Elektromontører streiker for tariffavtale: Handler om å forsvare fellesskapet og den norske modellen, mener EL og IT
Forbundsleder Jan Olav Andersen mener kampen om tariffavtaler handler om langt mer enn lønns- og arbeidsvilkår. Nå heiser forbundet fanene for syv montører i Traftec AS, Rogaland og ber om hele fagbevegelsens støtte.
AVGJØRENDE: Forbundsleder Jan Olav Andersen mener det er avgjørende viktig å vinne kamper for tariffavtaler fordi de rører ved selve grunnlaget for den norske samfunnsmodellen.
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no
Torsdag 16. august, nesten to måneder etter at montørene i Traftec i Rogaland gikk ut i streik, arrangerer EL og IT Forbundet og Rogaland Elektromontørforening fanemarkering i Grimstad til støtte for opprettelse av tariffavtale i bedriften.
Årsaken til at fanemarkeringen foregår i Grimstad og ikke i hjemfylket skyldes at moderbedriften Roadworks AS har hovedkontor i sørlandsbyen.
Så langt har bedriften avvist alle krav om en tariffavtale, med begrunnelsen om at det er for dyrt og at de ved å inngå en slik avtale vil tape anbud.
• Les også: Syv elektromontører i streik: Tar den tunge kampen for å få tariffavtale
Bryter ILO-bestemmelser
EL og IT Forbundet mener dette bryter med regler for offentlige anbud. Forbundet peker på at offentlige anbud er underlagt bestemmelser (ILO-94) som krever at lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige anbud ikke skal være mindre gunstige enn det som er normalt i bransjen. EL og IT Forbundet påpeker at det normale for elektroarbeid i Norge er Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).
Fra og med 1. januar 2015 vedtok Statens vegvesen at alle deres entreprenører skulle forplikte seg til å se til at disse normene ble fulgt.
Streikebryteri?
EL og IT Forbundet hevder også at bedriften driver med aktivt streikebryteri. Før streiken avholdt EL og IT-klubben i Traftec en avstemning blant medlemmene om de skulle gå til streik eller ikke.
11 av 12 medlemmer stemte for streik. Klubben hadde tidligere vedtatt at alle medlemmer skulle følge det flertallet bestemte seg for. Etter streikevedtaket meldte EL og IT Forbundet – og fikk godkjent – plassoppsigelse for samtlige 12 medlemmer.
To dager før streiken meldte imidlertid fem av medlemmene seg ut. Forbundet mener disse medlemmene teknisk sett fremdeles i streik, og at bedriften, ved å gi dem oppdrag, driver aktivt streikebryteri.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
SYV I STREIK: Fra venstre, Ole Andreas Idland (nestleiar), Kjartan Rasmussen, Geir Osmundsen (klubbleiar), Trym Vintervold (styremedlem), Olav Haugvaldstad, Torgeir Magnarson Kalvenes (sekretær) og Bjørn Soltvedt (kasserer).
Knut Viggen (arkivfoto)
– Ingen interesse
Daglig leder i Traftec, Øystein Stebekk, bekreftet til Nettverk/FriFagbevegelse.no før sommeren at det er kostnader i forhold til systemet de har i dag som gjør at bedriften motsetter seg kravet om tariffavtale.
– Selskapet Traftec AS har totalt 156 ansatte fordelt på flere avdelinger. Det vil være svært utfordrende å organisere en tariffavtale for kun Rogalandsavdelingen på 20 ansatte. Etter selskapets vurdering er det ikke interesse for tariffavtale i andre avdelinger i bedriften, sa Stebekk.
Han sa de tillitsvalgte forut for konflikten ble tilbudt en forhandling med bedriften om en lokal særavtale for avdeling Rogaland, men at dette ble avslått av de tillitsvalgte.
Avsluttet heis-streik
Konflikten i Traftec er den andre av to streiker i EL og IT Forbundet i sommer. Begge handler om retten til å inngå tariffavtale. 15. juni ble streiken i heisbedriften Orona Norway AS avsluttet etter to måneder. Det endte med full seier for de streikende.
• Les også: Orona-streiken endte med full seier for heismontørene
Forbundsleder Jan Olav Andersen fikk med seg seieren i heisbedriften Orona, men gjør seg nå klar til en ny kamp for å få opprettet tariffavtale.
Denne gangen gjelder det elektromontører i Traftec, som er Roadworks-gruppens selskap innen utbygging, drift og vedlikehold av elektroteknisk infrastruktur og belysning langs vei og i tunnel.
Også disse medlemmene har tatt den lange og tunge veien om en streikekonflikt for noe mange mener er det mest grunnleggende i norsk arbeidsliv, nemlig retten til å inngå tariffavtale.
– Mange bedrifter argumenter med at de har en like god avtale fra før, en såkalt husavtale. Men det er jo bare tull å si at en husavtale er like bra, for det er den ikke. Sjøl om du kan ha like bra lønnsvilkår, så har den ikke AFP, feriebestemmelser, du har ikke en hovedtale som gir rettigheter til de ansatte, selve innflytelsesdelen av avtaleverket er ikke der, påpeker Andersen.
Vil slippe unna
Men forbundslederen mener dette handler om noe langt mer alvorlig enn de enkelte medlemmens lønns- og arbeidsvilkår.
– Det virker som om stadig flere ser en mulighet i å slippe unna det felles avtaleverket vi har i dette landet, bare de holder ut motstanden lenge nok. På denne måten melder man seg ut av det spleiselaget som på mange måter er den norske modellen, sier Andersen.
Han mener den hviler på forutsetningen om at alle sammen er med. I det øyeblikket man kommer ned på et nivå der avtaledekningen blir lav, organisasjonsoppslutningen blir lav, så kan man ikke tro at det norske samfunnet kan fortsette i samme sporet som før. Og det er dette Andersen er mest bekymret for.
– Vi kan ikke gi oss i slike kamper fordi vi kan ikke skape et inntrykk av at det skal være mulig å komme seg unna å være en del av det fellesskapet som den norske modellen er. Samtidig kan ikke bedriftene tro at de skal kunne slippe unna og beholde alle de godene de likevel er en del av, fortsetter han.
Avgjørende viktig
Han mener det er et paradoks at de samme bedriftene ønsker å operere i et land som ikke er i en økonomisk krise, der det offentlige faktisk har muskler til å investere i store veiprosjekt sånn som de er avhengige av.
– Norge er veldig bra sted å drive business i, ikke sant? Det går bra i økonomien, vi har ikke noen krise. Vi investerer i svære samferdselsprosjekt, og det er jo en grunn til det er sånn, og det er jo fordi vi har et fungerende system der altså tariffavtaler og et organisert arbeidsliv er en helt avgjørende del av det systemet. Det er det perspektivet jeg har prøvd å løfte opp, i tillegg til de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.
– Sender seieren i blant annet Orona et signal til de ueriøse om at «dere må ikke komme her og komme her»?
– Ja, det er avgjørende viktig at vi vinner slike kamper og for at vi skal kunne vinne så må hele fagbevegelsen stille seg bak de kampene når de pågår, fordi det er så viktig for alle, ikke bare det forbundet det gjelder eller de medlemmene dette gjelder, men for hele systemet vårt, sier Jan Olav Andersen.
• Les også: Elkjøp-streikende vant fram: – Dette hadde vi aldri klart alene