medlemmer.

Knut Viggen

Mens fagbevegelsen til nå har vært mest opptatt av offentlige anbud i stat og kommuner, tror Larsen at det er på tide å rette søkelyset mot privatmarkedet. I første rekke de store boligsammenslutningene og borettslagene, slik som Obos i Oslo, Sørlandet Boligbyggelag, Tobb i Trondheim, BOB i Bergen, BATE i Stavanger og andre rundt om i landet.

LO slakter Høyre-forslag mot sosial dumping

Useriøse får innpass

Han synes å se en trend der stadig flere useriøse aktører får innpass, særlig i privatmarkedet.

– Jeg vet at det foregår store prosjekter i alle borettslag som vedtas av styrene, sier Larsen.

Det kan være bygging av nye garasjeanlegg, ny gatebelysning, nye sikringsskap, installasjon av alarmanlegg, oppussing av fasader, bytting av sentralanlegg og heisanlegg.

Felles for alle disse prosjektene er at de legges ut på anbud. Og i de aller fleste tilfellene velger styrene det billigste anbudet, siden de er under stort press fra beboere som ikke vil ha husleieøkning, eller så liten økning som mulig.

– Det er forståelig, men på denne måten øker også risikoen for sosial dumping, mener han. Han ser en fare i at det rulles ut en rød løper for de virksomhetene som driver med innleie eller ansetter utenlandsk arbeidskraft til en lønn som ligger langt unna det som er vanlig i bransjen.

– Mange seriøse bedrifter har gitt opp dette markedet fordi de ikke kan presse prisene ned på et uansvarlig nivå. Vi har kunnet lese i avisene om timelønn helt ned i 14 kroner timen for håndverkere som driver med oppussing av leiligheter. Ingen seriøse bedrifter kan konkurrere med dette, sier Larsen.

Maks to underleverandører

Brev til styret

Ideen fikk han selv som beboer i sitt eget borettslag i Bergen. Før jul fikk han informasjon fra styret i Smiberget Borettslag om at det var planlagt en større jobb på vann og avløp. Larsen skrev brev til styret der han ba dem om at de ikke bare måtte se på pris, men også på andre krav til leverandørene.

Larsen mener det må stilles krav til at leverandørene betaler tarifflønn, ikke har mer enn én underleverandør, er godkjent lærebedrift, har lærlinger, tillitsvalgte og verneombud. Han sendte også brevet til rørleggernes fagforening i Bergen og fikk positiv respons.

– De takket for initiativet, sier Larsen.

Alles ansvar

Gjennom arbeidet i forbundet har Larsen jobbet mye med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet og sett hva det kan føre til.

– Dette er ikke et arbeidsliv som vi ønsker det, sier forbundssekretæren. Han mener det er et ansvar for alle LO-medlemmer å sørge for at jobbene som gjøres i deres eget bofelleskap og nærmiljø utføres av bedrifter som følger arbeidslivets bestemmelser.

– Vi kan i fellesskap utøve dette ansvaret ved å være helt klar på at bedrifter som driver med useriøsitet og sosial dumping ikke er akseptert i vårt eget borettslag, sier Larsen.

WeClean: – Folk bryr seg sjokkerande lite om svart arbeid

Lokalt samarbeid

Han vil også gå lenger enn bare å oppfordre LO-medlemmer i borettslag. Han tenker seg et lokalt samarbeid, i første rekke mellom EL og IT og Fellesforbundet, der hovedkontorene til de store boligsammenslutningene rundt om i landet tilskrives med forslag om å opprette egne avtaler. I disse avtalene må boligsamvirkene forplikte seg til å opprette egne kontraktsformularer for borettslagene som blant annet inneholder bestemmelser som har som mål å sikre at leverandører som blir foretrukket ikke driver med sosial dumping.

Dersom man oppnår enighet så kan man erklære området for «sosial dumpingfri sone», mener Larsen.

– Jeg vil tro at i alle borettslag så er de fleste beboere LO-medlemmer. Det er arbeidsfolk som bor i blokk, vet du.

God respons

Larsen har kontaktet fagforeninger og distrikter rundt om i hele landet og presentert ideen.

– Alle har tatt godt imot dette så langt, og i Bergen, Trondheim, Oslo og Vestfold/Telemark har de tatt fatt i dette allerede og skal ha møte med fagforeningene i Fellesforbundet og sende brev eller ha møter med boliglagene i området, sier Larsen.

Han oppfordrer også fagforeningene om ikke bare å nøye seg med å skrive brev, men å tilby seg å komme rundt på generalforsamlinger i borettslagene og holde korte innlegg om hvorfor fagbevegelsen mener at sosial dumping er viktig å bekjempe.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse